Сподели

С iRProgrammer на FANUC едновременното програмиране на няколко робота е интуитивно като детска игра

16 декември 2019 г.

 

 

Новият софтуер iRProgrammer на FANUC, световен лидер в индустриалната автоматизация, е разработен с цел да улесни настройката и програмирането на роботи. „Този софтуер може да работи както на конвенционални компютри и лаптопи, така и на смарт устройства като таблети или смартфони. Той се характеризира с интерфейс, който предлага интуитивно опериране. Този тип програмиране може да се използва за всички роботи на FANUC. Потребителите имаха възможност да се запознаят с неговите предимства по време на изложението EMO 2019, на което FANUC демонстрира различни аспекти на работата с iRProgrammer“, информираха за Инженер.bg от ФАНУК България.

Основна цел при разработването на iRProgrammer е да се създаде опция за програмиране на SCARA роботите, която е едновременно рентабилна и елементарна. Ежедневната работа с таблети е лесна, тъй като те са интуитивни за разлика от конвенционалните обучителни пултове. Програмната среда предлага три вида операции: създаване и редактиране на програми за роботи, изпълнение на тези програми и коригиране на базовите настройки.

Основно предимство, по думите на експертите на FANUC, е, че програмирането с iRProgrammer е същото като с конвенционален компютър. Друго предимство на работата с този софтуер е, че няколко прозорци или раздели могат да се отворят едновременно и потребителят има възможност да превключва между тях по желание, подобно на използването на няколко страници в уеб-браузър. „Това означава, че едновременно могат да бъдат програмирани няколко робота. Още преди официалното му представяне, iRProgrammer е използван в редица софтуерни операции на FANUC. Примери за това са системата за визуализация Vision system и софтуерът iRPickTool, които се параметризират и програмират през браузър. Програмистът не се нуждае от промяна на устройството за програмиране, ако задачата изисква едновременно движение и въвеждане на параметри за системата за визуализация Vision system. Софтуерът iRProgrammer може да се използва също и за колаборативните роботи от серията CR“, разказаха от ФАНУК България.

С използването на новия софтуер отпада необходимостта на компютъра или на таблета да се инсталира допълнителен софтуер. Достъпът до IP адреса на робота се осъществява през уебсайт. Тъй като е разрешен само един IP адрес от даден таблет или компютър, неправомерен достъп до робота е изключен.

Програмирането е уеб-базирано. Използва се също и уеб-интерфейса, който е интегриран във всеки контролер. В съответните интерфейси се „вграждат“ множество елементи, които са разпознаваеми от съвременните компютърни интерфейси, ориентирани към менютата или от смартфоните. „В този смисъл интерфейсът е разпознаваем – съществено изискване за осигуряване на достъп на софтуера за програмиране. IRProgrammer помага на програмистите също при създаването на програма, тъй като при въвеждане на първата буква на дадена команда, софтуерът показва в отделен прозорец всички команди с тази първа буква“, допълниха от ФАНУК България. Тогава програмният ред се завършва ръчно или се влачи и пуска в прозореца на редактора. Потенциалните грешки при ръчно въвеждане на данни също се идентифицират и проверяват от системата.

В отделен прозорец са позиционирани софтуерни бутони, които дават на робота конкретни инструкции за движение чрез бутон плюс или минус за всяка отделна ос или посредством виртуално управляващо колело, което може да движи робота в пространството. „Наистина, не може да бъде по-просто“, категорични са от ФАНУК България.

Технически погледнато iRProgrammer е софтуерна опция. Колкото и лесно да се работи със софтуера, оптималното спазване на правилата за безопасност изисква проверка с анализ на риска, тъй като роботът трябва да е в автоматичен режим, когато се управлява от iRProgrammer.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето