Сподели

Iscar навлиза в ерата на 3D принтирането, прилагайки иновативния метод в производството на металорежещи инструменти

28 март 2018 г.

С настъпването на новото хилядолетие множество революционни идеи, стандарти и решения си проправиха път към металообработващата индустрия. Iscar, един от пионерите в областта и реализатор на иновативни металорежещи технологии, през последните години изследва възможностите за интегриране на адитивни металообработващи процеси в производството. В резултат, R&D инженерите на компанията успяват да разработят високотехнологични решения, които спомагат за намаляване на производствените разходи и за увеличаване производителността.

Едно от най-големите нововъведения, които Дигиталната ера носи със себе си, е именно 3D принтирането – метод, който генерира 3D обекти с помощта на изпарителен материал, слой по слой, под компютърно управление. По-рано възприемано като „научна фантастика“, през последните 2 десетилетия технологията се затвърди като дългоочакваното улеснение в работата на проектанти и производители.

Днес методът е познат още и като адитивно (добавъчно) производство. Терминът произлиза от две от най-съществените характеристики на 3D принтирането:

 - Производство – известен още като бързо прототипиране, методът вече се използва в редица индустриални приложения;

 - Добавъчен – за разлика от традиционните производствени технологии, базирани на отстраняване на материал, при новият метод добавянето/наслагването на материал стои в основата на получаването на желания компонент.

Съществуват няколко различни техники за адитивно производство, подчинени на физични принципи, като литография, мултиджет моделиране и лазерно синтероване. 3D принтирането като производствен метод се отличава с множество преимущества, например значително намаляване на производствените разходи, особено при производството на сложни детайли; изключителна гъвкавост; гарантирано изпълнение на операции; намалено количеството на производствените отпадъци и др.

Развойният екип на Iscar взема под внимание не само предимствата на 3D принтирането, но и неговите недостатъци. „Основни сектори, в които намира най-широко приложение новият метод, са космонавтиката, военната индустрия, автомобилостроенето и медицината, където процесът не се използва не просто за прототипиране, а за партидно и голямо-серийно производство“, заявиха за Инженер.bg от Искар България. „Въпреки все по-широкото си приложение, новият метод все още далеч не се приема за основна технология в глобалното металообработване“, поясниха те.

И все пак, когато се прилага при производството на режещи инструменти, триизмерният печат може да се окаже предпочитаното решение по няколко причини. „Той позволява изработването на сложни вътрешни канали и кухини в режещите инструменти. Това осигурява добро охлаждане в зоната за рязане през тялото на инструмента. Ако инструментът е предназначен за обработка с охлаждаща течност под високо налягане, формата на канала и напречното му сечение са ключов фактор, и именно тук адитивното производство осигурява идеалното решение за „оформяне“ на каналите“, обясниха от Искар България. „Освен това, методът дава възможност за изработка на режещо тяло с произволно избрана форма и сечение на режещия ръб“, допълниха още те.

Iscar, като един от световните лидери в производството на металорежещи инструменти, вече въведе новия метод в своите научно-изследователски отдели и сега адитивното производство се използва за прототипиране, но само на отделни изделия, основно за серийно производство. “Постигнатият напредък в тази област е ярък знак, че близкото бъдеще ще ни разкрие колко интензивно 3D печатът ще бъде прилаган при производството на режещи инструменти“, заявиха в заключение от Искар България.

Повече информация за Искар България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Искар България, Iscar

 

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето