Сподели

Предизвикателства, тенденции и решения – FANUC представя бъдещето на роботиката на Automatica 2023

31 май 2023 г.

 

 

Роботите се използват в много индустриални отрасли и приложения – от автомобилостроенето и хранително-вкусовата промишленост до художествените занаяти. По време на тазгодишното изложение Automatica 2023, което ще се проведе от 27 до 30 юни в Мюнхен, FANUC ще покаже разнообразие от иновативни решения, технически постижения и практически приложения. „Решенията на водещата японска компания в областта на роботиката, които ще могат да бъдат видени в зала B6, щанд 231, са ориентирани както към силно автоматизираните индустриални отрасли, така и към нови клиентски групи. Наред с всичко друго, компанията си е поставила за цел да противодейства и на недостига на квалифицирани работници като предоставя на своите клиенти опростени и интуитивни софтуерни решения“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

Както начинаещите, така и опитните програмисти вече могат да се възползват от предимствата на всички модели роботи на FANUC, като използват за програмиране традиционния iPendant или таблет. „Ние даваме на операторите възможността да се ориентират интуитивно в софтуерната среда на роботите, без да бъдат поставяни ограничения пред програмистите“, коментира г-н Ралф Фьолингер, генерален мениджър на подразделението „Роботи“ във FANUC Europe.

Друг фокус от участието на FANUC е гъвкавостта в областта на колаборативната роботика. На Automatica компанията ще демонстрира допълнителни функции, които ще позволят да се увеличи полезният товар на роботите. „CRX-25iA се справя вече с 30 kg вместо 25 kg, а CR-35iB – с 50 kg вместо 35 kg, при това без никакви ограничения в позицията на ръката“, поясниха от ФАНУК България.

По време на Automatica ще бъде демонстриран и робот M-710iD в приложения за логистиката, което е само една от многото възможности на този многофункционален робот. Наследникът на M-710iC предлага по-висок полезен товар и скорост, както и по-голям въртящ момент и инерция на китката. Освен това извитото рамо дава възможност за използването му в приложения с ограничено пространство, като например за изваждане на части от контейнер.

Друга важна иновация, която ще бъде демонстрирана на търговското изложение, е опционалният iPC (промишлен компютър), който осигурява висока изчислителна мощност за обработка на операции с големи обеми от данни при кратки времена на цикъла. Той е специално разработен за софтуерните приложения с изкуствен интелект на FANUC като вземане на детайли от контейнери, автоматично задаване на траектории и др.

Изкуственият интелект в действие – това ще видят посетителите на изложбените площи на FANUC

Системните интегратори и партньори на FANUC ще покажат на щанда на компанията иновативни приложения извън традиционния индустриален сектор, в които AI играе важна роля. Например, роботизираната система „Bakisto“, разработена съвместно с производителя на фурни WIESHEU и специалиста в търговията на дребно Wanzl, ще пече за посетителите пресни кроасани. Системата осигурява по-прецизно, базирано на данни изчисляване на необходимите видове хлебни изделия и тяхното количество, като облекчава по този начин служителите в супермаркетите и хипермаркетите.

В големите перални „Velum“ вече се използва система, разработена в сътрудничество със стартъп компанията Sewts. Оборудвани с роботи на FANUC, 3D камера и интелигентен софтуер, машините „Velum“ анализират движенията на деформируемите тъкани и ефективно подават текстилните изделия към машините за сгъване.

„FANUC вижда партньорството със стартъп фирми като възможност за изследване на нови пазари и идеи. Щандът на FANUC на Automatica с площ от 675 m2 ще постави в светлината на прожекторите нови теми. Ще бъде обособена и отделна зона специално за тези, които се интересуват от възможности за кариера във FANUC“, поясниха от ФАНУК България.

Роботите на мобилни платформи – акцент в участието на FANUC

Роботите на мобилни платформи са лесен начин да направите производството по-гъвкаво. FANUC разработи мобилен манипулационен модул в сътрудничество с австрийския си партньор Ger4Tech. Мобилната платформа G4T4 се комбинира с колаборативен робот CRX в решаването на задачи за манипулиране на детайли от контейнери с помощта на системата за машинно зрение iRVision на FANUC.

Делта роботът от неръждаема стомана DR-3iB/6 STAINLESS е по-малко мобилен, но пък е подходящ за манипулиране на неопаковани храни. На Automatica той ще обслужва линия за опаковане на сирене в комбинация с робот SR-12iA SCARA. Той е отлично решение също за манипулиране на пакетирани храни, благодарение на опции като използване на сертифицирана грес за работа с хранителни продукти.

В областта на приложенията за акумулаторни батерии, FANUC ще демонстрира силата си с демонстрационна клетка, включваща робот M-1000iA с ос на преместване на компанията Güdel. Роботът, който може да премества товари с тегло до 1000 kg, има особено голям обхват на движение. Приложението, което ще бъде демонстрирано по време на Automatica, включва сглобяване на части на батерии с помощта на робот SR-3iA/U SCARA в качеството на решение за този бързо развиващ се пазарен сегмент.

Разнообразните решения за заваряване ще бъдат допълнителна атракция за посетителите на изложението. Партньорът на FANUC LEWA Attendorn, например, планира да покаже гъвкаво и оптимално решение за сложните производствени предизвикателства при сглобяване, докато заваръчната клетка на друг партньор – Demmeler, ще се съсредоточи върху интуитивно програмируем колаборативен робот CRX за автоматизирано заваряване. „Други партньори, като Wandelbots и voraus robotik, ще демонстрират решения като програмиране без код и интерфейс човек-робот, който ще се използва в бъдеще. И накрая, но не на последно място, компанията INperfektion ще покаже приложение за лепене с двукомпонентно лепило с помощта на FANUC CRX-20iA/L и система за 3D визуализация“, допълниха още от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето