Сподели

Егон Нота: „Сателитната технология на Utilis позволява да виждаме течовете във ВиК-мрежите“

23 януари 2019 г.

Иновативни, дръзки и предприемчиви! С това се отличават специалистите на израелската компания Utilis, сдобила се вече със световна популярност в резултат от разработената и приложена за пръв път от нея сателитна технология за откриване на течове във водоразпределителните мрежи. Партньор на дружеството на българския пазар е фирма КМТ Сервиз, благодарение на която успяхме да се срещнем и разговаряме лично с представителя на компанията – г-н Егон Доня Нота (Egon Donia Nota), мениджър „Продажби“ в Utilis.

Г-н Нота, моля, разкажете ни малко повече за фирма Utilis.

Компанията Utilis е базирана в Израел, в близост до Тел Авив. Общият брой на служителите е 45, включително и на тези в САЩ, където имаме дъщерно дружество. Utilis е основана през 2013 г. от г-н Лорън Гай (Lauren Guy), който в момента заема длъжността на технически директор на фирмата. Работил за НАСА по проекти, свързани с откриването на вода на Марс и Венера по определени алгоритми, той стига до извода, че след като технологията е възможна там, значи ще е приложима и на Земята. И така той съсредоточава усилия върху разработването именно на такава технология за откриване и индикация на питейна вода.

В резултат на цялото това старание на екипа, Utilis не остана незабелязана от световните организации и медии, които оцениха разработката ни наистина високо. Доказахме се като новатор във водния сектор. Тази година получихме почетно признание от Световния икономически форум WEF, като бяхме определени за един от световните технологични пионери в тази област. Организацията избира от хиляди кандидати, повлияващи благоприятно върху развитието на глобалната индустрия. Utilis също бе сред тях, получавайки почетното отличие за компания, благоприятстваща промените в пейзажа на водната инфраструктура. Това е голямо признание за нас, тъй като жури от 60 човека, включително учени, видни предприемачи, инвеститори и др. наистина оценяват нашите технически, икономически и финансови възможности.

Обяснете ни за тази иновативна сателитна технология за откриване на течове по водоснабдителните мрежи – как работи тя?

Идеята, както вече споменах, е „родена“ от НАСА и е свързана с работата по отриването на течове по водоснабдителните мрежи. Проблемът с тяхната детекция е, че трябва да ги чуеш, няма как да ги видиш, а сателитната технология на Utilis вече може да предложи абсолютно различен подход в откриването на течове, тъй като поради своето естество тя позволява те да бъдат видени.

Процесът на работа на технологията е подобен на този като си счупим ръка и се наложи да отидем в болница. Докторът иска да види къде е фрактурата, но тя няма как да бъде видяна с просто око, поради което трябва да ни изпратят на рентгенова снимка. Оттам всъщност вече може да бъде установено и счупването, тъй като калцият в костите реагира на лъчението. С нашата сателитна технология принципът е много подобен. Имаме микровълни, излъчвани от сателита, които отразяват информацията от Земята. Тези данни от своя страна биват уловени от антената на сателита и накрая остава да бъдат визуализирани. И всъщност от тук нататък следва основната задача на Utilis – да обработи тази информация посредством радиометрични корекции, т.е. да премахнем отклоненията, предизвикани от сгради, съоръжения, растителни или хидроложки обекти и др.

Технологията прилага ли се вече масово по света? Как бе възприета тя?

Винаги към новите технологии хората подхождат както с голямо въодушевление, така и с леко недоверие и скептицизъм, особено, както в случая, това, което ние доставяме, е нещо толкова ново и различно. Защото ние не слушаме течовете, ние вече можем да ги видим. И това, което правим със сателитите – 600 km над земята, определено предизвиква интерес, защото представлява изцяло нов метод за работа при управлението на течове.

Това е една абсолютно доказана технология. Ние знаем, че тя работи, защото сателитната технология, която използваме тук, е разработена и развита още от средата на 60-те години на миналия век. Алгоритмите, които прилагаме, са тествани и изпитани от НАСА и знаем от нашия опит в световен мащаб, например при проекти от САЩ, Канада, Латинска Америка и т.н., че те дават резултат. При голямото многообразие от заобикалящи ни среди, топографии, разнообразие от различни видове водни басейни, с увереност можем да заявим, че крайните резултати са повече от задоволителни.

Разкажете ни за някои от най-мащабните проекти на Utilis.

Един от добрите примери за такъв проект е в Европа с компанията 2f Water Venture – един от нашите първи партньори в Италия. Заедно с тях стартирахме пробни тестове в град Ферера и резултатите бяха наистина много добри. Градът се водоснабдява от едно от най-големите дружества за комунални услуги в Италия – Hera Group, което в резултат на успешните тестове ни предостави достъп до тръбопровод с дължина 27 хил. км. и можете да си представите мащаба на това съоръжение.

В момента разработвате ли нови решения? Възнамерявате ли да изненадате света с нещо отново толкова иновативно?

Да, определено вече успяхме да смаем ВиК общността. Мислим и по въпроса как бихме могли да използваме новата технология и за други цели, но нашият основен фокус е откриването на течове във водоснабдителните мрежи.

Това е огромна тежест и предизвикателство пред ВиК дружествата – да открият течовете и да ги поправят, тъй като загубите на питейна вода са много големи. Все още непрестанно работим по подобряването на технологията, като възнамеряваме например да интегрираме и радар, засега в зоната на сателита. Предприехме и обширни изпитвания със самолет, търсейки различни перспективи при получаването на данните и тяхната точност. Това означава също така, че трябва да открием как нашите решения за отговарят на по-различните изисквания. Но това е друга област, в която имаме намерение да инвестираме. Засега прогнозите са иновативният радар като продукт да се появи на пазара догодина, а технологията да може да предостави още по-висока производителност и по-добра предвидимост. 

Повече информация за КМТ Сервиз ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Град на бъдещето