Сподели

Дигитализация на (сладо)ледената епоха с решения на Festo

24 август 2020 г.

 

 

Родени през 1951 г. в Бруклин само с няколко дни разлика, Бен Коен и Джери Грийнфийлд са приятели от детинство, които започват своето съвместно сладоледено приключение през 1978 г. Днес марката Ben & Jerry’s е позната и любима на всеки ценител на прохладното изкушение благодарение на уникалното съчетание на различни вкусове. „Компанията има много подразделения по света, но в холандската фабрика за сладолед на Ben & Jerry’s дигитализацията поставя основата на нова епоха в производството. Интелигентните продукти и решения на Festo изиграха важна роля за навлизането в този нов свят. С модула за енергийна ефективност MSE6-E2M, пултовете за управление на Festo и шлюза CPX-IOT производителят на сладолед Ben & Jerry’s винаги може да следи разходите за сгъстен въздух и устойчиво да ги намалява“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от Фесто ЕООД.

Както в много други заводи, и в Ben & Jerry`s системните оператори първоначално не отдавали внимание на различните необходими стойности на работното налягане. „Както навсякъде другаде, ние смятахме, че за всички приложения можем да използваме налягането в системата, което поддържахме винаги на една и съща стойност. Бяхме сигурни, че така ще постигнем необходимия ефект“, обяснява г-н Мартин Схавемакер, инженер в Ben & Jerry‘s. „Например осемте манипулатора, които зареждат ваните за сладолед, използваха системното налягане от 6.4 bar, но за тяхната работа е напълно достатъчно и налягане от 5.4 bar или по-малко. Факт е, че по това време ние просто не знаехме това“, добавя той.

Лесна за измерване консумация на сгъстен въздух

„Така беше, докато г-н Коен Лефланг, консултант по енергийни решения във Festo Холандия, не ни информира за модула за енергийна ефективност MSE6-E2M и интегрирането на продукта в дигитализирана среда“, продължава Схавемакер. Във фабриката за сладолед на Ben & Jerry`s навсякъде се използва сгъстен въздух – от бъркалките в смесителите до машините за опаковане. Схавемакер потвърждава мнението на техническия специалист Андре Сенкелдам: „С модула за енергийна ефективност на Festo ние сме в състояние да измерим и визуализираме необходимата консумация на сгъстен въздух“.

Икономия на сгъстен въздух в Ben & Jerry's

Колегите на Коен Лефланг проектирали за Ben & Jerry's дигитална мобилна станция за тестване, която включва сензори за дебит и налягане и съответната необходима логическа система, свързвайки модула за енергийна ефективност MSE6-E2M към терминала CPX-IOT. Комуникацията се осъществява чрез Ethernet и по избор през Profibus или Profinet. CPX терминалът събира и подготвя данните, така че анализът се изпраща към облака през IoT порт. Всички компоненти са инсталирани в контролен шкаф, изработен изцяло от неръждаема стомана, който може да се използва, дори в най-взискателни среди. „Върху контролния панел може да се види точно какви икономии можете да направите при всяка стойност на зададеното налягане“, добавя г-н Лефланг.

Визуализация на данните върху контролните панели

Контролният панел може да бъде видян през уеб браузър, като информацията се визуализира във вид на графични изображения и цветни индикации. Информацията, осигурена от специфични интерфейсни елементи и графики за мониторинг на енергията, превантивната поддръжка, както и ключови показатели за ефективността на процеса, дават възможност за подобряване на общата ефективност на оборудването. Решението за мониторинг на състоянието подобрява диагностиката на грешките и идентификацията на неизправности, създава прозрачност за консумацията на енергия, осигурява ясна информация в графичен формат и предоставя хронологични данни. Терминалът CPX-IOT дава възможност за предварително конфигуриране на пултове за управление за всеки компонент на Festo, включително с допълнително персонализиране.

„С CPX-IOT Festo проправя път към надеждна облачна технология, която позволява на крайния потребител да подобри ефективността на цялото оборудване. Терминалът свързва модула за енергийна ефективност от ниво полеви устройства до облака Festo Cloud чрез своя OPC UA интерфейс“, поясниха от Фесто ЕООД.

Огромен потенциал за икономии

Андре Сенкелдам предполагал, че оптималното налягане вероятно е различно. Тъй като всички генератори имат различни характеристики, всеки генератор се характеризира с различна оптимална крива. „Първо, измерваме действителното състояние и го използваме като начална стойност. След това поставяме регулатор на налягането, намаляваме налягането и измерваме отново. По този начин графиките ни показват кога сме достигнали оптималното налягане. Освен него върху контролния пулт се визуализира и хидравличното съпротивление след изключването на вентила. Това ни позволява да определим веднага дали има теч“, коментира г-н Сенкелдам. Коен Лефланг показва таблото за управление: „Можете да видите налягането и дебита, както и потреблението и икономията под формата на числа и графики“.


Ben & Jerry’s се фокусира не само върху ефективното използване на сгъстен въздух, но и върху качеството му. „Сгъстеният въздух се смесва със сладоледа“, обяснява Андре Сенкелдам. „Компанията Festo се е погрижила и за това. Ние извършваме микробиологични измервания, като по този начин допринасяме за развитието на платформата за безопасност на храните. В нашето производство отчитаме и всички аспекти на хигиеничния сгъстен въздух, от неговото генериране до потреблението при крайния продукт“, допълва той.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo, freepik.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето