Сподели

ДМ Арматурен: Как интелигентните решения на Hawle помагат за дигитализацията на ВиК сектора

02 февруари 2024 г.

 

 

Предвид предизвикателствата, които очакват водния сектор през следващите десетилетия, скоростта и ефективността на цифровата трансформация е тема с изключително значение. А днес цифровизацията може да обхване почти всеки ВиК процес, особено задачите по планиране, наблюдение и управление. „Възможностите за дигитализация на ВиК услугите са толкова разнообразни, колкото и технологиите на пазара. Вече е сравнително лесно да се свържат пожарни хидранти към облака на съответния ВиК оператор или да се минимизират загубите от течове чрез използване на AI модели. Основна предпоставка за процеса е предоставянето на точни и актуални данни“, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната търговска и инженерингова фирма ДМ Арматурен, която е и официален партньор за българския пазар на утвърдения австрийски производител на ВиК арматура Hawle. Ето какво още разказаха по темата от екипа на компанията.

Интелигентни водоснабдителни мрежи, поддържащи IoT

Първото необходимо условие за дигитализация на ВиК сектора са съвременните измервателни уреди и сензори с възможност за свързване, които предоставят и по-прецизни данни от предишните поколения уреди. Достъпът до отдалечени данни позволява да се опростят и автоматизират редица задачи с помощта на специализиран софтуер, а в допълнение интелигентните водомери регистрират дори малки дебити, затрудняват манипулирането и оставят в историята ръчното отчитане. Това дава на доставчиците по-добра представа за потреблението и прави таксуването на услугата по-прозрачно. Освен това се подобрява и потребителското изживяване – клиентът може да проследи сам собственото си потребление, а операторът - да го предупреди при внезапен скок на дебитите например, вместо да научава за това от сметката за вода или щетите в дома си.

Най-новите сензорни технологии в комбинация с IoT доведоха до създаването на изключително ефективни устройства, които не просто събират данни в продължение на години с едно зареждане на батерията, но също така ги прехвърлят чрез мобилни мрежи. Допълнителен двигател на това развитие е разпространението на 5G и на енергоспестяващите комуникационни стандарти, като NB-IoT или LoRaWAN. Всичко това съответства и на тенденцията за все по-интелигентни градове“, коментираха от ДМ Арматурен.

Hawle.live BOX

IoT сензорни системи като Hawle.live BOX могат да се използват, за да се наблюдават потреблението и инфраструктурата в дългосрочен план, независимо от електрическата мрежа. С пакет батерии и допълнителен соларен модул, устройството ще продължи да работи неограничено време. А освен необработени данни, IoT сензорите могат да изпращат и предупреждения, ако са изпълнени предварително зададени прагове на някои параметри.

Hawle.live BOX може да се използва от водоснабдителните компании за:

  • Проследяване на водно ниво и поток;

  • Като водомери;

  • Получаване на сигнали за наводнения;

  • Проследяване на температура и налягане;

  • Мониторинг на контролни или въздушни клапани;

  • Наблюдение на достъпа, например със сензор за врата;

  • Откриване на течове с помощта на регистратори на шум;

  • Контрол на качеството на водата със спектрофотометър;

  • Мониторинг на хидрант.

Географски информационни системи (ГИС) и мобилни приложения

ВиК активите са разположени навсякъде – буквално по цялата карта, което прави географските данни особено важни за сектора. Ето защо технологиите, свързани с картографирането, оказват влияние и върху ВиК услугите. Така например уеб базирани и мобилни приложения за карти, каквото е Hawle.live app, улесняват визуализирането на цели тръбни мрежи и позволяват на операторите да виждат позицията и състоянието на хидрантите, контролните вентили, шибърите и друга важна инфраструктура по всяко време“, обясниха от българската компания.

Съвременните комуникации, в.т.ч. смартфоните и мобилните приложения, предлагат редица други полезни функции. Благодарение на тях, обслужващият персонал има достъп до записите за поддръжка и информация за продукта (например максималния въртящ момент за шибър) и по този начин е наясно с резултатите от тест или с данните от сензорите на Hawle.live BOX, което оптимизира работата му особено преди да тръгне на път към дадения обект или устройство.

Нека разгледаме как това се отразява върху пожарните хидранти. Те са част от аварийната инфраструктура и се свързват към мрежата за питейна вода, като са готови за употреба по всяко време. Тъй като обикновено са много достъпни, те са податливи на удари от коли, а също и на злоупотреби. Но незаконното използване на хидрантите е възможно да ги повреди и да замърси водата, както и да доведе до тежки инциденти. И кражбата, и повредата е възможно да не бъдат забелязани веднага. Въпросът не стои така обаче с интелигентни хидранти с активен IoT. „Дори съществуващите хидранти могат лесно да бъдат надстроени със специално проектирана тапа и да бъдат свързани към софтуера за управление, предоставяйки метаданни като GPS местоположение или сериен номер“, уточниха от ДМ Арматурен.

Пример от портфолиото на Hawle за такъв уред е хидрантът H4.live, който не се поврежда, ако бъде съборен. „Всеки път, когато такъв хидрант бъде отворен, съборен или повреден по друг начин, отговорното лице получава сигнал. В app Hawle.live може да се види с точно кой хидрант има проблем“, допълниха още от българското дружество.

Ще продължим темата в следващ материал, в който с ДМ Арматурен ще разгледаме ползите от BIM и изграждането на интелигентни водоснабдителни мрежи от типа „Plug & Play“.

Повече информация за ДМ Арматурен ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: ДМ АрамтуренHawle, canva.com

Сподели

Още от Град на бъдещето