Сподели

Представяме ви най-големия летящ робот-насекомо в света – BionicOpter на Festo

02 януари 2020 г.

https://web.facebook.com/%D0%98%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80-%D0%91%D0%93-New-100146804687674

 

 

Ежегодно хиляди интересни и впечатляващи топ-постижения в най-различни области от целия свят намират място в Книгата на рекордите на Гинес. Сред тях е отличен и BionicOpter на глобалния лидер в индустриалната автоматизация Festo.

„Раздел „Роботика“ от книгата представя най-изумителните върхови разработки на супер роботи и изкуствен интелект по цялото земно кълбо. BionicOpter, ултралек летящ обект, базиран на природния модел на водното конче, е вписан като световен рекордьор за най-голям летящ робот-насекомо“, с гордост обявиха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

„Удивително е колко много можем да научим от природата. Любопитството и насладата от иновациите ни карат да продължаваме да опитваме нови неща. За нас е чест, че сме включени в „Световните рекорди на Гинес“ – това е голямо признание“, заяви г-жа Каролине фон Хефен (Karoline von Häfen), ръководител „Корпоративни бионични проекти“ във Festo AG.

Вдъхновени от водното конче…

След като полетът на птиците бе дешифриран със SmartBird през 2011 г., изследователите на Festo се изправиха пред следващото най-голямо предизвикателство – моделирането на водно конче на високотехнологично ниво. „BionicOpter е ултралек летящ обект. Точно като природния модел, BionicOpter може да лети във всички направления и да изпълнява най-сложни маневри. Възможността на бионичното водно конче да движи своите крила независимо едно от друго му позволява да забавя скоростта, да сменя рязко посоката на движение, както и да ускорява мигновено и дори да лети на заден ход. Това означава, че за пръв път е проектиран модел, който има повече функции за управление на полета от тези на взети заедно хеликоптер, самолет и планер“, разказаха от Фесто.

„Въпреки сложността си обаче, високотехнологичната система безпроблемно може да се управлява лесно и интуитивно през смартфон“, допълниха още специалистите.

Конструкцията на летящия обект е ултралека. С размах на крилете от 63 cm и дължина на тялото от 44 cm, роботът тежи едва 175 g. Крилете са изградени от въглеродни влакна и тънко фолиево покритие, а интелигентна кинематика коригира всички вибрации по време на полет, осигурявайки стабилност на обекта. За неговата устойчивост във въздуха спомагат още и регистрираните данни за позицията и за усукването на крилете, които непрекъснато се следят и оценяват в реално време.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Сподели

Още от Град на бъдещето