Сподели

Смарт система за осветление на ABB превръща посещението на музей в Истанбул във вълнуващо изживяване

06 юли 2021 г.

 

 

Географското разположение на Истанбул предопределя културното многообразие и необятната история и традиции, които турската столица съхранява. Те обаче „съжителстват“ в унисон с модерната архитектура и изкуство. Ето защо с истинско любопитство потегляме към следващата ни виртуална разходка в Музея за изобразително изкуство и скулптура в турската столица (Istanbul Museum of Painting and Sculpture), която ни предлага видео поредицата на ABB „Застинала музика“.

През миналата година културната институция отвори врати след близо 6-годишна реконструкция, изпълнявайки мисията си да разказва историята на Турция чрез изкуството. С това начинание се заема архитектурното студио EAA – Emre Arolat Architecture. Преди това културната институция се е помещавала в исторически дворец. 

Музеят за изобразително изкуство и скулптура в Истанбул е открит през 1937 г. в едно от крилата на бившия султански дворец, с цел да съхранява и представя произведенията на съвременното национално изкуство. След затварянето си по време на Втората световна война, от 2008 г. музеят отново посреща своите посетители.

През пролетта на 2020 г. е откриването на новия му дом – бившия Склад №5 в квартал Каракой, който е с площ от 17 700 m² . В рамките на 16-ото биенале на изкуството и културата в Истанбул, още преди официалното откриване на новата сграда, е организирана и първата изложба, на която обновеният музей е домакин.

Самият архитект Емре Аролат (Emre Arolat) има дълбоко разбиране за турската културакакто и усет за комбиниране на древното и модерното. Той посочва, че доскоро музеите в Турция са възприемани като неприветливи, елитарни места, но в последните години стават по-отворени и достъпни. Архитектът проектира музея така, че той да бъде следващото стъпало към тази трансформация“, коментираха от АББ България.

Архитектите от EAA вдъхват нов живот на изоставен склад в района на пристанище в града. Процесът по реконструкцията му включва премахването на стените, а в основата и бетонното скеле на сградата са вплетени множество панели, свързани с рампи и мостове. В тези контейнери са изложени 15 000 произведения на изкуството.

Откритият атриум и стъклената фасада разкриват красотата на интериорното пространство, а през тъмната част от деня червени светлини обагрят контейнерите.

За постигането на вълшебната светлинна атмосфера в Музея за изобразително изкуство и скулптура на Истанбул е инсталиран пълен набор от автоматизирани технологии на ABB – ABB i-bus® KNX DALI Gateway. Идентифицирайки условията на околната среда и обектите в близост, решенията на ABB се настройват така, че да осигурят най-оптималните нива на осветеност. Захранването от KNX платформата на ABB и комуникирацията между шлюзовете DALI прави системата изключително гъвкава и лесна за управление от един компютър“, коментираха специалистите от АББ България.

Вижте видеото за Istanbul Museum of Painting and Sculpture в галерията.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ БългарияABB, EAA – Emre Arolat Architecture

Сподели

Още от Град на бъдещето