Сподели

Гига Аутомата: „В близко бъдеще роботите, които работят ръка за ръка с хората, ще трансформират големия и малък бизнес“

17 февруари 2023 г.

 

 

Коботите са най-новата технология в роботиката, която значително промени света на автоматизацията. Те са предназначени да работят ръка за ръка с хора в споделено работно пространство. Това е и голямата разлика между тях и индустриалните роботи , които са проектирани да работят автономно или с ограничено насочване. Коботите се използват основно, за да подпомагат операторите в тяхната работа и да ги разтоварват от излишни трудоемки и отнемащи време дейности. В заводите за автомобили например, кобот затяга болтовете, а операторът просто поставя инструментите пред него. Във фабриките за бисквити кобот опакова сладките лакомства, докато работникът отделя прегорелите, които не са годни за консумация. В малко производствено предприятие кобот може да взема проби, докато работникът извършва проверка на качеството.

Мислите, че е скъпо и трудно да внедрите такъв кобот във Вашето малко производство? Това изобщо не е така. Българската стартъп компания Гига Аутомата, основана от двама млади и амбициозни специалисти – Георги Арабаджиев и Георги Георгиев, успява да докаже, че високите технологии могат да съществуват и в български условия, при това на достъпна цена.

Запознайте се с Animoto!

Той може да onakoßa, разопакова, боядисва, заварява и да изпълнява още много други дейности. Разработката му продължава около 3 години, като в момента Гига Аутомата е фокусирана върху неговото серийно производство.

Animoto е 6-осен колаборативен робот за индустриална автоматизация, който като всеки кобот е в състояние да работи заедно с операторите в споделено работно пространство. Той е универсален робот, който с помощта на различни грипери е в състояние да извършва дейности като сглобяване, палетизиране, опаковане и разопаковане, боядисване, работа на конвейер или съвместна работа с други машини.

Технически показатели на Animoto:

  • Степени на свобода: 6;
  • Полезен товар: 5 kg;
  • Работен обхват: 850 mm;
  • Максимална ъглова скорост: 180°/s;
  • Повторяемост: 0.1 mm.

Безопасни и колаборативни

Коботите са изключително лесни за използване, а безопасността на човешкия персонал е приоритет. Коботът може да бъде спрян от човека само с една ръка. По дизайн и софтуер коботите на Giga Automata се подчиняват на правилата за безопасност и работят, отчитайки човешкото присъствие в техния работен обхват. „При скорост на движение от 60 cm/s, максимална мощност на основните стави 170 Nm и собствено тегло от 23 kg, усещането при сблъсък с колаборативния робот Animoto е като да се спънеш в офис стол“, споделят с усмивка от Гига Аутомата.

Настройка и програмиране

Коботите Animoto са многофункционални и много лесни за програмиране. Времето за настройка е намалено няколко пъти в сравнение с обикновен колаборативен робот поради използването на иновативен софтуер. Програмирането на кобота може да бъде извършено дори за по-малко от час.

„По принцип програмирането на роботи изисква специфични познания. Но кинестатичното преместване на роботизираната ръка е прост похват за програмиране на Animoto, който използва „обучение чрез показване“. Нашият 23-килограмов робот се премества с лекота до всяка една точка от работното пространство“, поясниха от Гига Аутомата.

Готови за работа в среда на Индустрия 4.0

Коботите Animoto са с модулна конструкция и са свързани с интернет. За подобряване на производствените операции телеметричните данни от цифровите двойници са лесно достъпни по бърз и сигурен начин. „От самото начало на разработката на Animoto бяхме убедени, че той трябва да бъде част от Индустрия 4.0. Досегашното производство залагаше на големи серии от един и същи продукт, за да постигне намаляване на единичната цена. Концепцията на Индустрия 4.0 залага на производството на малки серии, които отговарят на моментното търсене на дадени продукти. Това означава скъсяване на производствените цикли, като произведената продукция не се складира, а се експедира веднага в отговор на потребителското търсене.

„Гъвкавостта на Animoto позволява неговото използване в почти всички сфери на индустрията, образованието и науката. Той намира приложение навсякъде, където операторите извършват повторяеми и еднообразни действия, а интересът към него от различни компании от хранително-вкусовата до автомобилната промишленост расте непрекъснато“, допълниха българските разработчици.

Повече информация за Гига Аутомата ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Гига Аутомата

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето