Сподели

Кобот за малки и средни производства: запознайте се с новата „звезда“ на FANUC – CRX-10iA

27 октомври 2020 г.

Инж. Христо Гилищаров, управител на ФАНУК България: „Необходимо е да се изпрати позитивно послание към индустрията относно възможностите за роботизация у нас.“

 

ФАНУК България показа най-новия модел от гамата колаборативни роботи на световния технологичен гигант FANUC по време на второто издание на Robotics Strategy Forum. Събитието бе първото присъствено за българското дружество след карантината, предизвикана от разпространението на COVID-19, а новият CRX-10iA се превърна в истинска „звезда“ и събра върху себе си светлините на прожекторите.

„Новият кобот CRX-10iA е с изключително ниско тегло и лесно управление, което го прави подходящ за широк спектър от приложения, включително за нуждите на малки и средни производства“, коментираха за Инженер.bg от ФАНУК България. Пултът за управление на модела може да бъде заменен с таблет, а новият интуитивен интерфейс позволява с него да работят и хора, които нямат толкова задълбочени познания в програмирането на роботи. Допълнително улеснение е и възможността за т.нар. Manual guided teaching, което означава, че роботът може да се програмира ръчно, воден от ръката на оператора.

Ниското му тегло изключва нуждата от подемна техника, а степента на защита IP67 го прави подходящо решение за широко поле от дейности.


Работата на кобота CRX-10iA бе демонстрирана на живо в специално обособена зала, от която онлайн се излъчваше и дискусията, посветена на роботизацията. Участие в нея взе управителят на ФАНУК България – инж. Христо Гилищаров, а основните теми включваха отражението на глобалната пандемия върху процесите на автоматизация и дигитализация, мястото на страните от региона в световната роботизация и др.

  

„Необходимо е да се изпрати позитивно послание към индустрията относно възможностите за роботизация у нас, тъй като имаме изключителни експерти и индустриална история“, заяви той по време на виртуалния разговор.

От ФАНУК Българият отчитат увеличен интерес към роботизация в контекста на ситуацията с коронавируса. „Редица индустрии вече са на високо технологично ниво, в т.ч. хранително-вкусовата, машиностроенето и производството на пластмасови изделия. Необходим е обаче детайлен анализ, за да предвидим кои са следващите сектори, които ще се обърнат към роботизацията след като премине пандемията“, заяви още г-н Гилищаров.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето