Сподели

Системи на ABB стоят зад екосъобразната централа на телекома Viettel във Виетнам

08 януари 2021 г.

 

 

Може ли архитектурата да създава общности и да насърчи връзката ни с природата? Отговори на тези въпроси откриваме в шестото видео от поредицата на ABB „Застинала музика“, в рамките на което се озоваваме във виетнамската столица Ханой. Заедно с АББ България ще научим повече за концепцията на централата на телекомуникационния оператор Viettel Group, която освен с технологичните и архитектурните си иновации, въплъщава посланието за обединение и свързаност.

„Зад проекта на сградата застава Карлос Герхард – ръководител на глобалната фирма за дизайн и архитектура Gensler в Хон Конг. Със своя над 25-годишен опит в създаването на разнообразни архитектурни дизайни, Герхард реализира идеята на телекома за изграждането на „емблематична“ сграда, която създава ярка идентичност, свързана с логото на Viettel“, коментираха пред Инженер.bg от българското дружество на ABB.

С проекта Gensler не изневерява на традициите си да интегрира експертно своите идеи, вдъхвайки живот на сградите. Подобно на творческите подходи, чрез които Viettel свързва хората навсякъде и по всяко време, централата на телекома има за цел да създаде общност и дори добива статут на гравитационен център на квартала. Този ефект се проявява в стъпаловидната форма на сградата, отваряща се към отсрещния West Park. Нещо повече, облата форма и свързаните визуално и физически етажи обединяват служителите на телекома и им позволява да бъдат заедно.

Устойчивостта е друг важен аспект от изграждането на централата на Viettel Group, която е сертифицирана от LEED Silver. Работещите в нея могат да се насладят на голямо количество слънчева светлина, която благоприятства продуктивността им и същевременно намалява необходимостта от изкуствено осветление. Инсталираната система за защита на слънчевата светлина редуцира количеството на консумираната енергия, като заедно с това регулира температурата и изкуственото осветление.

Според Карлос Герхард, при нас хората, естествено е заложено търсенето на връзка с природата. В дизайна на интериора и екстериора на сградата е интегрирана богата зелена растителност, която изпълнява ролята и на естествен филтър на въздуха.

Надеждност и екосъобразност с решенията на ABB

Зад екосъобразния профил на сградата на Viettel стои и ABB. Електрическата инсталация на централата е реализирана с помощта на иновативни решения на компанията.

„Сред тях е системата ABB i-bus® KNX, обединяваща системите за безопасност, енергийния мениджмънт, вентилацията и контрола на осветлението. Всички тези елементи комуникират посредством общ интерфейс за ефективно и комфортно управление на сградата. ABB i-bus® KNX се базира на доказаната технология KNX, която е първият отворен световен стандарт за контрол на всички видове интелигентни сгради – промишлени, търговски и жилищни“, обясниха от АББ България. 

Линейната топология на KNX позволява свързване на устройствата чрез разклонители според размера на мрежата. Системата може да бъде конфигурирана с повече от 50 000 устройства.

Софтуерното приложение на KNX – ETS, предоставя възможност за лесно параметризиране, както и за свързване на сензорите и задействащите елементи. След инсталиране на системата KNX ETS подпомага и създаването на проектната документация 

Друга система от гамата на ABB в сградата на Viettel e System pro E power. Тя представлява иновативно решение за главно разпределително табло за електрическа защита и сегрегация.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ БългарияABB, Gensler (Facebook)

Сподели

Още от Град на бъдещето