Сподели

ABB: Сградите на бъдещето ще разчитат на дигитални решения за ефективното използване на енергия

17 февруари 2021 г.

 

 

„Днес повече от половината население на света живее в градски райони, а очакванията са до 2050 г. над 2.5 млрд. души да мигрират към градовете. На глобално ниво това е еквивалентно на изграждането на 30 града с размерите на Париж всяка година през следващите 30 години“, разказват от ABB – един от глобалните лидери в дигиталната трансформация на индустрията. При този сценарий потреблението на електроенергия в света ще се увеличи с 60% през следващите 20 години и близо 60% от това електричество ще се използва в сградите.

„Очакванията са пазарът на интелигентни градове да нарасне с 20% само за 5 години, като предизвикателство за собствениците на сгради и градостроителите е да създават все повече решения за енергийна ефективност, интегриращи възобновяеми енергийни източници, предоставяйки максимален комфорт на обитателите и потребителите на сгради“, допълниха още пред ДигиталнаИндустрия.bg от дъщерното дружество на ABB у нас – АББ България.

Какво е решението в тази бъдеща ситуация?

„Трансформацията на сградите към по-интелигентни помага както на околната среда, така и на бизнеса. Собствениците на сгради ще могат да се възползват от намалени разходи за енергия чрез ограничено потребление, редуцирайки емисиите на CO2. Сградите на бъдещето ще разчитат все повече на системи за енергиен и асет мениджмънт, като използват дигитални решения, базирани на еднотипна архитектура и IoT устройства, свързани към специализирани мрежи и облачни приложения“, обясниха от АББ България.

Но как всъщност използването Big Data ни помага да намалим потреблението на енергия в сградите?

Ако сте готови да инвестирате в иновативни дигитални решения за управление на енергията и активите, от българското дружество на технологичния лидер ABB имат четири съвета, които ще Ви помогнат да постигнете желания резултат:

1. Наблюдавайте потреблението на енергия във вашите сгради

„Първо, идентифицирайте сградните системи, които използват най-много енергия. Всяка сграда има свой собствен профил на потребление на енергия, така че е лесно да прегледате и разберете колко енергия използва всяка система. Например в индустриалните сгради потреблението на енергия е най-вече от промишлено оборудване и инфраструктури, свързани с производствените процеси. Наблюдавайки основните параметри като пикова мощност и фактор на мощността, както и анализирайки какъв тип енергия използват системите, Вие ще разберете тяхното въздействие върху потреблението на енергия“, заявиха от АББ България.

Следващата стъпка е да се приложат стратегии и алгоритми за управление и пестене на енергията. По време на фазата на мониторинг се събира и анализира информация от разнородни източници. „Натрупаната информация под формата на Big Data Ви дава неподозирани възможности и потенциал за обширен анализ и оптимизация“, допълниха българските експерти.

Искате ли да използвате оптимално енергията във Вашата сграда и да намалите разходите, отговаряйки на световните стандарти за енергийна ефективност? Hаучете повече за дигиталното решение на ABB за енергиен и асет мениджмънт ТУК.

 

2. Започнете да използвате система за енергиен мениджмънт

Този потенциал може да бъде разгърнат чрез прилагането на мощна софтуерна платформа, способна да съхранява и обработва голямо количество данни от електрическата система. Базирана на Big Data и различни алгоритми и модели, системата може да идентифицира къде да се направят спестяванията и позволява оптималното използване на енергия във Вашата сграда.

Собствениците на сгради, енергетиците и фасилити мениджърите ще могат лесно да проследяват и наблюдават на своите мобилни устройства или настолни компютри енергийната система в сградата благодарение на наличието на исторически данни и информация в реално време.

Едно от най-големите предимства на тази система е възможността за лесно разширяване на обхвата ѝ – от една умна сграда до няколко, например вериги магазини или клонове, предлагайки персонализирано решение според Вашите нужди.

Интелигентните устройства, свързани към една обща облачна платформа, могат да предложат възможност за различни отчети и анализи на зоните, в които има най-големи загуби на енергия в сградата.

3. Планирайте следващите си действия

Представете си екран на Вашето приложение, който Ви показва и предупреждава, когато даден компонент от използваните системи ще се повреди. Или помислете за решение, което събира голямо количество данни – идващи от различни устройства от цялата Ви система за електроразпределение – и ги преработва в прост изчерпателен изглед, позволяващ Ви да видите разходите за отделните сгради и да сравните техните резултати.

Системата също може да прецени дали е необходима поддръжка или замяна на компоненти в сградата с най-високи разходи, за да увеличи ефективността и да фокусира вниманието Ви върху нея. Свързаните устройства позволяват намаляване на оперативните разходи и потреблението на енергия с 30%.

4. Възползвайте се от предимствата сега!

Използването на големи масиви от данни и облачно базирани услуги и платформи за наблюдение и управление на енергията в сгради е чудесна възможност за малките и средни предприятия да намалят оперативните си разходи. „Също така един-единствен облачно базиран интерфейс и система за събиране на данни осигуряват бързо възвръщане на инвестицията и съответствие със стандартите за енергийна ефективност. Неефективностите се забелязват лесно, загубите се свеждат до минимум, поддръжката на обектите се оптимизира от планирана до „по необходимост“, като намалява сметките за енергия и разходите за поддръжка с до 20%“, коментираха в заключение от АВВ България.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB

Сподели

Още от Град на бъдещето