Сподели

В бъдеще изкуственият интелект ще завладява все повече домашния ни свят

12 декември 2018 г.

Новата епоха, в която технологичният свят навлезе само преди няколко години, донесе със себе и утвърди понятия като Индустрия 4.0, Интернет на нещата (IoT), умна фабрика, дигитален близнак, умен дом и т.н. Под термина „умен дом“ в най-общ смисъл се разбира съвкупност от свързани интелигентни устройства, които в синхрон комуникират помежду си. Нужна е единствено интернет връзка и мобилно устройство, благодарение на които можем спокойно да общуваме със своя дом, дори и от разстояние, задавайки конкретни задачи през глобалната мрежа или през локална такава.

Съвсем доскоро идеята за умния дом звучеше повече като научна фантастика за голяма част от широката общественост. Но въпреки нарастващия интерес напоследък, все още се наблюдават известни колебания и несигурност по отношение на коректността на работата на домашните свързани системи или тяхната цена. Една от компаниите на българския пазар, която от години активно се занимава с внедряване на подобни автоматизирани решения за дома, е фирма БулEлектрик Груп. Специално за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg специалистите й разказаха какво представляват системите за домашна автоматизация, как се възприемат те у нас и какви са последните новости от продуктовата листа на дружеството.

Какво представлява домашната автоматизация на практика?

„Системите за домашна автоматизация са състоят от основен управляващ контролер (главният мозък) и множество допълнителни устройства от групата на първичните сензори за входяща информация, изпълнителните устройства и системи, както и потребителските интерфейси“, обясниха от БулEлектрик Груп.

Пример за първични сензори за входяща информация, прилагани при този вид системи, са магнитните контакти, които се използват за следене състоянието на врати и прозорци. „Така при забравена врата или прозорец в помещението те сигнализират за това“, уточниха от фирмата.

Датчиците за движение и/или присъствие, включително и подовите датчици за натиск, са друг широко застъпен продукт при домашната автоматизация. Те са налични в най-различни варианти, включително за монтаж на таван, стена или в конзола на съществуващ ключ, като прилаганата детекция може да бъде базирана на PIR (Passive Infrared) технология, ултразвукова технология и микровълнова технология. „Когато засекат движение или присъствие в помещението, датчиците подават сигнали към инсталацията, която спрямо тях задейства и свързаните към нея системи за осветление, климатизация, щори и пердета, озвучаване и др.“, посочиха от българската компания.

Сред останалите сензори за входяща информация са сензорите за микроклимат, външните сензори, както и датчиците на т.нар. технически аларми. Сензорите за микроклимат основно служат за поддържане на зададена температура и/или ниво на влажност в помещението, чрез управление на ОВК-системите. Външните сензори имат отношение към околните параметри извън къщата. Такива могат да бъдат сензори за осветеност, температура, за сила и посока на вятъра, влажност и дори за количество дъжд. Те спомагат при по-силен вятър например, за автоматичното прибиране на тенти, затварянето на прозорци, задействането на покривала на басейни и т.н. Датчиците на т.нар. технически аларми пък следят за наводнение от забравен кран на ВиК инсталацията в къщата или могат да сигнализират при изтичане на природен газ или друг вид енергоносител от системата за отопление.

Изпълнителните устройства и системи, които могат да превърнат дома в умен и модерен, са решенията за управление на осветлението (релета за включване/изключване на група лампи, димери); решения за управление на системата за климатизация и вентилация (електромагнитни вентили, климатици); устройства за управление на щори, пердета, тенти и др.; управление на контактни излази, което налага изключване на електрозахранването в обекта при липса на обитатели в него; управление на аудио системи; управление на TV, видео плейъри и системи за домашно кино.

Към групата на потребителските интерфейси, важна част за домашната автоматизация, се включват обикновени ключове и бутони, свързани към системата; програмируеми клавиатури; дистанционни управления; сензорни дисплеи; компютри, смартфони и таблети; гласови асистенти, като така известните Alexa на Amazon, SIRI за iOS на Apple и Google Assistant на Google за Android устройства.

Какво е отношението на българина към системите за домашна автоматизация?

„На българския пазар подобни системи все още са новост. Липсата на детайлна и точна информация, както и допусканите грешки при избора на най-подходяща система водят до некоректно проектиране, в последствие програмиране и излишно оскъпяване на инсталацията“, коментираха от БулЕлектрик Груп.

В тази връзка българската компания предлага разнообразни решения, изцяло съобразени с нуждите и изискванията на клиента, различните нива на автоматизация и големината на жилището. Такива са системите MyHome на глобалния производител Legrand и американската Vantage Controls, чийто сертифициран системен интегратор за българския пазар е фирма БулЕлектрик Груп.

Едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправя българското дружество при проектирането и конфигурирането на системи за домашна автоматизация, е ясно да разбере какво клиентът влага под идеята за удобство. „В противен случай, недоброто вникване в нуждите на ползвателя или „старанието“ да продадеш всичко най-скъпо на клиента може да доведе до плачевни крайни резултати и пълно разочарование от системата, въпреки направената солидна инвестиция“, заявиха от компанията.

Сред най-големите преимущества на една такава автоматизирана система е възможността за отдалечен достъп, който тя предлага. Друго предимство, което прави умният дом предпочитан избор пред традиционния, е т.нар. анонимно присъствие в дома, например автоматичното пускане на лампите, без да се налага използването на ел. ключ. „А най-добрият начин да се разкрие пълният потенциал на една система и наистина да се разбере какво може тя е да се посети имот с изградена система или шоурум“, коментираха от фирмата. „В тази връзка предстои откриването на напълно ингегриран офис с шоурум на БулЕлектрик с доказаната в света на автоматизацията система Vantage Controls, където клиентите, архитектите и интериорните дизайнери ще могат да добият много детайлна представа какви са възможностите, които тя предлага и да разберат как една такава система може наистина да облекчи живота ни“, поясниха те.

Новостите в продуктовото портфолио на БулЕлектрик Груп

Като основен дистрибутор и инженерингов партньор за България на лидера в производството на електрически и цифрови сградни инфраструктури Legrand, БулЕлектрик Груп предоставя и интегрира цялостни решения за автоматизация. „Преди няколко месеца глобалният концерн обедини всички свои компании, опериращи в областта на автоматизацията, в една – Legrand Integrated Solutions, която има за цел да предлага интелигенти системи и решения, базирани изцяло на съществуващите в момента, както и да разработва нови“, обявиха от БулЕлектрик Груп.

Едни от последно реализираните продукти на пазара от Legrand, само през последните месеци, са нова сензорна клавиатура серия Adorne на Vantage Controls, както и иновативен суб буфер на NUVO. В момента се наблюдава и бум в предлагането на IoT свързани устройства в световен мащаб, като типичен пример за това е програмата ELIOT (Electricity Internet of Things) на глобалния специалист. Решенията, достъпни в програмата, включват свързани термостати, видеошпионки, видеодомофони, разклонители и други, изцяло предназначени за крайни потребители.

В бъдеще очакваме все по-честото прилагане на изкуствен интелект в системите за автоматизация, което ще доведе до изграждането на самообучаващи се платформи с възможност за адаптиране към навиците и начина на живот на ползвателите“, заявиха в заключение от българската фирма.

Повече информация за БулEлектрик Груп ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БулЕлектрик Груп

Сподели

Още от Град на бъдещето