Сподели

Мехатроникс: Гъвкаво производство и високо качество със система за машинно зрение и роботи на Delta

04 септември 2020 г.

От началото на 2020 г. много от ежедневните ни рутинни дейности се промениха по начин, който никой не е предполагал, че е възможно да се случи! Работата от вкъщи и онлайн обучението се превърнаха в един от начините за свеждане до минимум на разпространението на пандемията от COVID-19. Това, естествено, повиши търсенето на лаптопи или преносими компютри поради тяхната мобилност и компактен размер, в сравнение с настолните компютри. Въпреки това, експлоатационният живот на лаптопа зависи от неговата надеждност и поддръжка, а охлаждащият вентилатор влияе пряко върху ефективността и бързодействието на процесора. „Delta адаптира системата си за машинно зрение от серията DMV2000 и два SCARA робота за извършване на високоефективна инспекция на заварките във вентилаторите за лаптопи“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Мехатроникс, официален дистрибутор на Delta Electronics за българския пазар.

Наскоро Delta внедри решение за проверка на заваркие на вентилаторите за охлаждане на лаптопи в собствените си производствени линии в Wujang, Китай

Ефективността на охлаждащия вентилатор зависи от качеството на заварката на металния корпус и оста. Лошото заваряване води до утечки на въздух и вибрации, когато вентилаторът работи, което може да повреди както вентилатора, така и лаптопа. Възможно е подобни вибрации да предизвикат и дразнещ шум. Освен това поддръжката на лаптопа може да отнеме много време, усилия и разходи, така че повечето потребители не са в състояние или не желаят да поправят охлаждащите вентилатори.

Системата за машинно зрение DMV2000 прецизно позиционира железни корпуси на охлаждащите вентилатори и задава координатите

Delta адаптира системата си за машинно зрение от серията DMV2000 и два SCARA робота за извършването на високоефективна инспекция. Системата DMV2000 прецизно определя разположението на металните корпуси в касетата. Контролер от серията DCS задвижва SCARA робот DRS60L за захващането на корпусите на вентилаторите чрез вакуумни захващащи устройства и подаването им към заваръчното оборудване. След инспекцията, другият SCARA робот – DRS40L, поставя тези корпуси в зоните за одобрените и бракуваните изделия.„Наскоро Delta интегрира своята система за машинно зрение с автоматизирани индустриални роботи в собствените си производствени мощност в Уджанг (Wujang), Китай, за да инспектира заваряването на вентилаторите за лаптопи. Автоматизираното решение за инспекция осъществява бърза проверка на заварката по време на производството на вентилаторите и гарантира тяхното качество“, поясниха от водещата инженерингова и търговска компания Мехатроникс.

„Да се работи със системата за машинно зрение и SCARA роботи с HMI интерфейси от серията DOP-100 е изключително лесно, тъй като HMI интерфейсът визуализира информацията от проверката в реално време. Всички тези системи са проектирани и произведени от Delta за безпроблемна интеграция, стабилна експлоатация и лесна поддръжка“, допълниха от фирма Мехатроникс.

Контролерът от серията DCS управлява SCARA роботите за зареждане/разтоварване на детайлите

• Ефективна и бърза проверка за гарантиране на висока ефективност: Автоматизираните решения за проверка на Delta със системата за машинно виждане осигуряват следните предимства:

Точното позициониране чрез системата за машинно зрение DMV2000 и бързото зареждане/разтоварване на охлаждащите вентилатори със SCARA роботи не само подобрява ефективността на заваряване, но също така намалява разходите за труд и повишава производителността.

• Автоматично оборудване за бърза пренастройка:

Освен инспекция на заварките на вентилаторите, автоматичното оборудване със системата за машинно зрение може да инспектира и различни детайли с бърза пренастройка на оборудването и да осигури гъвкаво производство.

• Улеснено извършване на проверка чрез множество модули:

Потребителите могат да спестят време и усилия в разработването на сложни програми, използвайки многофункционалните модули за инспекция и базирания на работния процес програмен интерфейс, вграден в серията DMV2000. Освен това интерфейсът DOP-100 позволява лесна работа с автоматизираното контролно оборудване.

Автоматизираното решение за инспекция на заварките използва два SCARA робота за бързо и прецизно зареждане/разтоварване на детайлите

„Автоматизираните решения за инспекция на Delta осигуряват бързо позициониране на работното оборудване със системата за машинно зрение, подобряват ефективността при заваряване на металните корпуси и оси на вентилаторите и повишават качеството им. Решенията са подходящи за различни приложения и детайли или продукти, без промяна на ъгъла, като например отвори за винтове“, коментираха в заключение от фирма Мехатроникс.

Повече информация за Мехатроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Мехатроникс, Delta Electronics, pixabay.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето