Сподели

Кастива: Технология на Beckhoff създава дигитална сграда близнак и задава нова посока за развитие на сградната автоматизация

08 февруари 2023 г.

 

 

Сграда H е забележително здание, разположено в един от най-бързо разрастващите се райони на Ухан, Китай – зоната за икономическо и технологично развитие WEDZ. Със своя впечатляващ H-образен архитектурен облик, Сграда H е проектирана с идея да бъде зелена постройка, с оптимизирано оползотворяване на естествени източници за нуждите на обитателите. „С помощта на технология за отворен контрол на Beckhoff цялото оборудване е безпроблемно интегрирано към системата за сградна автоматизация, разработена от Dongfeng Design Institute. Благодарение на това дигиталната сграда близнак вече предоставя възможност за самодиагностика, самоанализ и дори автономно вземане на решения“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещото българско инженерингово дружество Кастива, официален представител на Beckhoff за България.

Разположена на площ от 82 000 m2 и посредством своя H-oбразен дизайн, Сграда H в Зоната за икономическо и технологично развитие на Ухан максимизира използването на естествена светлина за осветление. Фотоволтаична електроцентрала, изградена върху покрива, генерира енергия от над 200 000 kWh годишно, което е близко до консумацията на електроенергия, нужна за осветлението на сградата. Устройство за събиране на дъждовна вода с обем 300 m3 на покрива пък осигурява рециклирана вода за почистване на сградата и поливане на растенията, свеждайки до минимум консумацията на прясна вода и енергия. А сигурната и безотказна работа на оборудването е гарантирана благодарение на системата за управление на Beckhoff, към която всички инсталации са изцяло свързани.

Реализация на пионерния проект

Проектът е изпълнен от високотехнологичната компания Dongfeng Design Institute, която подпомага развитието на дигитализацията в областта на строително-информационното моделиране BIM (Building Information Modeling), дигиталните фабрики, интелигентните сгради и др. „Със своята уникална концепция и прилагане на множество авангардни идеи на практика, реализацията на Сграда H като умна постройка дава обещаващи резултати и се възприема като еталон за дигитална сграда близнак в Ухан“, поясниха от Кастива.

Интелигентната система за управление на сградата включва различни подсистеми като сградна автоматизация, енергиен мениджмънт, фасилити мениджмънт, противопожарна защита, сигурност на достъпа и мониторинг на околната среда. Всичко това в комбинация с платформата за интелигентно управление и поддръжка на сгради DFD, разработена от Dongfeng Design Institute, реализира цифрова двойна система чрез взаимно картографиране и двупосочен контрол между реалната физическа среда и виртуалното цифрово пространство. Всичко това предоставя на сградата възможност за самодиагностика, самоанализ и дори автономно вземане на решения.

Надежден модел в областта на сградната автоматизация

В Сграда H няма нито един стенен ключ за управление на осветлението в обществените зони. „Цялата осветителна инсталация се контролира автоматично чрез система за управление на Beckhoff, която по отношение на хардуера се състои от вградени компютри от серията CX9020 – също така сертифицирани като BACnet контролери за сгради, съединители за шини BK9050 за Ethernet TCP/IP комуникация и различни терминали. Звездовидната топология е лесна за свързване в мрежа и удобна за управление и поддръжка. Системата за управление поддържа и най-новата осветителна технология DALI 2 и KNX, базирана на инфрачервени сензори за присъствие на хора, което значително опростява окабеляването. Наред с това, софтуерът за автоматизация TwinCAT на Beckhoff напълно улеснява инженеринговия процес“, обясниха българските специалисти.   

Безпроблемното интегриране на всички детектори в платформата за управление е основа за използване на ресурсите според нуждите на потребителите и за избягване на загуби на енергия. В комбинация с непрекъснатото развитие на интелигентните алгоритми за управление, това води до спестяване на електроенергия за осветление с повече от 40% за 2 години работа. На този принцип се постигат осезаеми ползи и при климатизацията на сградата.

„Цялата система за експлоатация и поддръжка на Сграда H се базира на отворената платформа за автоматизация на Beckhoff и комуникационни стандарти, прилагани в целия свят, което прави постройката не само лесна, но и оставя място за бъдещо разширяване“, категорични са от Кастива.

Дигитален близнак на сградата

Жизненият цикъл на една сграда обикновено е до 30 години и дори повече. Сгради без информационно базирана платформа се сблъскват с различни проблеми след няколко години на експлоатация. BIM, от друга страна, позволява управление, базирано на данни, през целия жизнен цикъл на сградата. В допълнение, BAS (Система за управление на сградната автоматизация) осигурява платформа за наблюдение на цялото механично и електрическо оборудване в сградата. По този начин, чрез комбинацията от BIM и BAS, данните се картографират във виртуалното пространство и платформата отразява текущото състояние на всички системи през целия жизнен цикъл на реалната сграда, което е сериозна еволюционна стъпка от развитието на традиционната информационна и автоматизирана технология към технологията на дигиталния близнак.

„Чрез високата свързаност на PC-базираното управление, Beckhoff предоставя оптималното решение за преодоляване на „пропастта“ между ИТ сектора и автоматизацията. Причината за това е, че добре интегрируемата и отворена платформа за автоматизация помага на потребителите да реализират интерфейси за достъп до данните за наблюдение и контрол на цялото оборудване в сградата за много кратък период от време“, поясниха от Кастива. „Тя също така помага при структурирането на система за цифровия близнак на сградата, като значително намалява инвестициите, както и времето и разходите за строителство“, добавиха специалистите на компанията.

Повече информация за Кастива ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Кастива, Beckhoff

Сподели

Още от Град на бъдещето