Сподели

Индустрията навлиза в бъдещето заедно с SpaceCAD: Quinx DNC отвежда CNC машините на следващо ниво

10 август 2023 г.

 

 

Quinx DNC е надежден, гъвкав и лесен за употреба модул, предназначен за прехвърляне на NC файлове към CNC машини. Той е част от информационната платформа Quinx QMIP за управление на CNC машини, разработена от швейцарската компания Quinx, за която ще откриете повече подробности ТУК. „Системата за директно цифрово управление (DNC) работи с отдалечен централен компютър, управляващ мрежово CNC машини чрез комуникационни линии. Централният компютър динамично предава CNC програми към машините, докато те изпълняват операциите от зададените в тях NC програми“, поясниха интеграторите на софтуерни и роботизирани решения от доказаната в областта на дигиталните технологии компания SaceCAD.

Множество дружества по целия свят се възползват от Quinx DNC като цифрово решение за модернизация на производството и част от дигиталната трансформация на бизнеса. От SpaceCAD посочиха фирма ВМЗ Сопот (Вазовски машиностроителни заводи) като успешен пример за внедряването на модула в границите на страната ни. В следващите редове ще Ви разкажем какво споделиха от компанията по отношение на функционалността и предимствата на системата за директно цифрово управление, както и още любопитни факти, свързани със софтуерната разработка на доверените им партньори от Quinx.

DNC модулът на Quinx е съвместим както с по-стари модели, така и с машини от ново поколение. Той е оптимално решение, гарантиращо тяхната свързаност. Друга характеристика, отговорна за пазарното предимство на Quinx DNC е отворената технология за съвместимост, която не изисква обвързване с конкретна марка контролер. Софтуерната програма се комбинира оптимално с всяка развита CAM система, а интерфейсът е лесен за внедряване към съществуващата система за управление на корпоративните ресурси (ERP). Гъвкавата модулна структура на цифровата технология, разработена от Quinx, е определяща за адаптацията на DNC към клиентските изисквания и спецификите на дейността.

DNC е важна част от Индустрия 4.0, тъй като от изключително значение e правилната NC програма да е зададена на правилната машина в точния момент. Освен с отличното изпълнение на тази фундаментална задача, Quinx DNC се отличава още със:

 • Съвместимост с всички видове контролери – Quinx DNC работи с всякакъв тип CNC контроли от всички поколения, произведени от Siemens, Heidenhain, Mazak, Okuma, Fanuc, Mitsubishi и др. Това превръща софтуера в оптимално решение за приложения със смесен машинен парк;
 • Бърза инсталация с кратък цикъл на внедряване в производствените процеси – Базирайки се на дългогодишния си опит, софтуерните инженери от Quinx проектират DNC така, че да бъде гарантирана неговата опростена инсталация и бързо внедряване в производството (без да се ощети ефективността на производителността по време на този етап);
 • Скорострелно обучение – Благодарение на изчистения потребителски интерфейс и оптимизираната функционалност, само два встъпителни часа са достатъчни на служителите, за да започнат да оперират свободно с Quinx DNC;
 • Сертификация по ISO 9001, ISO 13485 и FDA стандарти – Това прави Quinx DNC подходящ и за компании в сферата на медицинските технологии, автомобилостроенето и самолетостроенето;
 • Централизирано конфигуриране – Съвременната архитектура на софтуера го превръща в предпочитан избор за IT отделите;
 • Трансфер чрез LAN и Wi-Fi (WLAN) – Работи сигурно и надеждно както чрез LAN, така и чрез Wi-Fi;
 • Множество полезни функции – Освен стандартните NC програми, данните за настройка на инструмента също могат да се прехвърлят от устройството. Към NC програмите е възможно да бъде допълнително приложена и техническа документация с различни файлови формати (чертежи, дигитални изображения, Word, Excel или PDF документи).

 

Ползите за клиентите, възползващи се от предимствата на Quinx DNC, включват:

 • Стабилност на процеса;
 • Проследимост;
 • Спестяване на време;
 • Лесно опериране със системата;

 

„Функциите на DNC системата на Quinx предоставят много повече от просто предаване на NC програми. Свързването на CNC машини с компютърната мрежа и предаването на NC програми се превръща в традиционна практика за машинните паркове. А Qunx DNC не просто реализира свързаността в производствените предприятия, тя оптимизира процеса като осигурява допълнителни възможности за повишаване на ефективността, качеството и производителността. Също така опростява работата с NC програмите“, поясниха българските специалисти.

Допълнителна добавена стойност на софтуерната платформа за NC програми

Устойчивост и ефективност на процеса

Автоматичната актуализация, с която Quinx DNC разполага, гарантира изпълнението на най-новата версия на NC програмите. Програмният архив на DNC съхранява предишните версии и позволява да бъдат активирани отново. В DNC е създаден специфичен контролен процес за нови и модифицирани програми – информацията за пускането на програми се регистрира в специален файл, откъдето изпълнението на операцията може да бъде проследено по всяко време.

„За да се предотврати възникването на грешки в оперативния процес на CNC машината, следствие от промени в NC програмата след зареждането ѝ, DNC разполага с опция за автоматично заключване на оригиналната програма - осъществява се само с едно щракване. Също така регистрира трансфери от CNC машини с мрежова връзка. Управлението с DNC система е много по-практично, отколкото на ниво операционна система“, заявиха от SpaceCAD.

Quinx DNC дава възможност и за съхранение на допълнителна документация, свързана с производството, съпътстваща съответната NC програма. Шаблоните, съхранявани в DNC, улесняват стандартизирането на документацията. Освен това DNC позволява и стандартизирането на зареждането и записването на NC програмите, а архивирането им може да бъде автоматизирано.

Пестене на време

Quinx DNC притежава функция за автоматизирано управление на нови и модифицирани NC програми, както и с редактор за сравнение, благодарение на който е възможно да се вземе информирано решение за това коя програма да бъде използвана в бъдеще. Освен това NC програмите, генерирани от CAM, могат да се прехвърлят автоматично към правилната CNC машина или група от машини. Ако някоя програма бъде случайно изтрита, тя се възстановява с натискането на един бутон. DNC разполага с функции за интелигентно търсене и сортиране (по зададени критерии) на NC програми.

Quinx FTP клиент за Windows

„За компаниите в медицинската и космическата индустрия е задължително да могат да докажат кога, къде (на коя машина) и с помощта на коя версия на NC програмата е произведена определена част. Съхранението и извличането на подобна информация е не само възможно, но и лесно осъществимо чрез използване на FTP (File Transfer Protocol) – основа за всички приложения на Quinx DNC. Именно по тази причина от Quinx разработиха FTP клиент, съвместим с различни контролери, базирани на Windows. FTP позволява лесно и дистанционно качване на файлове в хостинг акаунта“, допълниха още от SpaceCAD.

Автоматично запазване на NC програмата

Приложението Edit & Store на Siemens 840 D автоматично записва оптимизираната/модифицираната NC програма на сървъра при всяко затваряне на редактора. Това предотвратява опасността от загуба на промените, ако са настъпили по време на CNC управлението и операторът е забравил да ги запамети в сървъра. Освен това всяка промяна оставя „дигитална следа“, която позволя проследимостта ѝ.

За допълнителни подробности и професионална консултация относно интегрирането на Quinx, както и за персоналните конкурентни предимства от внедряването на подобен вид дигитална трансформация на бизнеса, специалистите от SpaceCAD ще бъдат на Ваше разположение.

Повече информация за СпейсКад ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: SpaceCAD (СпейсКАД), Quinx, canva.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето