Сподели

Виртуална реалност, непрекъсната свързаност и колаборативност във „Фабриката на бъдещето“ на ABB

05 юни 2019 г.

АВВ е лидер в дигиталните технологии за промишлеността, като разработва и предлага цялостни решения за енергийни мрежи, продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, както и задвижваща техника и цялостни решения за роботизация. По време на международния технически форум MachTech & InnoTech българското дружество на глобалната група пресъздаде по уникален начин „пъстротата на белия цвят“, отличителен за нея, чрез високи технологии от бъдещето. Сред най-атрактивните акценти бяха платформата за свързване на устройства – ABB Ability, зоната за виртуална реалност, както и устройства от продуктовата гама за роботика на АBB. „Тук сме, за да покажем нашите усъвършенствани технологии и решения за роботика, които ще донесат висока добавена стойност за всички, готови да ги внедрят”, заявиха от АББ България за ДигиталнаИндустрия.bg.

С какво е уникална ABB Ability?

Сред основните предимства на ABB Ability е възможността всички събрани данни да се сравняват с идентични свързани ABB устройства по света и да се обработват в реално време. Това е първата стъпка към цялостен дигитализиран процес, чрез който може да се наблюдава и превантивно да се реагира в случай на дефект. Свързвайки робот на ABB към „Свързаните услуги“ на ABB Ability се постигат до 25% по-малко инциденти и 60% по-бързо време на реакция и възстановяване при проблеми.

Чрез свързването на доказаното портфолио от роботи на ABB с революционната дигитална платформа ABB Ability, всеки завод може да стане по-интелигентен и по-гъвкав. Внедрявайки тези свръхмодерните технологии е възможно да се осигури дигитално промишлено производство, способно да предвижда повреди, да контролира производителността и да доставя изключителна стойност“, коментираха от българското дружество.

Влязохме в производството с ABB Robots Studio

В зоната за виртуална реалност бе демонстрирана възможността за дигитална репрезентация на дадено производство в ABB Robots Studio на основата на дигиталните близнаци. Тази технология намалява с до 20% времето за проектиране и оптимизира разходите до 30 %.

Това са те – роботите на ABB

IRB 120 и IRB 1200 са роботи, създадени за гъвкаво боравене с материали, които позволяват размерът на клетката да се намали с до 15 % и съкращават времето на циклите с до 10%. Техният дизайн им позволява да бъдат монтирани почти навсякъде без ограничения – в клетка, върху машина или в близост до други роботи под всякакъв ъгъл. „Те са малки, но ценни помощници, които не само знаят как да свършат добре работата – те го правят“, категорични са от АББ България.

YuMi е първият истински напълно колаборативен робот, създаден от АBB за свят, в който хора и роботи се трудят „рамо до рамо“. Комбинирайки уникалната способност на хората да се адаптират към промени и неуморната издръжливост на робота за изпълнение на прецизни, повтаряеми задачи, автоматизирането на процеса при сглобяване на различни видове продукти става възможно. YuMi е бърз и прецизен, връщайки се до една и съща точка в пространството с точност до 0.02 mm. Ако усети неочакван удар с работник, роботът може да спре движението си за милисекунди и съвсем лесно да започне отново. Това гарантира безопасността на хората в производствените поточни линии и клетки.

SafeMove2 е иновативна технология за защита на операторите и повишена безопасност на роботите. В миналото са били използвани огради или клетки за изолиране на машините, в опит хората да бъдат предпазвани от наранявания. За да бъдат ефективни, роботите трябва да могат да се движат бързо, което ги прави потенциално опасни за човека, работещи в близост до него. Тъй като „Заводът на бъдещето“ е по-интелигентен, решението SafeMove2 на ABB, свързано с безопасността, предоставя по-голяма гъвкавост, пестене на пространство и свръхмодерни инструменти за въвеждане в експлоатация – за по-висока производителност на по-ниска обща стойност на инвестицията. Благодарение на SafeMove2, движението на робота е прецизно ограничено само до необходимия обсег за дадена операция.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, АВВ

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето