Сподели

Космическо решение на Utilis за откриване на течове във водоснабдителните мрежи

05 октомври 2018 г.

Да откриеш теч на вода от Космоса? Вече е възможно с иновативната услуга на Utilis. „Компанията използва технология, разработена за откриване на прясна вода на други планети. Чрез сателитна снимка Utilis открива течове по водоснабдителните системи. Резултатите се предоставят в удобни за използване GIS доклади, като дават точно местоположение на точките на изтичане, включително и по улични мрежи“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърденото дружество КМТ Сервиз, което е партньор на Utilis за България.

„Технологиите за откриване на течове не са се променяли особено през последните 80 години. Въпреки недостига на питейна вода и значителните ѝ загуби по мрежите, някои ВиК дружества и оператори все още не могат да се преборят с проблема, тъй като познатите методи се оказват или неефективни, или твърде скъпи“, коментираха от КМТ Сервиз.

В ерата на дигитализацията и технологичния бум, в който се намира светът, „космическото“ решение на Utilis дава възможност за положителна промяна в тази посока. Обработката и анализа на сателитни изображения дава изчерпателна информация, като действа, независимо от метеорологичните условия. Едно такова изображение покрива площ с големина 3500 km2 наведнъж, което означава, че може да визуализира цялата разпределителна мрежа за даден район. Ето и как точно работи:

„Суровите изображения се получават от сензори, монтирани на сателит, след което се зареждат в GIS системи и се обработват с уникални алгоритми. Задачата на тези алгоритми е да идентифицират питейна вода, търсейки характерен спектрален „подпис“. В резултат потребителят получава графичен доклад под формата на карта с всички улици и тръбопроводи“, обясниха от българското дружество.

Методът на Utilis обхваща 4 последователни стъпки:

1. Получаване на сурова сателитна снимка;

2. Радиометрични корекции – обработват се отклоненията, предизвикани от сгради, съоръжения, растителни или хидроложки обекти и др.;

3. Алгоритмичен анализ – търси се специфичния спектрален „подпис“ за третирана питейна вода;

4. Извличане на резултатите – течовете се визуализират, заедно с уличната мрежа, в уеб базирано приложение с интуитивен потребителски интерфейс.

         

Услугата може да се предоставя за месец, тримесечие или полугодие в графичен и/или табличен формат.

„Позитивите от тези доклади са с изключителна важност. Благодарение на регулярността на информацията могат да се установят течове в ранен етап, както и да се проверява успешността на ремонтни работи. Значително се подобрява и рентабилността на водоснабдителните системи, като се спестяват средства, време и работна ръка“, посочиха от КМТ Сервиз и подчертаха: „Вярваме, че този нов и ефективен метод ще помогне на много български ВиК оператори да подобрят както рентабилността си, така и качеството на предоставяните услуги“.

Повече информация за КМТ Сервиз ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал:  КМТ Сервиз, Utilis

Сподели

Още от Град на бъдещето