Сподели

Ем Джи Про: Какво е HMI система и как да изберем подходящия софтуер за нашите производствени нужди?

08 юни 2023 г.

 

 

Ако имате досег до света на индустриалната автоматизация, то със сигурност сте чували за HMI системите. „Човеко-машинният интерфейс (HMI) е потребителски интерфейс, който позволява на машината да комуникира с човека. С използването на HMI система се улеснява комуникацията между машината и оператора, така че той да може да изпълнява своите задачи с по-голяма бързина, прецизност и удобство”, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова компания Ем Джи Про, официален дистрибутор и системен интегратор у нас на първата базирана изцяло на чиста уеб технология SCADA/HMI система – atvise®.

„HMI системата е софтуерно решение, което ни позволява да взаимодействаме с машината, процесите, информацията, индустрията, хората и т.н, по изключително опростен и интуитивен начин. В допълнение, системата ни дава възможност да управляваме изцяло информацията, т.е. данните, които искаме да получим“, поясниха от Ем Джи Про. „atvise® е HMI/SCADA платформа, изцяло базирана на гъвкавата комуникационна архитектура OPC UA и напълно съвместима с всички съществуващи индустриални системи“, уточниха още те.

HMI системата е една от най-важните предпоставки за правилното функциониране на всеки един процес. Тя предоставя възможност за по-ефективен контрол и управление на собствените производствени нужди, както и тези на клиентите. „atvise® е базирана на много напреднала технология, с ясен и улеснен за работа потребителски интерфейс, който позволява на всеки, независимо от областта на специализация, да постигне оптимален резултат“, категорични са българските специалисти.

Видове човеко-машинни интерфейси

Човеко-машинните интерфейси могат да бъдат представени под различни формати – от екрани на машини и монитори на компютри, до сензорни екрани и смарт устройства. Независимо от формата обаче, целта им е да предостави информация за машината, нейното производствено развитие и процесите на работа.

Получената информация от машините се разделя на два основни класа: статистическа и контролна информация. Тези два типа информация могат да бъдат обобщени в един единствен информационен поток – надзорна информация, която предоставя глобален поглед върху цялостната система.

Предимства и ползи от интегрирането на HMI система:

  • Лесен и сигурен достъп до управлението на машината;
  • Лекота и удобство на работа;
  • Ясна комуникация между машината и оператора;
  • Оптимално управление на производствената информация;
  • Мониторинг в реално време на индустриални процеси;
  • Визуализация и контрол на производствено оборудване;
  • Ефективно управление и контрол на индустриални системи и съоръжения и др.

 

„HMI е системата, отговорна за представянето по ясен, удобен и лесен за разбиране начин необходимата информация за оптималната работа на машината и протичащите в завода индустриални операции, като например: температура при процес, налягане на производствено оборудване, количество консумирана енергия в инсталацията и др. HMI платформата осигурява лесно, бързо и безопасно управление на машината. За разлика от други системи, HMI предоставя достъп до информацията за машината едновременно от няколко места“, заявиха от Ем Джи Про.

HMI или SCADA система – как да изберем подходящия софтуер?

Докато една HMI система е ориентирана към мониторинга и управлението на конкретна машина с помощта на графичен интерфейс, като сензорен екран или компютър, SCADA системата е софтуер от по-високо ниво със същата производителност като HMI, но ориентиран към цялостната инфраструктура, а не само към машината. Но коя система е по-подходяща за Вашия проект?

„Най-често срещаният вариант е да имате интегрирани и двете платформи, въпреки че по същество това зависи от комуникационната архитектура, корпоративния бюджет, качеството на индустриалните мрежи, критичните точки на всяка машина и необходимостта от стандартизирана визуализация, наред с други променливи“, коментираха от българското дружество. „Обединявайки функционалността и на двата софтуера, atvise® ще Ви позволи изцяло да автоматизирате Вашето производство и да увеличите производителността и ефективността на всички машини и промишлени процеси във вашия завод“, допълниха те.   

Как протича инсталацията на HMI/SCADA системата atvise®?

Както вече стана ясно, HMI системата е изключително мощен инструмент за организация и оптимизация на целия производствен процес. „HMI/SCADA системата atvise® позволява бърза и лесна инсталация, така че само след минути можете да започнете работа с HMI софтуера и да се убедите в неговата гъвкавост и безупречна работа“, поясниха от Ем Джи Про.

„Една от стъпките, които обикновено се пропускат при инсталацията на подобен системен продукт, е обучението на персонала. Интегрирането на HMI система в производството доказано улеснява оперативната работа, но все пак е необходимо служителят да се научи да се извлича максимума от нея. Затова е от съществена важност да бъде избрана система, при която кривата на обучение е много кратка и бърза – такава, каквато предлага atvise® HMI SCADA“, допълниха още българските специалисти.

Повече информация за Ем Джи Про ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: MG Pro, atvise®, Canva Pro

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето