Сподели

БГ Роботи: Пет проекта си оспорват наградата за иновации на KUKA за използване на роботи в медицински приложения

11 ноември 2022 г.

 

 

Тази година наградата за иновации на KUKA е свързана изцяло с медицината и здравеопазването. Новите технологии играят все по-важна роля в тази област и ще бъдат практически все по-незаменими в бъдеще. Изследователи, проектанти и млади предприемачи от цял ​​свят представиха своите концепции за участие в конкурса, който бе стартиран под мотото „Предизвикателствата пред роботиката в здравеопазването“. „Международно експертно жури оцени концепциите и избра петима финалисти, като победителят ще бъде определен по време на изложението за медицински технологии MEDICA, което ще се проведе от 14 до 17 ноември 2022 г. в Дюселдорф. Там екипите ще представят своите приложения пред голяма аудитория от експерти от индустрията и научно-изследователските среди, както и представители на медиите и инвеститори. Отборът победител ще спечели и парична награда от 20 000 евро“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната инженерингова и търговска компания БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

Състезаващите се за наградата за иновации на KUKA са подкрепяни непрекъснато от експерти на компанията по време на целия конкурс. Участниците преминават начална подготовка за работа с хардуерните и софтуерни продукти на KUKA, за да могат да реализират своите идеи, използвайки безплатно предоставения колаборативен робот KUKA LBR Med и системата за машинно зрение на Roboception.

Кои са финалистите за наградата за иновации на KUKA 2022?

Проект Ligō, Inventia Life Science, Австралия

Ligō е нова платформа за 3D биопечат, която поддържа функционалното заздравяване на кожната тъкан след значителни кожни наранявания, като например обширни изгаряния. Той е разработен в Австралия от интердисциплинарен екип в базираната в Сидни стартъп компания Inventia Life Science.

Роботът Ligō отпечатва директно в операционната зала малки капчици в раната, съдържащи кожни клетки на пациента и оптимизирани биоматериали, комбинирайки KUKA LBR Med и патентованата технология за 3D биопринтиране на Inventia. По този начин се стимулира тъканна регенерация, позволяваща на организма да се самолекува и да възстанови здравата кожа, което подобрява качеството на живот на оцелелите с висок процент кожни изгаряния.

Проект AROKI, Индийски технологичен институт, Индия

Майчиното здраве остава сериозен проблем, особено в развиващите се страни. Много здравни центрове в развиващите се и слаборазвитите страни нямат основни съоръжения за пренатални ултразвукови изследвания и квалифициран персонал, който да ги извършва. Екипът AROKI от HTIC, IIT в Мадрас, Индия, си е поставил за цел значително да подобри качеството на майчината и дородилната помощ чрез използването на роботизирани решения.

Платформата интегрира кобот KUKA LBR Med за извършване на автономно сканиране, 3D ултразвукова реконструкция и телеоперация, използвайки виртуална реалност за визуализация, наблюдение и диагностика.

Проект ROPCA, Ropca Holding, Дания

Проектът ROPCA цели разработката на различни платформи за роботизирани приложения, които да помагат на лекарите от доболничната помощ да увеличат производителността и качеството на ежедневната си работа.

Първият такъв продукт е ARTHUR – ултразвуков робот за лечение на артрит. Приложението се състои от автоматизирана ултразвукова платформа за изследване на пациенти с ревматоиден артрит. Пациентът може да взаимодейства директно с платформата и лекарят спестява време за консултиране на пациента, тъй като ултразвуковите изображения за диагностика са достъпни незабавно.

Проект cortEXplore, cortEXplore, Австрия

Компанията cortEXplore разработва невронавигационни технологии за планиране, симулация и извършване на операции в мозъчната хирургия. В този проект екипът планира да имплантира невронни интерфейси с роботизирана помощ. И по-конкретно, предназначението на робота е да следва хирургичния план и да имплантира микроелектроди в мозъка. Такива операции могат да се използват за реализация на интерфейси от типа мозък-компютър или за изследване на невронните механизми на мозъка.

Проект Brubotics, Vrije Universiteit Брюксел, Белгия

В бъдеще роботите ще играят все по-важна роля и в рехабилитацията, тъй като рехабилитационните роботи могат да осигуряват чести и повтарящи се упражнения, както и ергономични условия за работа на терапевта. Необходими са нови рехабилитационни стратегии за подобряване на функционалните резултати от роботизираната терапия.

Екипът от университета Vrije Universiteit в Брюксел и imec се справят с тези предизвикателства, като използват KUKA LBR Med в комбинация с мек сензорен физически интерфейс. Използвайки интегрирани мултимодални сензори, екипът е в състояние да добави допълнителни нива на безопасност и комфорт и да събира данни за разработване на по-гъвкави рехабилитационни роботи.

Финалистите вече са представили своята концепция пред журито на KUKA и международното жури. То се състои от професори, медицински експерти от различни области, водещ журналист и успешен консултант. „Тези експерти не само избират победителя за наградата, но и дават на всички финалисти ценна обратна връзка за техния продукт. Този обмен и контакт често са отправна точка за следващи проекти и сътрудничества“, добавиха още от БГ Роботи.

„Темата на конкурса и за следващата 2023 г. е „Предизвикателството пред отворената платформа“. За пръв път конкурсът на KUKA за иновации ще се основава на нейната нововъведена операционна система за роботи iiQKA и екосистемата iiQKA“, информираха още от БГ Роботи.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Град на бъдещето