Сподели

Как функционира изкуственият интелект в машините Trumpf или „Мислят ли машините като хората?“

23 август 2022 г.

 

 

От „Терминатор“ до „Аз, роботът“ и „Матрицата“ – от десетилетия изкуственият интелект вдъхновява създателите на филми. Сюжетите като цяло са все още в областта на научната фантастика, но e факт, че все повече компании, между които и немският технологичен лидер Trumpf, реализират проекти, които превръщат изкуствения интелект в реалност. „Когато хората чуят фразата „изкуствен интелект“, те често не са сигурни какво точно означава това. Роботите са онова, което им хрумва в повечето случаи – но всъщност понятието обхваща много, много повече. Изкуственият интелект (AI) е клон на информатиката, който се занимава с автоматизацията на интелигентното поведение и обучение на машините – област, в която алгоритмите за самостоятелно обучение играят изключително важна роля“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Трумпф България.

Немската компания Trumpf отдавна вече не е просто производител на машини, а се трансформира в доставчик на технологии. По думите на главния мениджър по дигитализация на компанията, г-н Матиас Камюлер, изкуственият интелект ще има ключова роля във все по-голям брой процеси: „Ролята на изкуствения интелект в производството расте непрекъснато и дава възможност на компаниите да повишат ефективността на производствените си процеси. Индустрията в Германия е пионер в тази област, защо имаме сериозни експертни познания в областта на машиностроенето. Това е нашето основно конкурентно предимство“.

Едно пътешествие към все по-интелигентните машини

Заедно със своите колеги Кристоф Бльомкер от Trumpf работи върху AI решение, което да подобри работата на TruLaser Center 7030. „Първоначално не възнамерявахме да включваме изкуствен интелект в TruLaser Center 7030. В процеса на разработката обаче разбрахме, че сме достигнали границите на това, което можем да научим машината с прости алгоритми и ръчен анализ на данните. Още преди няколко години стигнахме до извода, че напълно автоматизираната машина следва да може да се самообучава“, споделя Бльомкер.

TruLaser Center 7030 е първата машина, обединяваща всички процеси на лазерно рязане – от необработени метални листове до завършени и подредени детайли. Тя е оборудвана с блок за автоматизация с вградени сензори. Те проверяват дали палците са повдигнали успешно отрязаните части от металния скрап, така че вакуумните вендузи на SortMaster Speed ​​да захванат детайлите и да ги извадят. Ако това не е така, машината автоматично стартира нов опит. Проектантите бързо стигат до идеята да се възползват от тази информация, събрана от всички машини, които в момента работят по целия свят. „Trumpf разполага с автоматизирана централизирана система, която анализира данните от тези различни опити – първоначално неуспешните и тези, които в крайна сметка успяват. Резултатите от това сравняване след това могат да бъдат прехвърлени от една машина към всички останали от същия тип. Поради сложността, анализът на тези данни е идеалното място за прилагане на алгоритми за самообучение. В момента акцентът е поставен върху събирането на данните. Впоследствие това ще послужи като основа за анализ и машинно обучение“, казва Бльомкер.

Умните машини се учат по метода проба-грешка – точно като хората

„Искаме клиентите ни да се възползват директно от грешките си и да могат да използват още по-добре своите машини. TruLaser Center 7030 се учи по метода проба-грешка – точно като нас, хората. Човешкият опит може да се сравни с данните, генерирани от автоматите за лазерно рязане. Trumpf обаче може да изгради базата данни само с помощта на потребителите. Без нашите потребители би било невъзможно да получим данните, от които се нуждаем. Затова е важно нашите клиенти да разберат как изкуственият интелект може да им помогне“, допълва Бльомкер. В този контекст Trumpf се интересува не от специфичните за клиента данни, а и от метаданните.

Когато става дума за изкуствен интелект, неуспешните опити са също толкова важни, колкото и успешните, защото тези „балансирани“ резултати осигуряват основата за алгоритмите за машинно обучение.

Изкуственият интелект помага и в сервизната дейност

Напълно автоматизираната машина за лазерно рязане е само един пример за това как Trumpf напредва в развитието на изкуствения интелект. Компанията използва AI също и в сервизната дейност. Катрин Пфаф, ръководител на отдела за нови и цифрови бизнес услуги, както и нейният екип са разработили решение, което променя начина на работа с резервните части. Благодарение на приложение, клиентите могат да идентифицират продуктите чрез сканиране на снимки или изображение от камера.

„Повечето части нямат RFID код или пореден номер; те просто са твърде малки, така че единственото етикетиране е върху опаковката. Хората обаче рядко пазят опаковката и това затруднява повторните поръчки. Да направите снимка е много по-лесно, отколкото да прелиствате каталога в търсене на точния номер на продукта“, казва Пфаф. Новото решение е интегрирано в приложението Easy Order.

Не е нужно изкуственият интелект да бъде сложен – особено за потребителите. Технологията използва снимката, за да идентифицира точно коя част трябва да бъде заменена. Приложението Easy Order дава възможност на потребителите лесно да направят поръчката за резервни части.

Процесът на разпознаване на частта работи благодарение на изкуствена невронна мрежа, която Trumpf попълва със снимки на различни артикули, които могат да бъдат поръчани. „Приложението спестява време и помага особено на нови служители, които още не са толкова добре запознати с машините на Trumpf“, категорична е Пфаф.

Първите части, които са включени в новата функция, са лазерните консумативи. За провеждане на собственото търговско изложение INTECH на Trumpf, към невронната мрежа успешно са добавени най-често използваните части.

Силата е в сътрудничеството между реалния бизнес и образованието

Trumpf инвестира непрекъснато в обучението на своите служители и се стреми да разширява своята технологична мрежа. Матиас Камюлер споделя: „Темата за изкуствения интелект е особено важна за нас, затова членуваме в съответните асоциации и си сътрудничим с университетите, защото вярваме, че заедно можем да постигнем повече“. Приносът на Trumpf се изразява в натрупания опит като машинопроизводител, а това е нещо, което също е от огромна полза за клиентите. „Благодарение на нашето задълбочено разбиране на процесите и десетилетния опит в машиностроенето, можем да анализираме производствените данни и да сме в още по-голяма услуга на потребителите“, казва Камюлер. Изкуственият интелект може да успее, само ако базовите условия бъдат правилни – не само в Trumpf, а по целия свят. „Нуждаем се от оптимизирана инфраструктура в Европа“, добавя още Камюлер.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Трумпф България,Trumpf

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето