Сподели

Ротек: Когато е нужна дигитализация, Rockwell Automation осигурява бърза модернизация на производството

14 декември 2021 г.

Създаването на добра репутация на една компания може да отнеме години. Само чрез последователна политика, иновации и спазване на поетите ангажименти от страна на съответния бранд, компаниите могат да спечелят и поддържат доверието на своите клиенти. За датския производител Dragsbaek тази репутация е създадена и затвърдена в продължение на повече от 100 години. Основана през 1923 г. в град Тистед, компанията произвежда маргарин за продажба на едро и дребно в Дания и други държави. Клиенти на компанията са големи пекарни, супермаркети и заведения за обществено хранене, които разчитат на надеждна доставка, за да бъдат от полза на собствените си клиенти.

Надеждността на доставките от Dragsbaek се основава на стабилни производствени и търговски процеси. От много години системите за опаковане във фабриката в Тистед работят денонощно, финализирайки производството на около 400 t маргарин всяка седмица. Клиентите на компанията й се доверяват и очакват, че поръчките им ще пристигнат навреме и с желаното качество. Производствените опаковъчни системи в Dragsbaek са инсталирани преди 17 години, като за този период са настъпили много промени. „Днес все повече компании свързват производството си в мрежа и по този начин се възползват от иновациите и новите възможности. Предимствата на дигитализацията са повишена ефективност на разходите и безопасност на системите, но също така и допълнителна информация за производството и прецизен преглед на ключовите показатели“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска инженерингова и търговска фирма Ротек, официален дистрибутор на Rockwell Automation за България.

Осъзната е необходимостта от трансформация на производството

Визията за бъдещето на Карстен Рокедал, производствен мениджър в Dragsbaek, е компанията да се развива в крак с иновациите в индустрията, като производствените й мощности бъдат оборудвани със съвременни системи, за да посрещнат предизвикателствата на бъдещето.

Един от проблемите бил невъзможността на служителите, които работят в близост до опаковъчната система да видят конкретните ключови показатели за линията. Като резултат използването на ресурсите не било оптимално, а поради големите размери на машината понякога в помещението се събирали много хора, което създавало потенциални рискове за безопасността. Още по-тревожен бил фактът, че много от компонентите на машината били остарели и в някои случаи било невъзможно да се намерят нови части за подмяна на повредените компоненти.

За да бъдат решени тези проблеми, в края на 2019 г. мениджмънта на компанията започнал да обсъжда бъдещето на системата със своя системен интегратор Picca Automation. Основният въпрос бил как може да се модернизира старата система за управление. Предложени били два варианта. „Първият включвал демонтиране на съществуващото съоръжение и инсталиране на нова производствена линия. Това било свързано с много сериозни инвестиции.

Съществуващата опаковъчна система е обновена

Вторият вариант, който в крайна сметка бил предпочетен, се основавал на сътрудничество с Picca Automation и Rockwell Automation, които поели ангажимента напълно да обновят и модернизират съществуващата система. Използвайки за база инсталираната опаковъчна машина, екипът добавил иновативни компоненти, които да приведат системата в съответствие със съвременните стандарти и в същото време да дадат възможност за увеличаване на свободното пространство за по-нататъшна модернизация“, допълниха от Ротек.

Обширните дейности по обновяването на системата включвали инсталиране на нов интегриран PLC контролер за безопасност Logix, потребителски интерфейс ISA 101 HMI с интелигентен контролен панел, 24 нови сервозадвижвания, базирани на CAM програмиране и модерна, интелигентна система за рецепти. Като част от проекта били доставени и внедрени и нови алармени системи за улесняване експлоатацията и поддръжката, както и вградена електрическа инсталация. „Тази модернизирана система била проектирана като цялостно решение, което е специално съобразено с нуждите на Dragsbaek по отношение на контрол, безопасност и събиране на данни в зоната за опаковане“, поясниха българските специалисти.

След продължили по-малко от два месеца ремонтни и монтажни дейности, модернизираната система е пусната отново в експлоатация през януари 2020 г. с период на адаптация за персонала, който следвало да се запознае с новите интерфейси и оперативни процеси. Въпреки че проектът за модернизация включвал редица рискове, производственият мениджър Карстен Рокедал заявява, че е бил сигурен в успеха на проекта, благодарение на екипа, с който работи. „И Picca Automation, и Rockwell Automation имат богат опит с подобни проекти, което ни даваше пълната увереност, че всичко ще бъде реализирано плавно и с минимални рискове“ добавя още г-н Рокедал.

Ефективността на системата се е увеличила десетократно

Близо две години след завършването на проекта резултатите са категорични. Процесът по нарязване и порциониране на блокчетата маргарин в Dragsbaek е много по-прецизен, намалявайки отклонението в грамажа от 30 g на 3 g. Освен това, от компанията изчисляват, че ефективността на системата се е увеличила десетократно, благодарение на новите решения и че могат да се спестяват до 2.1 t суровини на седмица. В допълнение, сега компанията изпълнява поръчките си с по-високо качество и контрол за добър и представителен външен вид на продукцията.

Друго важно предимство, което модернизацията осигурява на Dragsbaek, е оптимизация на времето за безотказна работа. Сега компанията оценява този показател с от 6 до 8% над предишните нива. Служителите също са доволни от промените и забелязват как новите функции на системата улесняват ежедневието им. „Системата с рецепти ни дава възможност да правим промени и малки корекции, които се записват. Преди модернизацията ръчното записване на тези промени не бяха рядкост в производството. Сега цифровизацията ни предоставя огромна помощ в ежедневната работа “, категоричен е г-н Рокедал.

Оборудването се модифицира и надгражда много лесно

За ръководителя на производството това, че системата е подготвена за бъдещето, е друго още по-важно предимство. Оборудването както софтуерно, така и хардуерно, може да се модифицира и надгражда много по-лесно. Освен това процесът по подмяна на частите значително се е подобрил, като рискът от липсата на отговорни компоненти е съществено намален.

Приоритет в бъдещите планове на компанията е адаптиране на производството й за работа в среда на Индустрия 4.0 и възможността за свързване към IoT. „Докато преди дори не сме имали възможност да правим малки корекции в системата, сега сме в състояние бързо да модернизираме отделни нейни звена. Нашата система работи много по-стабилно и безпроблемно и ефективността й се е увеличила значително. С нея ние сме готови за всички предизвикателства, които ни очакват занапред в технологиите“, обобщава г-н Рокедал.

Повече информация за Ротек ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ротек, Rockwell Automation

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето