Сподели

Иновативни сензори на JUMO ще „служат“ вярно на водорода като ключов елемент за чиста енергия на бъдещето

21 януари 2021 г.

 

 

От десетилетия водородът се смята за енергиен източник на бъдещето. Той може да се генерира с нулеви емисии на COчрез използването на възобновяеми енергийни източници като вятърната и слънчевата енергия. Също така е лесен за съхранение и има много възможности за приложение. В хода на прехода към надеждно енергийно снабдяване на бъдещето водородът ще играе все по-важна роля в целия свят. Утвърденият производител на решения за измерване на температура и налягане JUMO предлага подходящата сензорна технология за следене на тези параметри в енергийните системи, които няма да оказват негативно влияние върху климата. „Всички тези системи имат едно общо нещо, а именно изискват използването на съвременни сензори за мониторинг и измерване на налягането и температурата, така че потребителите да могат да ги управляват надеждно и безпроблемно“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от ЮМО България.

Немското правителство си е поставило целта да превърне водорода в още един стълб на стратегията за енергиен преход наред с възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. През следващите няколко години в рамките на тази национална инициатива за преход към водорода като гориво ще бъдат инвестирани общо 9 милиарда евро. „Водородът е наистина универсален елемент. Зеленият водород е идеален източник на енергия, тъй като може да изпълнява различни задачи в една енергийна система. Неизползваната досега слънчева или вятърна енергия ще се оползотворяват за производство на водород, който след това ще може да се съхранява почти неограничено – подобно на това, както сега се съхранява природният газ“, допълниха от ЮМО България.

Един от резултатите би бил, че сезонните колебания в енергопотреблението могат да бъдат компенсирани. Друго предимство е, че водородът е лесен за транспортиране. Съществуващите газопроводи, които ще станат излишни в хода на енергийния преход, могат да бъдат използвани за пренос на водород от крайбрежните региони към вътрешните зони. Това би намалило нуждата от изграждане на нова енергийна инфраструктура. „Водородът е идеален и за директно генериране на топлина, например в газови нагреватели или в отоплителни системи с горивни клетки. Друга област на приложение, която придобива все по-голямо значение, е производството на алтернативни горива, т.нар. Е-горива, за кораби, търговски превозни средства, влакове и самолети“, поясниха българските специалисти на JUMO.

Водородът наистина е елемент с възможности за най-различно приложение. Но все още липсва необходимата инфраструктура за изпълнение на всички тези амбициозни цели. Проучвания прогнозират, че до 2050 г. само в Германия пазарното търсене на електрическа енергия, генерирана от водород, ще достигне между 50 GW и 80 GW. Ако това търсене трябва да бъде удовлетворено, темпът на растеж следва да бъде около 1 GW годишно до края на 20-те години на този век. И дори тогава, до 2050 г. в Германия, ще е необходимо да се внасят до 25 милиона метрични тона водород годишно. Ето защо сега и в бъдеще е важно да се разработят много нови технологии и системи, които са предназначени за водород. Това включва системи за електролиза и горивни клетки, но се простира далеч отвъд тези два аспекта. Изискват се и технологии, които заместват системите за природен газ, както и такива, които синтезират метан и е-горива по начин, който не отделя CO2.

Водородът изисква незначително количество енергия за възпламеняване

„Цитираните системи имат едно общо нещо: изискват използването на съвременни сензори за мониторинг и измерване на налягането и температурата, така че потребителите да могат да ги управляват надеждно и безпроблемно. Водородът е запалим и изисква малко количество енергия за възпламеняване. Той може да се съхранява под формата на течност или газ в резервоари под налягане“, допълниха от ЮМО България.

JUMO предлага и широка продуктова гама за измерване на температурата. Тя включват до 40 различни типа сензори в RTD сонди и термодвойки, които позволяват създаването на измервателни вериги, сертифицирани до ниво на сигурност SIL3. Температурните сонди RTD се предлагат за температури до 700 °C, а термодвойките за температури до 1500 °C.

„JUMO има повече от 70 години натрупан опит в технологиите за измерване на температура и налягане и следователно може да предложи оптималната за измерване на тези характеристики във всякакви приложения“, категорични са от ЮМО България. За измерване на налягането от компанията определят, че това е MIDAS S05 на JUMO.

Този трансмитер на налягането се предлага както за относително, така и за абсолютно налягане. Изцяло заварената и следователно без уплътнения система на измерване, изработена от висококачествена неръждаема стомана 316L, може да се използва в почти всички среди, дори при тежки експлоатационни условия. В нея са използвани пиезорезистивни сензори, които осигуряват капацитет на претоварване за всеки диапазон на измерване. „Що се отнася до сложните SIL или Ex приложения, JUMO dTRANS p20 е добър избор. Взривозащитеното изпълнение [Ex ia] (искробезопасно) позволява сензорът за налягане да бъде монтиран, дори в зони с клас 0. Корпусът и сензорите са произведени от висококачествена неръждаема стомана. Предлага се специална версия за високотемпературни приложения, която може да издържа на температури до 200 °C за технически задачи, включващи горещи флуиди“, допълниха от българския офис на JUMO. Трансмитерът на налягане е регулируем и се адаптира гъвкаво към различни приложения за измерване. Опционалната и лесна за използване програма за настройка осигурява възможност за работа чрез HART интерфейс.

Повече информация за ЮМО България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ЮМО България, JUMO, freepik.com

Сподели

Още от Град на бъдещето