Сподели

Солид Фил: 3D технологиите намират приложение в производството на компоненти за авиационната индустрия

12 януари 2018 г.

През последните няколко години 3D технологиите се развиват с невероятни темпове, намирайки приложение в редица сектори и допринасяйки за осъществяването на различни иновативни проекти. В областта на авиоиндустрията френският авиационен доставчик Sogeclair решава да използва 3D принтирането с цел оптимизиране на дизайна на самолетни врати. „Чрез прилагането на 3D технологии могат да се спестят значителни средства и също така да се намали теглото на самолетите. Затова авиоиндустрията е един от основните осиновители на 3D решенията“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от българската фирма Солид Фил, специалист в областта на 3D принтирането.

В резултат от въвеждането на стриктни технически изисквания, най-вече заради глобалните екологични промени, съвременната авиационна индустрия е подложена на огромен натиск. Теглото на летателните машини, големият разход на гориво, както и замърсяването на атмосферния въздух, са едни от основните проблеми в тази област. Предпочитано решение в това направление са 3D технологиите, чрез които става възможно оптимизирането на теглото на дадени части от самолетите.

„Новата програма за производство на Sogeclair е насочена към създаването на голям брой 3D-принтирани самолетни врати, с възможно най-опростен дизайн. Инженерите целят да постигнат това чрез комбинация между 3D принтиране и други конвенционални методи“, обясниха от Солид Фил. За първи път успешните прототипи на 3D-принтираните врати са демонстрирани от френското дружество на миналогодишното специализирано авиационно шоу в Париж.

Създаването на самолетни врати чрез прилагане на 3D технологии

Първата стъпка е изработването на 3D модел, който се подлага на непрестанни корекции до постигане на желания дизайн на крайния продукт. След това, в зависимост от същността на проекта, детайлът се принтира чрез подходяща за целта 3D технология. „В случая компанията Sogeclair използва машината Voxeljet VX1000, която се отличава с големия си капацитет за принтиране на елементи. Това е индустриален 3D принтер за бързо и икономично производство, което го прави оптимално решение за изпълнение на подобни проекти“, коментираха българските специалисти.

Материалът, от който се изработват вратите, се доставя под формата на прах, който след това се втвърдява с помощта на лазер, позициониран в 3D принтера. „За разлика от стереолитографията и лазерното синтероване, технологията, заложена във Voxeljet, използва дюза и специална спойка, чрез която частиците пудра се слепват една към друга. По този начин 3D-принтираният детайл се изработва слой по слой“, разясниха от Солид Фил.

Последната стъпка включва запечатването на детайлите с нагорещен восък и изпращането им в предприятие. Там те се използват като калъпи, които се запълват с разтопен алуминий за производството на финалните самолетни врати.

Повече информация за Солид Фил ООД, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Солид Фил, voxeljet.com, pixabay.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето