Сподели

Понесете се към устойчиво бъдеще на крилете на „Черният лебед“! B2N коментират ролята на 3D технологиите

25 април 2023 г.

 

 

3D технологиите отдавна са се доказали като първокласен метод за устойчиво производство, които намират широко приложение във всички сфери на индустрията, строителството, медицината и бита. В днешния материал ще Ви разкажем за ролята на 3D принтирането и съдействието на българските специалисти от B2N Studio в производството на безпилотни товарни дронове. Продължете с четенето и се понесете към устойчивото бъдеще на крилете на „Черния лебед“.

Експертите от B2N Additive Manufacturing Ecosystem са убедени в предимствата на 3D технологиите и точно поради това концентрират компетенциите си в тяхното прилагане у нас и на Балканите. Новата стратегия за развитие на компанията във вид на цялостна екосистема, която да удовлетвори всеки аспект от нуждите на индустрията, е естествен етап от еволюцията на B2N.

Дронамикс (Dronamics) е български производител на безпилотни товарни дронове. Компанията е логично продължение на убедеността на своите основатели, че мобилността на товарните дронове е гръбнакът на световната търговия, а бързата и надеждна логистика може да стимулира икономическия растеж и да подобри качеството на живот. Ето защо те изграждат екосистема за въздушни товари, която обслужва нуждите на хората и индустриите по целия свят. Товарните дронове на Дронамикс са с голям обсег и спестяват време, разходи и въглеродни емисии.

„Дрон „Черният лебед“ на Дронамикс пренася товари до 350 kg на разстояние до 2500 km. Като част от процесите по разработка и валидация, развойният екип използва самолет в мащаб 1:4 за своите летателни тестове. Някои от компонентите на този прототипен тестов самолет са единични бройки или микро серии. Най-подходяща технология за производството на такива бройки е 3D принтирането“, коментираха от B2N.

С помощта на 3D принтиране, Дронамикс разработва комплект адаптори за крилата на самолета. Техен консултант в използването на 3D технологиите е фирма HabitAdd. С тяхно съдействие, екипът успява да произведе значително по-леки части чрез оптимизация на вътрешната структура. B2N Studio участва като бюро за 3D услуги. „Олекотените 3D модели се принтират от високотемпературни материали, специално подбрани за конкретното приложение“, допълниха от 3D компанията.

B2N Studio е направлението на B2N, което предоставя услуги за бързо прототипиране и производство на малки до средни серии крайни продукти. Освен с професионалните компетенции на специалистите, изпълняващи проектите, и тяхното отношение към клиента, B2N Studio се стреми да осигури бърза и ефективна изработка на детайлите.

„Принтерите MiniFactory осигуряват пълна проследимост на качеството и параметрите на изработваните детайли, необходими за целите на Дронамикс. Това от своя страна позволява масовото производство на частите на по-късен етап“, обясниха специалистите.

MiniFactory е професионален клас принтери, специализиран за работа с високоефективни и високотемпературни материали като ULTEM, PEKK, PPSU, PA Carbon и PEEK. Те се отличават с редица предимства пред металите, поради което могат да ги заменят, оптимизирайки характеристиките на детайла. Той става по-лек, по-безшумен по време на работа, оперира без нужда от смазване, не подлежи на корозия и оксидация, устойчив е на износване, характеризира се с нисък коефициент на триене и малка механична деформация. MiniFactory работи с температура до 250 °C, която е по-висока от необходимата за стъклен преход на полимера. Това автоматично отключва нови характеристики на материалите и гарантира оптимална здравина и якост на принтираните детайли.

„Интелигентната мониторинг система за окачествяване на принтираните детайли AARNI събира данни чрез множество прецизни сензори и запазва информация за всяка секунда от процеса. След завършен принт, получавате 3D визуализация, с която можете да контролирате процеса или да придобиете сертификат за качество на принтираната част. Софтуерът на MiniFactory е отворен за принтиране с материали и от други марки, например Kimya и BASF“, добавиха от B2N Additive Manufacturing Ecosystem.

За да бъде създаден „Черният лебед“ е необходимо да се осигури:

  • Максимална здравина спрямо теглото на компонентите;
  • Пълна функционалност на компонентите в агресивни условия – вибрации и резки промени във въздушните температури;
  • Гъвкавост в производството и дизайна;
  • Оптимизация на детайлите след тестови полети.

 

„Дронамикс откриха своето решение в лицето на решетъчна вътрешна структура – тя олекотява цялостния дизайн и подсилва зоните с натоварване и подбор на правилните материали – ултра полимерите Kimya PC-S и ULTREM AM9085“, информираха експертите от B2N.

В резултат от употребата на 3D технологиите са постигнати следните подобрения:

  • 2.5 пъти по-леки адаптори, като се запазва нужната здравина на детайлите;
  • Почти 3 пъти по-ниска производствена цена;
  • Контрол на качеството за всяка произведена серия;
  • По-кратко време за изпълнение на поръчката.

 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: B2N Additive Manufacturing Ecosystem (B2N), Dronamics, canva.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето