Сподели

Интегрирайки умни технологии, най-високият небостъргач в Европа допира небето над Санкт Петербург

05 септември 2019 г.

След шест години строителство новият дом на Газпром вече подпира небето над Санкт Петербург. „Освен централа на руския газов гигант, центърът Лахта е модерен и устойчив жилищен и бизнес комплекс. А принос за това има и последното поколение помпени решения на технологичния разработчик Wilo – в небостъргача са инсталирани общо 530 помпи, които обслужват ОВК и ВиК нуждите на футуристичната сграда и допълват „зелените“ ѝ характеристики“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Вило България.

Небостъргачите винаги са интегрирали в себе си най-новите строителни технологии и често пъти се превръщат в емблеми на градове и цели региони. „Със своите 462 m, кулата на Лахта се издига подобно на кристална игла и се нарежда на 1-во място по височина в Европа и на 13-то в света. Улавяйки променящата се дневна светлина, уникалният силует на кулата прилича на пламък – каквото е и логото на Газпром – собственик и инвеститор на сградата“, разказаха от Вило България. С обща площ от над 400 000 m2, бизнес центърът Лахта се състои от четири различни съоръжения. Освен небостъргачът с 90-градусово сложно осово завъртане от фундамента до върха, комплексът включва и многофункционална сграда, самостоятелна арка, която играе ролята на вход към комплекса, както и стилобат, който крие паркинга, складовете и логистичните подходи.

Концепцията за висока ефективност е водеща в процеса по изграждане на бизнес центъра. Ето защо едно от основните изисквания към помпите е да имат външен или вътрешен честотен преобразувател. За доставчик на помпените решения е избран Wilo. Новаторът в помпеното оборудване успява да предложи висококачествени помпи, които да отговорят на нуждите на сградата. Инсталирани са както линейни помпи за ОВК системите, така и помпи високо налягане за водоснабдяването в ралзични подстанции и на различни нива в небостъргача.

Ето и кои модели помпени решение на Wilo вече функционират в Лахта:

- Wilo-CronoLine-IL-E е електронно контролирана единична помпа, използвана за изпомпване на отоплителна и студена вода, водно-гликолови смеси в системи за отопление, както и студена вода за охлаждане;

- Wilo-Helix: Тази многостъпална центробежна помпа може да се използва за подаване на вода и за повишаване на налягането, както и за охлаждане на водата в циркулационните системи;

- Wilo-Stratos-D: Помпа с двойна циркулация без салник, която увеличава икономията на енергия вследствие на оптимизирана ефективност на системата чрез ограничител на обемния дебит.

„За да бъде още по-енергийноефективна охладителната инсталация, в сградата се използва акумулиране на студ. Предварително се замразява средата за съхранение на термална енергия и по този начин се намалява натоварването в пиковите моментите“, разясниха от българското дружество.

Бустерните помпи, инсталирани за повишаване на налягането, са вертикални, за да се намали неизползваемия воден обем.

Други технологични решения за енергийна ефективност, вложени в сградата, са:

- „Умна“ двойна фасада, съставена от 16 500 индивидуални стъклени панела и система от автоматични клапи, намаляващи топлинните загуби с до 50%;

- Система за повторно използване и пречистване на водата;

- Вместо конвенционални отоплителни устройства се инсталирани инфрачервени радиатори;

- Помещенията в кулата са оборудвана със сензори, които автоматично поддържат температурата според броя на присъстващите.

„През декември 2018 г. всичко изброено, както и ефекта от помпите Wilo, донася на най-северния небостъргач сертификат от LEED® Platinum на базата на резултатите от покриването на критериите за екологична ефективност“, заявиха в заключение от Вило България.

Повече информация за Вило България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Вило България, Wilo

Сподели

Още от Град на бъдещето