Сподели

ДМ Арматурен и Kamstrup: Пандемията даде силен тласък на дигитализацията на услугите във ВиК сектора

27 септември 2021 г.

От началото на пандемията от коронавирус изминаха почти две години – време, изпълнено с трудности и предизвикателства за целия свят, което обаче ускори някои вече започнали процеси в индустрията. Днес насочваме погледа си към водния сектор и в частност към водоснабдителните услуги, за да видим как пандемичната ситуация повлия на дейностите, свързани с тях. За целта ни помогнаха експертите от фирма ДМ Арматурен – доказан специалист в дигиталните технологии за водоснабдителни мрежи и официален партньор на датския разработчик на дистанционни методи и оборудване Kamstrup.

В ролята си на радетел за модернизацията на технологиите и техническите системи за отчитане на водопотреблението, ДМ Арматурен коментира за читателите на Инженер.bg как редицата локдауни и нуждата от физическа дистанция през последните две години са оказали влияние върху обществените услуги във водния сектор. Българската компания предоставя на пазара водомери за дистанционно отчитане, както и дигитална система за мониторинг и анализ на данните с марка Kamstrup, чиято цел е да оптимизира работата на ВиК дружествата и потреблението на водни ресурси като цяло.

Ето какво разказаха от ДМ Арматурен за трите основни извода, дефинирани от Kamstrup за съвременното водоснабдяване:

1. Времето за дигитализация е сега

„Факт е, че автоматизацията прави индустрията по-независима и ефективна, а водната промишленост не е изключение. В контекста на COVID-19 това стана особено актуално, тъй като заради ограниченията за контакт, процедурите и процесите трябваше да бъдат цифровизирани в кратки срокове, за да се гарантира запазване на функционалността на критичната инфраструктура, каквато е водата. Така че, по думите на колегите ни от Kamstrup и според нас, пандемията подчерта необходимостта ВиК услугите да оставят познатото механично измерване, за да направят водоснабдяването по-устойчиво и да ускорят процеса на дигитализация“, категорични са от ДМ Арматурен.

Дистанционното отчитане на водопотреблението значително съкращава времето за събиране на данни и осигурява на операторите достъп до данните в реално време, като същевременно запазва сигурността на служителите и потребителите. Освен това, ултразвуковите водомери с дистанционно отчитане улесняват откриването на течове и осигуряват подробна информация, която позволява оптимизация на мрежата и води до намаляване на оперативните и експлоатационните разходи.

2. Контролът е ключов

„По думите на експертите от Kamstrup, създаването на прозрачност и поддържането на контрол са ключови за специалистите в областта на комуналните услуги. Подробните данни в реално време, които се генерират от дигиталните системи за отчитане, осигуряват пълен контрол над ситуацията и мрежата и позволяват на ВиК операторите да бъдат проактивни. С наличието на актуални и прецизни данни, те могат да реагират на постоянно променящите се изисквания и очаквания от своите клиенти. Това, също така, ги прави по-гъвкави, когато става въпрос за външни събития“, поясниха от ДМ Арматурен.

3. Дигитализацията е индивидуален процес за всяко дружество или организация

„Дори да сме съгласни, че автоматизирането на процесите и получаването на точни данни за ВиК операциите е пътят напред, няма две „пътувания“, които да бъдат еднакви. Ако днес някои ВиК компании вече работят в частично дигитална реалност, други току що са предприели първите стъпки в тази посока. Ето защо истинският въпрос е какъв вид дигитални процеси са необходими на всяко ВиК дружество. Отговорите зависят от наличната мрежа, ресурсите, както и какви са приоритетите на района. Нашите експертите са на ваше разположение, за да обсъдим и открием точните решения за вас“, коментираха още от ДМ Арматурен.

Повече информация за ДМ Арматурен ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, Kamstrup

Сподели

Още от Град на бъдещето