Сподели

Мехатроникс: Решение за проверка и опаковане на клечки за уши на Delta разкрива потенциала на умното производство

17 ноември 2022 г.

 

 

Много хора не могат да си представят ден без да използват клечки за уши. За изработката на такъв малък и деликатен продукт е необходимо обширно ноу-хау – от производството до опаковането му. Тъй като единичната цена е сравнително ниска, инвестицията във време и ресурси е изключително осезаема. За да бъдат оптимизирани бизнес резултатите, клечките за уши трябва бързо и качествено да се поставят в точно определен ред в опаковката. Това е основно предизвикателство пред традиционните производители, които разчитат предимно на ръчен труд.

Друг глобален проблем е нарастващият недостиг на работна ръка в производството. Поради тази причина, с цел да подобрят производителността и да поддържат постоянно високо качество на продукцията, много производители предприемат автоматизация на процесите и оборудването. И поради това стремежът към постигане на умно производство се превръща в основна тенденция. „За да се подготвим за тази нова ера, изграждането на високотехнологични автоматизирани производствени линии се превърна в наложителен ход в посока на бъдещата дигитализация. Затова и световно утвърденият производител на иновативни енергийно ефективни решения за автоматизация и енергийно управление Delta Electronics наскоро разработи решение за автоматизирана проверка и опаковане на памучни клечки за уши за свой партньор, специализиран в пакетирането на подобни хигиенни продукти“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова и търговска фирма Мехатроникс, официален дистрибутор за България на Delta.

„Решението обединява вибрационна купа, транспортни ленти, индустриален робот и машинно зрение за автоматизирана машина „всичко в едно“. Системата на Delta подобрява цялостния производствен процес, допринасяйки за постигане на по-висока производителност и по-продължително време на работа. В допълнение, интеграцията на технология за машинно зрение избягва грешките при ръчната проверка и гарантира високо качество на крайния продукт“, допълниха те.

Решението е базирано на високопроизводителна серия програмируеми логически контролери PLC DVP-SV2, които отговарят за подаването на клечките от вибрационната купа към мястото за проверка от системата за машинно зрение, серия DMV2000. След това SCARA робот DRS40L проследява конвейера, избира и подрежда продуктите в опаковка в определен ред. Роботът изпраща сигнал до контролерите относно преброяването, а операцията по отнемане и подаване на клечки се прекратява тогава, когато бъде достигната предварително зададената бройка. Контролерите управляват изпълнителния цилиндър за позициониране и дават команда кога точно да премине към нова кутия, позволявайки плавен процес на опаковане и проверка.


Автоматизираното решение за проверка и пакетиране на клечки за уши гарантира следните ползи и предимства за производителя и потребителите:

  • Автоматизираната производствена линия повишава производителността

Автоматизираната производствена линия интегрира 10.1-инчов широкоекранен Ethernet човеко-машинен интерфейс от серията DOP-110, високопроизводителни контролери DVP-SV2 и SCARA робот DRS40L, удължаващи времето за работа и повишаващи производителността.

  • Машинното зрение поддържа постоянно качество на продукцията

За разлика от ръчната проверка, системата за машинно зрение от серията DMV2000 осигурява бърз и прецизен контрол, поддържайки постоянно високо качество на продукта.

  • Бърз процес на отнемане и подаване, гарантиращ точен брой на продуктите в една опаковка

SCARA роботът DRS40L на Delta бързо проследява конвейерната лента и изпраща сигнали до високопроизводителните контролери PLC DVP-SV2, които преброяват дали количеството памучни клечки е достигнало зададения брой и гарантира точността във всяка една кутия.

„Решението за автоматизирана проверка и опаковане на памучни клечки за уши на Delta интегрира PLC, технология за машинно зрение и промишлен робот в система „всичко в едно“. По този начин се ограничава нуждата от пространство и се позволява бързо и прецизно опаковане“, обясниха от Мехатроникс. „Освен това високотехнологичното оборудване помага на потребителите да преодолеят предизвикателствата, свързани с недостига на работна ръка. Решението е силно автоматизирано и гъвкаво, изцяло пригодено към концепцията на Индустрия 4.0, което помага на потребителите да разкрият пълния потенциал и възможностите на интелигентното производство“, поясниха още българските специалисти.

Повече информация за Мехатроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Мехатроникс, Delta Electronics, pixabay.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето