Сподели

Мехатроникс: Дозираща система с машинно зрение на Delta посреща нуждите на умното производство на печатни платки

29 май 2023 г.

 

 

Дозирането на лепило от много време насам е напълно развита технология, важен технологичен етап от производството на печатни платки. Все още обаче в практиката се срещат проблемни места както в традиционните процеси, така и в автоматизираните производствени линии. Традиционно, дозирането е ръчна операция, извършвана във фиксирана позиция, която отнема много време, не предоставя гъвкавост и е свързана с изключително висок процент от грешки. За да бъдат сведени до минимум и дори изключени тези производствени затруднения, се въвежда автоматизирано и роботизирано оборудване. Въпреки че в голяма степен те повишават производителността, голямото разнообразие и сложността на конвейерните системи, правят управлението на производството, реализирането на проекти и настройката на машинното оборудване особено предизвикателни.

„За разрешаването на всички тези оперативни проблеми глобалният лидер в производството на иновативни, чисти и енергийно ефективни продукти за автоматизация и енергийно управление Delta Electronics разработи системата Fly Dispenser Solution“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещото българско инженерингово и търговско дружество Мехатроникс, официален дистрибутор за България на Delta.

„Решението разделя процеса на дозиране на четири етапа: четене и подаване на код, позициониране, роботизирана обработка и разтоварване. Системата интегрира 5-осен SCARA робот и дозиращ пистолет, които са отговорни за непрекъснатостта на дозиращия процес. Fly Dispenser позиционира печатната платка с помощта на система за машинно зрение, разполагаща с огромните възможности на библиотеката за машинно зрение DIAVision LIB на Delta. Така, дозиращото устройство може ясно да определи позицията на продукта и да подаде точна информация към SCARA робота DRS, който прецизно да разпредели необходимото количество лепило. Процесът продължава с прехвърляне на платката към сушилна машина и завършва с разтоварване на продукта“, обясниха от Мехатроникс. „Решението за дозиране на Delta оптимизира всеки етап от процеса, като подобрява ефективността и качеството и намалява времето за настройка“, поясниха още те.

Fly Dispenser на Delta предоставя следните основни предимства:

  • Повишава ефективността при въвеждане в експлоатация на нови серии продукти с до 50% посредством цялостна системна архитектура

Цялостната архитектура свързва системи и оборудване от различни нива за високоскоростна, стабилна и прецизна работа. Решението разполага с вградена структура на работния процес, с помощта на която потребителите могат да следват инструкции за създаване на проект. На всяка стъпка потребителите са подпомагани от примерни фигури и текстови описания. Решението предоставя и интерфейси за различните потребителски нива, както и повишава ефективността при въвеждане в експлоатация на нови продуктови серии с до 50%.

  • Подобрява качеството на продуктите

Решението прецизно контролира позицията и количеството нанесено лепило, осигурявайки множество режими на движение, включително едноточково нанасяне (с регулирано време) и непрекъснато нанасяне (с регулирана скорост).

  • Автоматично превключване между проекти, за да се избегне неправилна обработка

Fly Dispenser позволява автоматично превключване между съответните проекти спрямо техния код, с цел да се избегне неправилна обработка и данните да се запазят в архив. Потребителите също така могат да стартират проект ръчно, като системата поддържа и офлайн настройка.

  • Едноточков инструмент координира калибрирането на системата, за да ускори времето за въвеждане в експлоатация

Системата предлага едноточков инструмент за калибриране, така че потребителите да могат да преместят робота до дадена точка, да заменят дозиращата глава и бързо да завършат калибрирането и съхранението на координатите на инструмента.

  • Предлага различни типове траектории и позволява групова обработка при изпълнението на различни сценарии

За да отговори на различните производствени изисквания и нужди, решението поддържа режими на движение на преходно точково дозиране, дозиране в една точка и непрекъснато дозиране. То осигурява бързо превключване и онлайн проверка. Fly Dispenser може да обработва групово няколко точки наведнъж.

„Fly Dispenser Solution на Delta е цялостно решение, интегриращо роботи и система за машинно зрение. То поддържа I/O контрол и кръстосана комуникация с периферни устройства, за да помогне на компаниите да се справят с предизвикателните места в своите производствени процеси, изцяло посрещайки нуждите и потребностите на интелигентното производство“, допълниха още специалистите от Мехатроникс.

Повече информация за Мехатроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Мехатроникс, Delta Electronics, Canva Pro

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето