Сподели

Зад тайната на идеално сгънатите текстилни изделия стои решение на Sewts с роботи и софтуер на FANUC

31 юли 2023 г.

 

 

В сектора на големите обществени перални автоматизацията вече позволява обработката на до 100 тона текстил на ден, като процесът почти не изисква човешка намеса. Доскоро обаче зареждането на кърпи или спално бельо в машините за сгъване все още бе ръчна задача. „Именно тук на помощ идва решението VELUM на базираната в Мюнхен стартъп компания Sewts. То представлява роботизирана система с роботи FANUC M-10iD и софтуер FANUC ROBOGUIDE за симулация на движенията, които осигуряват правилно изпълнение на операциите по сгъване, без тъканите да се намачкват“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

„Пазарният потенциал е много голям“, обяснява Тил Рикерт, съосновател на Sewts. Той изчислява, че по света има около 25 000 промишлени перални, които могат да се възползват от тази технологията. Първите системи VELUM вече са инсталирани, а клиентът Greif Textile Mietsysteme от Волфратсхаузен, Бавария, използва системата от ноември 2022 г.

Роботизираната система обработва средно 500 до 600 текстилни изделия на час , като автоматизира задачата, която преди това се е изпълнявала ръчно. Понастоящем производителността на системата VELUM е сравнима с тази на човешки оператор, но благодарение на непрекъснатите актуализации на софтуера в реално време, обхватът от функции непрекъснато се разширява, подобрявайки ефективността на системата. По думите на Тил Рикерт, в зависимост от работното натоварване VELUM се изплаща за период от 1.5 до 2.5 години.

„Един от първите проблеми, които трябваше да бъдат решени, бе тясното пространство за монтаж, в което да се извършват тези много бързи движения“, обяснява Тил Рикерт. В хода на разработката компанията Sewts използва два инструмента за симулация. Това са софтуерът FANUC ROBOGUIDE за анализиране на движенията на робота и на изискванията за пространство, и усъвършенстван софтуер за симулация на материали за моделиране на поведението на различни видове текстил. Системата, инсталирана във Волфратсхаузен, използва два робота FANUC M-10iD с полезен товар 12 kg и обхват 1400 mm.

Централният елемент на системата VELUM е нейният интелигентен софтуер, който може да анализира деформируеми материали и да предвижда тяхното поведение при захващане. Когато се комбинира с робот FANUC и система с 3D камера, софтуерът е в състояние да идентифицира текстури, шевове и ъгли на отделни текстилни изделия, да ги локализира в пространството и да създава команди за управление, позволявайки на робота да захваща в реално време текстилното изделие в идеална точка.

От Sewts планират постепенно да увеличат броя и производителността на системите VELUM. Стартъп компанията вече работи върху следващите иновации – роботи със системи за машинно зрение, които в бъдеще ще обработват връщането на текстилни изделия за големи онлайн търговци на дребно. Поради недостиг на работна ръка, такива връщания често се обработват в други държави, което води до дълги транспортни схеми и унищожени стоки. „В бъдеще, благодарение на автоматизацията, подобни процеси биха могли да се извършват близо до клиента“, надява се Тил Рикерт.

Роботът FANUC M-10iD/12

Със своите 12 kg полезен товар и 1441 mm обхват, роботът M-10iD/12 достига възможно най-високата скорост и прецизност на оста в своя клас. Създаден специално за тесни работни пространства или дори при обърнат монтаж, този изключително гъвкав робот предлага пълен работен диапазон, обхват и ход за постигане на максимална производителност.

 

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Град на бъдещето