Сподели

Мехатроникс: Умното производство на литиево-йонни батерии е напълно постижимо с индустриални решения на Delta

25 януари 2023 г.

 

 

Широко застъпени в нашето ежедневие, литиево-йонните батерии се срещат в продукти като потребителска електроника, електроуреди, електрически превозни средства, системи за съхранение на енергия и др. През последните години бързият растеж в потреблението на тези продукти допринесе за нарастващото търсене на литиево-йонни батерии. За да подобрят производителността си, производителите все по-често започват да внедряват автоматизирано оборудване в своето производство. Ключова част от него е машината за подреждане, която привежда в определен ред положителните плочи, сепараторите и отрицателните плочи.

Именно автоматизираните машини за подреждане подобряват ефективността на производствената линия и елиминират проблеми, свързани с безопасността и качеството на батериите, като например колебания в напрежението на сепаратора, липса на прецизност при позициониране и по-продължително време на производствения цикъл. „За да разреши проблемите на клиентите си и да подобри тяхната производителност и конкурентоспособност, глобалният лидер в областта на индустриалната автоматизация Delta навлезе на пазара на литиево-йонни батерии и разработи високоефективно решение за машина за подреждане на литиево-йонни батерии с четири работни станции“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещото българско инженерингово и търговско дружество Мехатроникс, официален дистрибутор на компанията за България.

„Разработената от Delta Z-подреждаща машина се състои от ляв, среден и десен корпус, с множество работни станции, опериращи едновременно. Както лявата, така и дясната секция са оборудвани с устройство за захващане и поставяне и могат да подреждат отделно на две работни станции. Междувременно сепараторът се подготвя за подреждане. След като процесът приключи, средната машина етикетира и разтоварва клетките“, обясниха от българската фирма.

Решението на Delta интегрира продукти за напълно автоматизирано производство. „С интерфейса DOP-100 на Delta и серията индустриални неуправляеми Ethernet суичове DVS операторите могат да наблюдават състоянието и пренасянето на данни между левия и десния корпус на машината. Решението използва компактния и изключително надежден компютърно базиран контролер за движение AX-8 за управление на променливотоковата серво система от сериите ASDA-E3 и ASDA-A3-E за линейно и въртеливо движение, постигайки прецизно позициониране и по-висока скорост по време на процеса на подреждане. Хост контролерът от серия AX-8 с вградена софтуерна платформа CODESYS и полева шина EtherCAT значително съкращава програмния цикъл за още по-голяма ефективност на разходите“, поясниха още специалистите от Мехатроникс.

Основни предимства при интегрирането на решението на Delta за машина за подреждане на литиево-йонни батерии с 4 работни станции са:

  • Бърза интеграция и лесна поддръжка

За да помогне на клиентите при интеграцията на различни устройства, Delta предлага разнообразни продукти за промишлена автоматизация, надеждни решения и качествено обслужване за лесна, удобна и гъвкава поддръжка на производственото оборудване.

  • Оптимизиране и повишаване на производителността

Скоростта на линейния двигател достига повече от 4 m/s, а времето на подреждане е около 1.6 s, което води до значително съкращаване на технологичното време на целия производствен цикъл, подобряване на производителността и повишаване на конкурентоспособността.

  • Надежден контрол на напрежението в сепаратора за намаляване на колебанията

Серията AX-8 осигурява оптимален алгоритъм за стабилен контрол на напрежението и прецизно позициониране на сепаратора при високоскоростна работа, повишавайки качеството и продължителността на живот на батерията.

„Решението на Delta интегрира най-съвременни продукти за индустриална автоматизация и помага на производителите да постигнат висока прецизност, качество и ефективност при производството на литиево-йонни батерии. Цялостната система не само оптимизира производствения процес, но се явява и подходящо средство за реализирането на интелигентно производство“, допълниха още от Мехатроникс.

Повече информация за Мехатроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Delta Electronics, Мехатроникс, freepik.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето