Сподели

Miodеsign: „Умната сграда е жив организъм, пулсиращ с ритъма на живот на своите обитатели“

02 март 2021 г.

 

 

След като имахме удоволствието да се запознаем отблизо с концепциите зад някои от най-отличаваните проекти на архитектите от студио Miodesign, съвсем естествено ходът на разговора ни с тях поема в посока към една от най-актуалните теми в архитектурата, а именно „умните“ технологии. Какво е тяхното влияние върху съвременната архитектура и потребностите на хората, какви са търсенията на потребителите и какво предполага възприемането на сградите като жив организъм? Вижте отговорите във втората част от интервюто на екипа на Miodesign пред ДигиталнаИндустрия.bg.

Живеем в ерата на Индустрия 4.0 и „умните“ технологии са навсякъде около нас. Как се отразява това на архитектурата? Какви са основните разлики между сградите днес и в миналото?

Сградите стават все „по-умни“, което позволява на човек да управлява всичко, което желае – осветление, отопление, отделни кухненски уреди и мн.др. Тази технология вече дори не се счита за нещо ново, защото е сериозно навлязла и все повече хора я предпочитат за своя дом. Интелигентното управление на сградите позволява по-оптимално използване на енергийните ресурси, което е от съществено значение в наши дни предвид грижата за околната среда, както и по отношение на финансовите разходи.

Днес интелигентните системи не се отнасят единствено до сградната автоматизация, а и до самия процес на строителство, дори и на проектиране. Вече в света има немалко реализирани сгради с помощта на 3D принтери, т.е. строителната технология вече е различна, което се отразява и на архитектурата от своя страна. Софтуерните технологии предоставят възможност предварително да бъдат проучени голям брой фактори, които се отразяват върху сградата. Така че бихме могли да разглеждаме сградата като жив организъм, в който всеки един процес може да се изследва предварително и да се проследява впоследствие.

Първата част от интервюто с архитектите от Miodesign можете да прочетете ТУК.

Какви са тенденциите в съвременните сградни технологии?

Тенденциите в съвременните сградни технологии са те да стават все по-адаптивни към нуждите на конкретната сграда и нейните обитатели, чрез отчитане на множество външни фактори на средата и изискванията за постигане на конкретен микроклимат.

Какво за Вас е „умна“ сграда? Кои са технологиите, които я отличават?

„Умната“ сграда е жив организъм, пулсиращ с ритъма на живот на своите обитатели. Системите, заложени в нея, не работят в статичен неизменим режим, а постоянно извличат информация от средата - външна и вътрешна - посредством интегрирани сензори и датчици и така се пренастройват, за да осигурят оптимални условия (климат, осветеност и защита в случай на аварии).

Залагането на „умни“ технологии подпомага планирането на експлоатационните разходи на една сграда и улеснява нейната поддръжка, тъй като чрез тях могат да се създават бази данни и статистики за оптималните режими на работа на всички инсталации. „Умната“ сграда има и способността да използва външните фактори на средата в своя полза чрез фасадни обвивки, реагиращи на тях (слънцезащити, генератори на енергия).

Какво търси днешният потребител в сградата си? Кои промени в бита и обществото повлияват архитектурата?

Поради динамичното развитие в технологиите и липсата на ограничение в достъпността (географска и материална), съвременният потребител има високи изисквания и очаквания, но същевременно е объркан от разнообразието на възможности и тяхното оптимално комбиниране. Точно тук идва ролята на проектантите, които канализират всички идеи и правят възможно постигането на търсения краен резултат.

Ако навлезем по-конкретно в интериора на един дом или офис, ще се убедим, че осветлението също се подчинява на съвременните тенденции. Има ли мода обаче при ключовете и контактите като видима част от интериора?

В съвременния интериорен дизайн и автоматизация, ключовете и контактите играят съществена роля като връзка между човека и средата, която обитава. Познатите ключове с възможни две позиции „включи“/„изключи“ постепенно се заменят с бутони и дисплеи. Те позволяват много прецизно управление и фини настройки както на силата и цветовия спектър на осветлението, така и на климатизацията, озвучаването и визуалната връзка между интериор и екстериор чрез задвижване на завеси, щори или други фасадни обвивки или елементи. Функциите им прогресивно се разширяват.

Контактите също се адаптират към характеристиките на съвременните уреди и устройства. Тенденцията в облика на ключовете и контактите е те да бъдат все по-компактни и ненатрапчиви, със стилен дизайн и възможност за напасване към цялостния стил на интериора и материалите, използвани в него. С оглед напредъка на технологиите, управлението на системите в един интериор би могло да се осъществява и дистанционно, чрез мобилни приложения или устройства, разпръснати на удобно място из пространството, без да е необходимо фиксирането им към стена.

Къде е мястото на българските специалисти и архитектурни постижения върху световната карта?

Българските специалисти отдавна са доказали работа на световно ниво. Тук е мястото да припомним, че първото поколение архитекти в България всъщност са възпитаници на европейски висши училища. Автори са на редица сгради – паметници на културата, на които все още се радваме.

Към днешна дата работата на световно ниво на български специалисти се потвърждава от международните награди, с които са удостоени от различни чуждестранни конкурси.

Нашето студио също имаше честта да получи три такива отличия през изминалата 2020 г. – награда на Международната академия по архитектура в категория „Градско планиране“ за Реконструкция на Централна градска част на гр. Враца; награда BIG SEE'2020 – категория „Туризъм – Архитектура и дизайн като опит“ с хотелски комплекс Аква Парадайс, Несебър, и BIG SEE'2020 в категория „Туризъм – Творческа история и идентичност като опит“ с Къщата на хляба в с. Балдево.

Немалко са и българите, които са на отговорни позиции в чуждестранни архитектурни студиа, което също е успех за името на родината ни. Добрата новина е, че все по-вече инвеститори търсят качествена архитектура, което ще подобри ситуацията в страната ни и ще е повод за още повече отличия.

Източник на снимковия материал: личен архив на Miodesign, pixabay.com, freepik.com

Сподели

Още от Град на бъдещето