Сподели

Втората индустриална революция, или времето, когато масовото производство индустриализира обществото

04 януари 2018 г.

След като ви разказахме факти от Първата индустриална революция, нека обърнем поглед към годините, непосредствено след нея. И така, веднъж машинизирана, индустрията не спира своя стремителен ход: използват се все по-разнообразни материали, както и енергийни източници, различни от традиционните към този момент, разработват се нови и нови машини и инструменти. В края на 19-ти и началото на 20-ти век вече има достатъчно доказателства за това, че човечеството навлиза в ерата на Втората индустриална революция. Водещата тема при нея е навлизането на конвейрните линии и масовото производство.

Втората индустриална революция е белязана от научни и технологични открития

Трансформациите, характерни за Втората индустриална революция, започват с внедряването на бесмеровия процес за производство на стомана, изобретен през 1856 г. Чрез него се засилва автоматизацията при производството на сплави и се увеличава мащабът на тежките промишлени операции.

За все по-масовото и бързо производство допринася и развитието на електрическите двигатели и двигателите с вътрешно горене. Така, за кулминация на Втората индустриална революция се счита повсеместното разпространение на конвейрните линии, чрез които производственият процес става непрекъснат, рутинен и монотонен, а дейности, за които преди се е изисквало майсторство, вече са изпълнявани от не толкова висококвалифициран персонал.


Как това се отразява на икономиката в световен мащаб?

По-скъпото оборудване и икономиите, които се постигат заради по-големите производствени количества, са причини и за крупни инвестиции. Постепенно се формира „едър“ бизнес, но се променя и собствеността на средствата. Големият дял от капиталите, притежавани до този момент от олигархични кръгове, все повече стават собственост на физически лица и институции, които се възползват от възможността да закупуват акции от предприятията.

През първата половина на 20-ти век много европейски държави социализират базови сектори от своите икономики. Не липсват и промени от политически характер – вместо досега действащата идеология, според която сделките между икономически субекти са свободни от държавна регулация, навлизат и по-социални практики, за да задоволят потребностите на своите многослойни индустриализирани общества.

Какви други икономически и индустриални върхушки следват през идните десетилетия, предстои да научите в следващи материали на Дигитална Индустрия.bg. А наред с това ще ви информираме и за последните новости около концепцията Индустрия 4.0, при която дигиталният свят преконфигурира представата ни не само за производствата, но и за градовете, домовете и ежедневието ни.

За да подготвим този материал, използвахме информация от Britannica.com.

Източник на снимковия материал: history.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето