Сподели

Кастива: Зад зрелищните екшън сцени в киното стои интелигентна система с компютърно базирано управление от Beckhoff

15 декември 2022 г.

 

 

Със седалище в унгарския град Дунакеси, компанията Rigging in Motion е специализирана в автоматизацията на сценична техника и технологии. Фермовите конструкции и такелажните платформи на дружеството се използват във филмови продукции и сценични каскадни изпълнения по целия свят. А всички те са автоматизирани с компютърно базирано управление на Beckhoff.

„Компанията Rigging in Motion е създадена през 2013 г. с идеята да автоматизира сценичната техника и технологиите с помощта на свои собствени разработки. За целта фирмата търси отделни инструменти и градивни елементи, а не цялостни, завършени решения. Попадайки на продуктите на глобалния лидер в областта на индустриалната автоматизация Beckhoff, те се оказват не просто правилните, но и най-подходящите“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещото българско инженерингово дружество Кастива, официален представител на Beckhoff у нас.

Високото качество и надеждността на решенията зад кадър са от първостепенна важност

Освен предизвикателствата, често свързани с екстремните условия на работа, от Rigging in Motion безпроблемно успяват да пресъздадат всеки един зрелищен момент в множество култови продукции, благодарение на автоматизираното оборудване, в т.ч. Робин Худ, Терминатор, Дюн, Близнакът и др. „Една от най-трудните и рискови ситуации, които реализират, е сцена от Терминатор, в която ATV се спуска от самолет, докато се подготвя за спускане с парашут. Тежкото превозно средство с трима протагонисти на борда е качено на височина от 30 m, за да се симулира скока с парашут и люлеенето с помощта на фермова конструкция“, разказаха от Кастива. „Примерите варират от просто издигане на знамена на две въжета, до летящи във въздуха хора. Тогава отговорността е наистина голяма и решенията трябва да са на топ ниво, за да може да се гарантира сигурността и безопасността на участниците“, добавиха още те.  

Как е структурирана системата за управление на Beckhoff?

CX9020 на Beckhoff е компактна, монтирана на DIN шина Ethernet система за управление. Интегрираната към нея компютърно базирана технология за управление TwinCAT 3 с редица софтуерни разширения изцяло покрива нуждите на унгарската компания. „С помощта на CX9020, Rigging in Motion може да контролира до 24 оси, както и да работи безотказно с 32 оси при необходимост, но транспортната кутия би била твърде голяма в този случай и работата на снимачната площадка би се затруднила. Благодарение обаче на своя модулен дизайн, отделни компоненти от системата са в състояние да функционират безпроблемно независимо един от друг“, обясниха специалистите от Кастива.

Интелигентни функции за контрол

Това, което прави системата за управление на унгарската компания уникална, е, че тя работи със сравнително евтини двигатели. Добавяйки интелигентност на контролните функции, чрез оборудването вече могат да бъдат постигнати неща, които преди просто не са били възможни. Например, от допълнително синхронизирано движение по време на шоу до бързо преместване на задната преграда, за да се отвори зоната зад кулисите.

„При конвенционалните системи за управление двигателите трябва да се синхронизират поотделно в отнемащ време процес, докато автоматизираното оборудване на Rigging in Motion се справя с всичко това с натискането само на един бутон, спестявайки много време както при инсталация, така и в процеса на работа“, посочиха още от доказаното българско дружество.

Повече информация за Кастива ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Кастива, Beckhoff

Сподели

Още от Град на бъдещето