Сподели

Индустриални роботи: Голямата товароносимост на IRB 7600 на ABB му носи заслужено титлата „Power Robot“

21 декември 2022 г.

 

 

Eдин от най-големите роботи в света, моделът IRB 7600 на ABB, е в състояние да повдига, премества и манипулира товари с тегло до 340 kg. Швейцарската компания Lässer в Райнтал, производител на машини за шивашката промишленост, го използва в производството си за манипулиране на големите стоманени опори за основата на бродиращи машини. „Заедно с по-малкия модел индустриален робот IRB 2400 на ABB, той оптимизира целия производствен процес чрез персонализирана концепция на конкретното приложение“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова компания Индустриални роботи, интегратор на употребявани и нови роботи на АВВ Robotics на българския пазар.

Благодарение на голямата полезна товароносимост, кратките времена на цикъла и оптимизирания софтуер, индустриалният робот IRB 7600 на ABB е изключително подходящ за обработка на големи товари, например в автомобилната индустрия, в леярни и ковашки цехове, както и в производството на потребителски стоки. Компанията Daimler Chrysler използва оранжевия гигант на ABB в Германия, за да автоматизира ротационната леярска машина за отливане на цилиндрови глави за V-образни двигатели. В Испания 25 робота IRB 7600 работят в завод на Mercedes Benz. Там на производствената линия на вана „Vito“ роботите на ABB обработват страничните части на автомобила, в които са изрязани отвори за прозорците, сглобяват трите долни части и монтират странични части. Това е сравнително сложен процес, тъй като ванът се произвежда в различни изпълнения.

„Най-големите роботи на ABB се използват също и в Швейцария в компанията Lässer в Диполдзау, която е най-известният производител на високоскоростни шевни машини за бродиране в световен мащаб. Годишно в St. Galler Rheintal се произвеждат около 140 до 160 от тези машини и се експедират за държави в Азия, Близкия изток и Европа. Огромните машини с до единадесет компютърно контролирани оси на Lässer шият с до 2000 игли със скорост от 500 бода в минута едновременно», разказаха от Индустриални роботи. Това позволява на компанията да постигне най-високата възможна точност на бродиране върху тъканите, независимо дали става дума за висока мода, дизайнерска мода, бельо или традиционно облекло. В производството на компанията се използва робот IRB 7600, който манипулира стоманените опори за основата на високоскоростните бродиращи машини, чието тегло достига до 55 t, а дължината им – до 30 m. Роботът пренася дългите 2.5 m стоманени опори с тегло 200 kg до позициониращата станция, изрязва отворите на определените позиции с плазмена горелка и обработва срезовия ръб с телена четка, така че съответните метални листове да могат да бъдат закрепени върху тях. IRB 7600 сменя различни инструменти, плазмена горелка и телена четка по време на процеса. След това монтира опората във въртяща се заваръчна станция и взема малки метални листове от магазина и ги позиционира на програмираното място. По-малкият робот IRB 2400 на ABB, който е робот за заваряване, ги захваща. След като всички листове са закрепени, той ги заварява, докато IRB 7600 подготвя следващата опора.

„Характерна специфика в приложението на двата робота в Lässer е, че производството може да продължи дори през нощта без персонал. За да се гарантира това, е трябвало да се намери решение за конкретен проблем: повечето прекъсвания на процеса възниквали по време на процеса на заваряване при запалване на горелката. Затова програмата на заваръчния робот IRB 2400 е разработена така, че да може да разпознава такива прекъсвания и самостоятелно да ги коригира. В случай, че третият опит за стартиране на заваряването е неуспешен, процесът се спира“, поясниха българските специалисти.

Роботът запазва позицията си и следва определена траектория до програмирана „начална позиция“. Оттам той се придвижва с горелката в автоматична система, където  сменя горелката. Новата горелка се управлява чрез автоматична TCP система на ABB (TCP = базова точка на инструмента) и се измерва отново, ако е необходимо. След приключване на проверката, роботът самостоятелно се връща в позицията си отпреди спирането на процеса и продължава работата си от мястото, където е спрял.

„Ако заваръчният робот IRB 2400 работи цяла нощ заедно със своя голям „брат“ IRB 7600, магазинът може да бъде предварително зареден в края на работния ден с различни размери листове за през нощта. Роботизираната система се стартира и продължава да работи без човешка помощ. За една нощна смяна роботите произвеждат дванадесет завършени и обработени опори, като по този начин увеличават производствения капацитет и рентабилността за потребителя“, допълниха още от Индустриални роботи.

___________________________________________________________________________________

Индустриални роботи ООД е един от основните интегратори в България на АВВ Robotics. Компанията предлага и употребявани роботи, които не са завършили своя жизнен цикъл, но се заменят с по-нови версии поради бързото разработване на софтуерни технологии. „Ние в Индустриални роботи сме готови да Ви предложим ценово ефективно решение за Вашия малък или среден бизнес, включително широка гама от напълно обслужени и рециклирани роботи за Вашето производство“, добавиха още от българската компания.

Повече информация за роботите на ABB Robotics, които предлага Индустриални роботи, бихте могли да намерите на страницата на компанията ТУК.
___________________________________________________________________________________

Повече информация за Индустриални Роботи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Индустриални роботи, АВВ Robotics

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето