Сподели

Ротек: Управление на роботизирани процеси на Rockwell Automation подобрява свързаността според Industry 4.0

06 юли 2020 г.

 

 

Индустриалните отрасли, изискващи големи капиталовложения, разчитат на съоръжения и оборудване, които работят с максимална ефективност, която обаче често намалява в резултат на износване или корозия на основните компоненти. Един от ефективните начини за подобряване на производителността и дълготрайността им включва нанасянето на лазерно покритие върху работните повърхности на оборудването, което е склонно към износване и корозия в индустриални условия. „Когато става въпрос за нанасяне на лазерно покритие, автоматизацията е от съществено значение, тъй като процесът изисква изключително прецизно управление, което се постига само с роботизирано движение, без да може да бъде извършван ръчно“, коментираха за Инженер.bg от фирма Ротек, официален дистрибутор на Rockwell Automation за България.

Лазерните покрития се реализират чрез адитивен производствен процес. Той позволява нанасянето на високоефективни слоеве от метал или композитен материал чрез металургично сцепление върху нови или възстановени детайли, за да се осигури по-добра защита срещу износване и корозия. „Оборудването и компонентите са обект на процеси на износване от различно естество например абразивно износване, ерозия, корозия, кавитация, нагряване и ударно натоварване, както и на комбинации от тях. Решение на проблема за удължаване на експлоатационния живот на компонентите и повишаване на производителността дава металургичното нанасяне на покрития върху работните повърхности, което е съобразено с всеки конкретен случай“, допълниха от фирма Ротек.

LaserBond е австралийска компания, специализирана в нанасянето на повърхностни покрития. Тя е разработила иновативни решения и системи за лазерно нанасяне на покрития за редица индустриални отрасли.

Лазерните покрития създават високоефективни работни повърхности

Опростяване на настройката

Задвижващите механизми в решенията за автоматизация на процесите се различават в зависимост от приложението, но обикновено се фокусират върху подобряване на ефективността и производителността. Когато става въпрос за нанасяне на лазерно покритие, автоматизацията е от съществено значение, тъй като процесът изисква изключително прецизно управление, което се постига само с роботизирано движение, без да може да бъде извършван ръчно. Главният изпълнителен директор на LaserBond г-н Уейн Хупър обяснява: „Нанасянето на всяко лазерно покритие е различно, затова ние се нуждаехме от системи за автоматизация, които да бъдат обслужвани лесно от операторите. Те трябваше да се отличават с лесна настройка, ясни инструкции за безопасно движение на робота, на външните оси на задвижващите механизми, както и да управляват лазера и свързаното с него оборудване“.

За да подобри скоростта и точността на процеса на настройка за различни задачи, LaserBond възлага на Rockwell Automation да предостави хардуера и системите за разработването на удобни за потребителя системи за управление, които намаляват времето за настройка и като резултат увеличават производителността. Предизвикателството в случая е да се улесни работата на всяка роботизирана клетка за нанасяне на лазерно покритие, така че операторът да може да извършва настройката за всяка задача, без да редактира кода на робота.

Интегрирана роботика

„Новото решение, предложено от Rockwell Automation, включва интегрирана промишлена архитектура за управление (Automation Integrated Architecture) с помощта на контролери Compact GuardLogix и сервозадвижвания Kinetix с марката Allen-Bradley, които са с интегрирана безопасност на движението и с комуникация EtherNet/IP. Това спомага за създаване на интелигентно оборудване, което намалява времето за настройка и осигурява достъп до информация“, поясниха от фирма Ротек.

С помощта на всички кодове, разработени за PLC контролерите на роботите, интеграцията била опростена, което допринесло за повишена оперативна ефективност при проектирането. Освен това времето за въвеждане в експлоатация било намалено чрез използване на платформата Studio 5000, която осигурява и дистанционен достъп до системата чрез FactoryTalk View Site Edition и FactoryTalk TransactionManager.

„Към технологични процеси, използващи лазер и роботи, се поставят строги изисквания за безопасност. При нанасянето на лазерно покритие се използва лазерен лъч с много висока мощност, затова е от критично значение хората да не са в близост до процеса и да се намалят до минимум рисковете за тяхната безопасност. Чрез вградената защита в PLC контролерите безопасността на системата се опростява и необходимостта от отделни компоненти за защита напълно отпада“, коментираха от доказаната българска инженерингова фирма Ротек.

Компанията Burkert Fluid Control Systems, продуктов партньор на Rockwell Automation, предоставила контролерите, използващи индустриалната мрежа EtherNet/IP. Регулаторите на масовия дебит осигурили повторяемост и последователност на процеса, което гарантирало подходящото му измерване и управление. „Напълно интегрираното решение работи добре с роботизираната лазерна клетка, а удобството за използване от страна на оператора бе подобрено чрез софтуера FactoryTalk View Site Edition (SE). С интегрирането на решенията за защита и управление системата значително бе опростена, а времето за настройка за всяко приложение – намалено “, споделя още г-н Уейн Хупър.

Подобрена скорост, прецизност и удобство на използване

Нанасянето на лазерно покритие подобрява по ефективен начин работата на оборудването, което е склонно към износване и корозия в промишлена среда. „Нашите клиенти получават по-голям експлоатационен живот на своите компоненти, защото ние сме в състояние да постигнем висока ефективност на обработените повърхности“, обяснява г-н Хупър. „Основната икономия за повечето клиенти не се дължи толкова на цената на самата част, а на цената на престоя, когато се налага подмяната на частта“, допълва той.

Благодарение на новата система за управление, времето за настройка на програмата е намалено от необходимите до този момент 30 минути до по-малко от 5 минути за повечето задачи. Освен това LaserBond е в състояние да архивира повече данни, които да организира в библиотека, така че в случай, че се появи отново подобна задача, процесът на програмиране не започва от нулата, пестейки по този начин още време.

„Като се има предвид промяната в изискванията на отделните приложения, компанията се е нуждаела от система, която да осъществява бърза настройка с подобрено удобство на използване. Новите системи в голяма степен съответстват на концепцията Industry 4.0, осигурявайки достъп до оперативна и диагностична информация от машината. Те са подобрили свързаността на роботизираните системи и са допринесли за значително увеличение на производителността “, коментираха в заключение от фирма Ротек.

Повече информация за Ротек ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ротек, Rockwell Automation

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето