Сподели

SpaceCAD: Малкият роботизиран „помощник“ KR 3 D1200 впечатлява с безпрецедентна скорост и производителност

22 март 2023 г.

 

 

„KUKA обяви пазарната премиера на KR 3 D1200 – нов делта робот,  специално разработен за събиране и подреждане на хранителни продукти, наред с много други негови приложения. Оптимизирана функционалност, висока скорост и товароносимост до 6 kg са ключови предимства, които отличават робота“, информираха от SpaceCAD пред ДигиталнаИндустрия.bg. „Новият KR 3 D1200 е част от портфолиото на KUKA Hygienic Oil (HO). Той изпълнява различни задачи за вземане и поставяне с максимална прецизност и скорост. Въпреки че роботът има номинален полезен товар от 3 kg, той е проектиран за товари до 6 kg, например храна, лекарства или електронни детайли. Това го нарежда на една от лидерските позиции сред делта роботите на пазара“, добавиха от българската компания, която е специализирана във софтуерните и роботизираните решения за индустрията. Още подробности за същността, функционалността и техническите спецификации на KR 3 D1200 ще научите в следващите редове.

Роботът е проектиран за таванен монтаж и се отличава с компактни размери. С обхват от 1200 mm в хоризонтално и 350 mm във вертикално направление, KR 3 D1200 постига висока оперативна прецизност (б.ред. повторяемост на позицията от ±0.1 mm и ъглова повторяемост от ±0.2 °).

„Малкият роботизиран „помощник“ реализира работен цикъл при натоварване от 1 kg за време под 0.32 s, което е безпрецедентна скорост. Освен това изисква минимална поддръжка, като по този начин „мъртвото време“ за престой е драстично редуцирано. Капсулирани зъбни колела с доживотно смазване и самосмазващи се сферични шарнири помагат да се гарантира високата работоспособност на робота. KR 3 D1200 е изработен основно от въглеродни влакна и това го прави особено лек и същевременно здрав. Като резултат роботът впечатлява с ниски разходи за поддръжка и максимална производителност“, поясниха българските специалисти.

Допълнителни предимства на KR 3 D1200 в областта на хранително-вкусовата промишленост (ХВП) и фармацевтичната индустрия

„Стандартно роботът използва безопасни за храните смазки, например H1, поради което е подходящ за работа с хранителни продукти във вторични приложения, по-специално сухи, пакетирани продукти като шоколад, хляб или сладкиши. За директен контакт със сурови храни е подходящ „по-големият брат“ – делта роботът KR 3 D1200 HM (Hygienic Machine). Той гарантира отлична хигиена, дори в най-чувствителните условия, като тези, срещани при суровата обработка на месо или сирене (б.ред. роботът KR 3 D1200 HM „дебютира“ на пазара през 2021 г.)“, обясниха от българското дружество.

В сравнение с KR 3 D1200 HM, чийто корпус е от неръждаема стомана, новият делта робот е изработен основно от въглеродни влакна. Това го прави по-лек и значително по-бърз (с около 30%). Той впечатлява с по-голяма цилиндрична работна обвивка и по-ниска цена.

Техническа спецификация на KUKA KR 3 D1200:

 • Максимален обхват: 600 mm;
 • Максимален диаметър: 1200 mm;
 • Максимален полезен товар: 6 kg;
 • Номинален полезен товар: 3 kg;
 • Брой оси: 4;
 • Брой управлявани оси: 4;
 • Повторяемост на позата (ISO 9283): ±0.1 mm;
 • Монтажна позиция: таван;
 • Тегло: 95 kg;
 • Ниво на звука: < 75 dB (A).

 

Допълнителни характеристики на новия робот:

 • Температура на околната среда по време на работа: 0 – 45 °C (273 K до 318 K);
 • Степен на защита (IEC 60529): IP67;
 • Степен на защита, китка на робот (IEC60529): IP69K;
 • Контролер: KR C5 micro.

 

„Намаленото натоварване върху центровите разстояния позволява достигане на до 6 kg на максималния полезен товар. При наличие на специфични изисквания по отношение на конкретно приложение, не се колебайте да се обърнете  към нашите специалисти“, допълниха още от SpaceCAD.

Повече информация за СпейсКад ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: SpaceCAD (СпейсКад), KUKA, canva.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето