Сподели

Екологично решение на Wilo помага на Google да остане лидер в изграждането на „зелен“ интернет

13 януари 2023 г.

 

 

Днес е невъзможно да си представим света без компютри и интернет. Google обработва 64 000 запитвания в секунда, а това изисква компанията да поддържа центрове за данни навсякъде по света. В тях разполага гигантски сървъри, които се нуждаят от охлаждане през цялото денонощие. Една от най-големите и модерни централи на концерна се намира във финландския град Хамина (Hamina). „Именно тук помпите на Wilo поддържат „хладен ума“ на сървърите и гарантират надеждното, ефективно и екологично функциониране“, разказаха за читателите на Инженер.bg от Вило България – дъщерно дружество на международния лидер в помпените решения за водоснабдяване, отпадъчни води, отопление и охлаждане Wilo.

„Google играе водеща роля в изграждането на „зелен“ интернет според изследване на Greenpeace, като този факт се подкрепя от подбора на технологично решение за охладителната система в центъра за данни в Hamina. Висококачествените помпи на Wilo, инсталирани за охлаждане на всички сървъри в огромния комплекс, притежават изключително висока енергийна ефективност и надеждност, а дългият им експлоатационен живот и ниските разходи за поддръжка категорично класифицират оборудването като екологосъобразно“, обясниха от Вило България.

Google прилага специални „зелени“ критерии в проектирането и изграждането на базата си във Финландия, а оценката на Greenpeace се базира на изследване върху целия жизнен цикъл на 300-те най-големи центъра за данни в света. Изследването обръща сериозно внимание на енергийната ефективност на системите за охлаждане на сървърите, тъй като те формират значителен дял в енергоемкостта на съоръженията. Изследванията показват, че около 22% от енергийната консумация на центровете за данни се дължи на охлаждането.

Конкретното техническо решение в Hamina е базирано на изискването сървърите да работят в температурен диапазон до 35 °C. Без охладителна система надхвърлянето на тази горна граница бързо може да блокира цялата система.

„Помпите CronoLine-IL на Wilo отговарят на всички критерии за надеждност и екологичност към системата за охлаждане на сървърите“, обясниха от Вило България и продължиха с конкретните параметри: „Помпите са инсталирани хоризонтално, като тръбните размери на охладителните кръгове варират от DN 150 до DN 200, а помпените решения са оразмерени в съответствие с това. Специфичната геометрия на работното колело и покритието за оптимизация на потока играят роля в цялостния ефект от внедряването на оборудването”. „Хидравличната ефективност на Wilo-CronoLine-IL с номинален диаметър на свързване DN 150 е над 80%, а при DN 200 – повече от 70%. Ефективността на мотора е 94%. Като резултат номиналната мощност на моторите между 30 kW и 37 kW се явява достатъчна за изпомпване на необходимите количества охладителен агент за достигане на функционалните температурни нива. В допълнение Wilo произвежда компонентите на помпите си от дълготрайни материали, с което гарантира дълъг експлоатационен живот и ниски разходи за поддръжка“, са категорични от дъщерната компания.

Изборът на техническо решение на Wilo за охладителната система на базата за данни в Hamina не просто доказва безспорното реноме на компанията със 140-годишна история, но трасира още едно съвременно приложение на нейните технически решения в светлината на критериите за екологичност, устойчивост и ефективност.

Повече информация за Вило България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Вило България, Wilo, pixabay.com

Сподели

Още от Град на бъдещето