Сподели

„Запознайте се с моя еднорък колега“, или как роботи на Bosch Rexroth подпомагат социалната интеграция в немски завод

24 март 2021 г.

 

 

Запознайте се с моя сръчен „колега“ с една ръка – асистиращия робот APAS“. А неговата работа е да помага в дейността на хора с увреждания в германската компания ISAK. Съвременното законодателство регламентира задължителното участие на хора в неравностойно положение в трудовата дейност и поставя пред компаниите предизвикателството да съчетават едновременно социални и икономически интереси.

„Немската компания ISAK използва колаборативни роботи на Bosch Rexroth. Те работят съвместно със служителите й от май 2017 г. и демонстрират нагледно как интеграцията и рентабилната ефективност са осъществими във всекидневните операции по един балансиран начин, включвайки в тях асистиращи роботи APAS“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас.

Как хората с увреждания могат да бъдат включени в производствените процеси, които са в крак с модерното производство, за да бъдат компаниите конкурентноспособни? За да бъде намерен отговор на този въпрос е анализиран ръчен процес на сглобяване на дюзи в компанията ISAK. Служители с физически увреждания работят с ръчна преса, която пресова мрежест филтър към дюзи. Тази операция се повтаря до 8000 пъти на ден. След внедряването на APAS (АПАС), операцията се поема от колаборативния робот. Така роботизираното решение осигурява частична автоматизация, която има положителен ефект върху производителността. То облекчава също така ергономичното натоварване на служителите, като премахва необходимостта от упражняване на усилие от страна на служителите и компенсира едновременно разликите в техните възможности по отношение на физически обхват и височина.

Конкурентни предимства за хора в неравностойно положение

Роботизираното решение включва две регулируеми по височина работни маси, чиято комуникация с APAS се осъществява чрез сензорна система. По този начин се постига компенсация на различните радиуси на обхват. В резултат работната плоскост на робота се адаптира към избраните височини на масите. Следователно системата не само може да работи с хора с коренно различна височина (например хора с нисък ръст или в инвалидна количка), но също така подобрява конкурентоспособността на компании, интегриращи в работните си процеси хора с увреждания като ISAK. Това може да предотврати изнасянето на производства с прости и повтарящи се асемблиращи операции в страни с ниско заплащане на ръчния труд и да позволи на хората с увреждания да участват в различни, доскоро недостъпни за тях места от трудовия живот. Един важен страничен ефект е и придобиването на нови знания за това как роботиката ще компенсира уврежданията на хората. Целият проект се финансира от държавата.

„Решението е изцяло насочено към потребителите. И особено към онези, които обикновено не са във фокуса на нашето внимание“, коментира г-н Волфганг Помрен, продуктов мениджър на асистиращите роботи APAS в Bosch Rexroth.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth, Bosch, ISAK

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето