Сподели

Колаборативният робот CRX-10iA на FANUC е важна следваща стъпка към Smart Factory

25 февруари 2020 г.


 

 

Недостигът на квалифицирана работна ръка, конкуренцията в цените и стремежът към увеличена гъвкавост на производството създават нови предизвикателства пред всички промишлени отрасли. По време на най-голямото търговско изложение за роботика iREX в Токио световният лидер в производството на индустриални роботи и решения за автоматизация FANUC представи своите решения за фабриката на бъдещето, както и много технологични иновации. „Но това, което предизвика най-голямо внимание на щанда на FANUC, бе най-новият колаборативен робот на компанията CRX-10iA. Той е изключително лек и издига съвместната работа на хора и роботи на ново, още по-високо ниво“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

В сравнение със съществуващите колаборативни роботи от серията CR на FANUC, новият CRX-10iA е със значително по-малко тегло и следователно инсталирането му е много по-лесно в широк спектър от приложения, като например в автономни транспортни системи (AGV). Също така при CRX-10iA панелът за обучение Teach Pendant може да бъде заменен с таблет, което улеснява използването му чрез специалния нов потребителски интерфейс. Той предлага интуитивна работа и е особено подходящ за потребители с малък опит в програмирането. „По този начин коботът CRX-10iA дава решение за потребители, които използват за първи път роботи в своето производство“, поясниха от ФАНУК България.

Докато автомобилната промишленост, пионерът във внедряването на индустриални роботи, вече е със силно автоматизирано производство, то при малките и средни предприятия се наблюдава силно увеличение на търсенето им. „Колаборативният робот CRX-10iA идва като отговор на това повишено търсене и се предлага в две версии: CRX-10iA с късо рамо с обсег от 1.2 m и CRX-10iA/L с дълго рамо, достигащо до 1.4 m. Товароносимостта и на двете версии е 10 kg”, допълниха от ФАНУК България.

Докато шестте модела на съществуващите „зелени“ CR коботи на FANUC са базирани на доказалите се и широко използвани индустриални роботи на компанията, то новият CRX-10iA отваря нова глава в историята на японския гигант в областта на автоматизацията.

Функцииналност и програмиране

„Още на пръв поглед белият CRX-10iA поразява със своя ергономичен дизайн. Зад тънкия профил на ръката и тялото на робота се крие добре познатото качество на FANUC, съчетано с ясно дефинирани функции, лесна инсталация и интуитивно програмиране. Подобно на CR колегите си от „зелената“ серия, CRX-10iA може да бъде оборудван със система за машинно зрение, която позволява автономно товарене и разтоварване на контейнери или стелажни системи“, поясниха от офиса на българската фирма. По време на изложението iREX коботът CRX-10iA демонстрира способността си да зарежда метални заготовки в металообработващия център ROBODRILL с помощта на сензор 3D Vision.

Това също е новост в областта на сензорната технология на FANUC. Новият сензор за машинно зрение 3DV/1600 позволява бързо заснемане на изображения със значително разширено зрително поле до 1600 mm2. Това означава, че дори големи части могат да бъдат надеждно засечени от сензора. „На форума iREX сензорът бе демонстриран в приложение за палетизиране на торби. Тъй като и сензорът, и роботът са произведени от FANUC, всички процеси на машинно зрение, като програмиране и приложение, са интегрирани в контролера на робота. Това решение се нарича „iRVision” и притежава голямо предимство пред решения, при които сензорът първо трябва да бъде свързан към робота чрез компютър“, допълниха от ФАНУК България.

„FANUC изгражда високотехнологични системи за машинно зрение и сензори за сила от години, които са важен елемент в разработката на колаборативни роботи, с което прави още една важна стъпка към Smart Factory“, коментираха още от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: FANUCФАНУК България

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето