Сподели

КМТ Сервиз: Технология от космоса помага за откриване на течове по водопроводната мрежа във Великобритания

12 август 2021 г.

В своя петгодишен план за управление на активите голямата британска компания за комунални услуги South Staffs Water се ангажира с намаляване на загубите на вода от течове по мрежата. Целта е да се намалят общите течове с минимум 15% в сравнение с нивата от 2019/2020 г. до 2024/2025 г. „Тези резултати могат да се постигнат чрез комбинация от предотвратяване и активен контрол на течовете, като се внедрят иновативни технологии. За целта ВиК операторът се доверява на технологията чрез сателитно наблюдение, предоставена от Utilis”, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска търговска и инженерингова фирма КМТ Сервиз, партньор на технологичния разработчик у нас.

South Staffs Water доставя висококачествена питейна вода на приблизително 1.3 милиона човека и на приблизително 35 000 търговски клиенти на територия от над 1500 km2 в Южен Стафордшър и на още около 351 000 клиенти в района на Кеймбридж. След като компанията се запознава със сателитната технология за откриване на течове на Utilis, тя провежда обширни изпитания и впоследствие внедрява технологията в два района, обхващащи общо 6000 km разпределителни и магистрални тръбопроводи. Няколко параметри на проекта са измерени и сравнени със стойностите им при традиционно откриване на течове без сателитна помощ.

„Установено е, при това недвусмислено, че чрез новата система се спестяват по около 2 млн. литра вода на ден, а течовете могат да се открият независимо от вида на актива – мрежа, клиент, вентил, хидрант и др., както и при всякакъв вид покритие – асфалт, пръст, бетон, тухли, както и при всякакъв вид материал на тръбите“, поясниха от КМТ Сервиз.

Системата за откриване на течове Utilis използва сателитни изображения, които обхващат големи площи от приблизително 3500 km2.  Функционирането ѝ се базира на спътници, оборудвани със SAR сензори, които могат да работят през деня и нощта, както и в ясно и облачно време, в L-диапазон, който от своя страна прониква през първите няколко метра земя. Използвайки патентован алгоритъм, Utilis филтрира снимките и предоставя на клиента т.нар. „точки на интерес“ (POI). Те се визуализират в удобни за потребителя GIS отчети и насочват полевите екипи към евентуалното място на теча.

След анализ на ефекта от прилагането на технологията, британското ютилити дружество взема решение да я внедри за употреба на годишна база на цялата си територия, както и на кратки, динамични периоди за наблюдение в труднодостъпни райони.

„Тази иновативна технология е разработена първоначално за търсене на вода на други планети, като впоследствие е адаптирана за решаване на проблеми с течове по водоснабдителните мрежи.  Отличава се с висока надеждност и изключителни възможности за приложение тук на Земята. Utilis предлага новаторски подход, който осигурява неинвазивен метод за решаване на сериозните проблеми със загубите на вода“, допълниха от българското дружество.

Повече информация за КМТ Сервиз ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Utilis, КМТ Сервиз

Сподели

Още от Град на бъдещето