Сподели

Симлоджик: С изкуствения интелект това, което беше невъзможно в индустрията, вече е лесно постижимо

23 май 2019 г.

In Romanian

Доказаната българска инженерингова, производствена и търговска компания Симлоджик е сертифициран партньор на Siemens за разработка на системни решения в областта на индустриалната автоматизация, технологиите за анализ на процеси и контролно-измервателното оборудване, както и оторизиран сервиз за гаранционно и извън гаранционно обслужване на системите Simatic S5/S7 на територията на България. При това не от вчера, а от далечната вече 1996 г.

„Изкуственият интелект (ИИ) е бъдещето на автоматизацията. Той ще играе ключова роля за по-лесното програмиране и за съвременния инженеринг, необходими за създаването на решения за автоматизация. Чрез него логическите схеми за управление и автоматизираните производствени процеси ще стават все по-гъвкави и по-прецизни. Първата важна стъпка за интегриране на ИИ в системните решения за автоматизация е новият S7-1500 TM NPU модул на Siemens“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от Симлоджик.

Бъдещето започва днес

Например, алгоритмите за машинно обучение помагат на системите, които извършват визуални проверки на качеството в производствените предприятия или на роботизираните системи с визуален контрол, да реагират много по-гъвкаво на неочаквани ситуации и на дефекти в качеството автоматично по време на работа.

В резултат на това системите работят много по-ефективно, защото експертните знания – например по отношение на цвета, консистенцията или качеството на даден продукт или процес – могат да бъдат предадени към устройствата за автоматизация.

Изкуственият интелект създава нови възможности

ИИ дава възможност да се изпълняват задачи, които изтласкват традиционните решения до техните гранични възможности. Постепенно той се налага на всяко ниво от портфолиото на платформата за напълно интегрирана автоматизация на Siemens Totally Integrated Automation (TIA) – от полевите устройства до облака.

ИИ ще играе важна роля в бъдещето на автоматизацията. „В контекста на напълно интегрираната автоматизация (TIA), мащабируемите решения от ниво полеви устройства до контролерите и периферията, както и целият маршрут до облака, ще се осъществяват чрез отворената операционна система MindSphere на IoT. Това означава, че ИИ решението може да бъде адаптирано за своята среда и целево приложение както за една машина, така и за решения, обхващащи много машини и дори цели съоръжения, когато това се налага“, поясниха от Симлоджик.

Първата важна стъпка за интегриране на ИИ в системите за автоматизация е новият S7-1500 TM NPU модул. Той е особено подходящ за използване за повърхностен монтаж на машината, както и за приложения, изискващи надеждни, бързи и детерминирани решения.

С новия модул S7-1500 TM NPU (с невроморфен процесор) за контролера Simatic S7-1500 и системата ET 200MP I/O, изкуственият интелект намира своето приложение в TIA решенията на Siemens. Модулът може да бъде безпроблемно интегриран в системата за автоматизация на Simatic, като по този начин дава възможност за елементарно и рентабилно комбиниране на ИИ алгоритми и PLC логически схеми на управление. „Това е пример за използването на контролерите Simatic за изпълнението на рентабилни машинни приложения, базирайки се на изкуствения интелект. Модулът S7-1500 TM NPU е снабден с процесорен чип Myriad X Vision на Intel Movidius с функция ИИ, който, наред с други неща, дава възможност за ефективна обработка на невронни мрежи“, допълниха от Симлоджик.

TM NPU може да се инсталира както централно зад процесора на S7-1500, така и периферно зад интерфейсния модул на ET 200MP. Чрез последователно инсталиране на множество модули, решението може да бъде мащабирано в зависимост от потребностите по отношение на количествената структура и броя на внедрените приложения.

Модулът S7-1500 TM NPU работи с помощта на предварително подготвена невронна система, която се пренася в модула чрез SD карта. Потребителите могат да свързват сензори, като например камери и микрофони, чрез интегрираните в модула интерфейси Gigabit Ethernet и USB 3.1. Данните от централния процесор, предавани от системната шина, също могат да се използват като входни данни. Резултатите от обработката след това се оценяват от CPU програмата.

„Благодарение на ИИ, модулът Simatic S7-1500 TM NPU позволява безброй нови подходи и иновативни стратегии в автоматизацията. Това, което някога изглеждаше сложно, изведнъж е изненадващо лесно и това, което беше невъзможно, сега е възможно“, коментираха още в заключение от Симлоджик.

Повече информация за Симлоджик ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Симлоджик, Siemens

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето