Сподели

Фесто Производство: Роботите няма да заменят хората, а ще помогнат за повишаването на тяхната квалификация

29 октомври 2020 г.

Фесто Производство на Robotics Strategy Forum 2020: Пред очите ни се ражда прекрасна организация, която помага за това Индустрия 4.0 и индустриалната автоматизация да станат все по-актуална на нашия пазар.

Второто издание на Robotics Strategy Forum е вече факт! Събитието, организирано от Professional Association of Robotics and Automation (PARA), се състоя на 22 октомври и събра на едно място лидери в роботиката у нас. Екипът на Инженер.bg се срещна с представители на един от основните партньори на инициативата и участник във форума – Фесто Производство, с които разговаряхме за развитието на Техническия инженерен център, част от производствената компания на Festo у нас. Подробности ще ви разкажем в следващите редове.

Фесто Производство е българското производствено дружество на международния концерн Festo, специализиран в развоя и производството на цялостни решения за автоматизация и дигитализация в индустрията. Преди две години към компанията бе създаден Технически инженерен център (ТИС), чиято цел е да се превърне в основен партньор на Festo в развойната дейност. „Инженерният център стъпи върху основите на един добре развит развоен център с изградени традиции. Към момента в ТИС работят около 80 човека, като плановете ни са екипът да нарасне до 300 специалисти. Дейността на центъра се развива в няколко направления – софтуерен дизайн, хардуерен дизайн, механичен дизайн, тест и валидация на нови продукти и управление на проекти“, обясниха от Фесто Производство.

Над 40 нови проекта са възложени на софийския инженерен център, като някои от тях са свързани с традиционните за българското производствено дружество изделия, а други са съвършено нови за целия концерн. Един такъв продукт е Smartenance –софтуер, който мониторира състоянието на дадена производствена линия. „Smartenance позволява на специалиста, който управлява производствената линия, да се информира по всяко време за нейното „здраве“, за индикации за евентуални аварии, за това дали е необходима превантивна поддръжка, кога е следващата планирана поддръжка и др.“, уточниха от Фесто Производство.

 

„Основната причина, поради която присъстваме на Robotics Strategy Forum, е нашият кобот. По него работят два големи екипа, като единият е от софтуерни разработчици, а другият разработва уебприложението, чрез което той се управлява“, посочиха от компанията. Колаборативният робот на Festo е създаден изключително „user-friendly“, или с други думи, управлението му е лесно и интуитивно.

Още едно направление, в което ТИС активно се развива, са lifetech изделия, както продукти за медицинска и лабораторна автоматизация. „Те са изключително търсени в САЩ и именно там е нашият основен стратегически партньор, с който разработваме устройство за прецизно и бързо дозиране на течности. Подобни решения се използват при тестовете за проби, включително за COVID-19”, разказаха от компанията.

„Директорът на ТИС, инж. Георги Грозданов, е част от Управителния съвет на PARA. Участваме за втора година и виждаме голям напредък по отношение мащаба на събитието. Пред очите ни се ражда прекрасна организация, която помага за това Индустрия 4.0 и индустриалната автоматизация да станат все по-актуални на нашия пазар. Това, разбира се, не означава, че роботите ще заменят хората. Просто ще се създадат условия за много от служителите да повишат квалификацията си и технологичното си ниво“, коментираха в заключение от Фесто Производство.

Повече информация за Фесто Производство ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето