Сподели

Индустриални роботи: Коботите са следваща стъпка в еволюцията на машините

11 април 2020 г.

Първите колаборативни роботи, или както все по-честоса наричани „коботи“, се появяват за първи път преди 25 години. Първоначално те са предназначени за автомобилостроенето, като главната им задача е да повишат производителността на труда и да намалят времето за монтаж. „При съвместната работа с човека новите автоматизирани манипулиращи устройства показват висока ефективност. Затова днес в индустрията навлизат все повече колаборативни роботи, които увеличават ефективността и производителността, като в същото време успешно заменят човека при извършване на еднообразни и повтарящи се манипулации“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Индустриални роботи, официален представител на коботите Elfin на Han`s Robot за България.

Коботите се различават от промишлените роботи по това, че участват в производствения процес заедно с човека, независимо дали той е работник по обслужването, асемблирането или специалист, извършващ лабораторни изследвания. „Това означава, че при проектирането на колаборативен робот конструкторите и програмистите трябва да оценят рисковете и да предвидят определени функции за предотвратяване на евентуален сблъсък с човека. Тези условия са регламентирани с европейския стандарт ISO 10218, който формулира изискванията за безопасност на роботи и роботизирани устройства“, допълниха от Индустриални роботи.

Основни специфики на коботите са ръчно обучение от оператор и запаметяване на операциите, следене на позицията на оператора около движещите се елементи, спиране на работа при навлизане на оператор в работния обхват на робота и реакция при регистриране на физическо препятствие. Очакванията са, че скоро колаборативните роботи ще могат да бъдат използвани не само в производствената, но и в социалната сфера в качеството си на обслужващи устройства.

Компанията Han`s Robot предлага колаборативните роботи от серията Elfin, която включва модели с полезна товароносимост от 3 до 15 kg. Работният обхват на манипулаторите варира от 590 mm до 1000 mm.

 

„Използването на компактните коботи Elfin в технологичните процеси дава възможност за бързо адаптиране на производствената линия при нови поръчки или за малки серии. Те лесно могат да бъдат програмирани за изпълнение на нови операции, като това отнема не повече от 10 минути“, коментираха от Индустриални роботи.

Коботите Elfin се отличават с иновативна архитектура, базирана на един осев модул с интегриран контролер за две оси. Високият въртящ момент и електродвигателите с ниско енергопотребление осигуряват максимална производителност и стабилност. Чрез използването на колаборативните роботи Elfin се постига оптимизация на производствените процеси, съкращават се ръчните операции, намаляват се техническите престои, а също така се осигурява безопасен производствен процес.

„В началото на 19-ти век машините трябваше да повишат ефективността на производството, в средата на 20-ти век тази задача бе възложена на роботите, а днес – на роботите с изкуствен интелект. Конструкторите и изследователите се стремят да направят роботите по-ефективни, но също така и удобни, интерактивни, безопасни и колаборативни“, споделиха своето виждане за бъдещето от Индустриални роботи.

Повече информация за Индустриални Роботи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Индустриални роботи, Han`s Robot

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето