Сподели

Впечатляващ „умен” дом на Valkrea.House оживява, за да отговори на Вашите въпроси за сградната автоматизация

17 декември 2022 г.

 

 

Екипът на ДигиталнаИндустрия.bg имаше удоволствието лично да посети демонстрационния апартамент, който доказаните интегратори от Valkrea.House създадоха в отговор на въпросите на потребителите дали изобщо им е нужен „умен” дом. Апартаментът е проектиран и изпълнен като нагледен информационен канал. „Това жилище е създадено за хората, които все още се колебаят дали искат система за умен дом. Целта е да се представят ползите и функционалността на умните домове ясно и стилно, без претрупване с излишна функционалност. Нагледно са съчетани както прости примери за контрол, така и по-сложни сцени и автоматизации, които лесно биха могли да се възпроизведат във всяко жилище. Демонстрационната конфигурация може да се използва като стандартно решение, но също така позволява да се адаптира или да се надгражда, защото всеки дом може да бъде „умен“. Всъщност понятието „умен дом“ не означава само контрол на разни неща с мобилна апликация, а жилище от ново поколение с програмируеми функции и автоматизации, които водят до повече ефективност, комфорт, повишаване на стойността и перспективност на инвестицията”, поясни г-н Митко Цонев, управител на Валкреа.Хаус. А какво разказа той за интегрираното управление по време на нашето гостуване, предстои да научите в следващите редове.

По време на обиколката г-н Цонев представи същността на демонстрационния проект. „Апартаментът е съвсем стандартно 3-стайно жилище, в което сме пресъздали основните функции на един умен дом. Всичко работи в единна система, в която всяко устройство е интегрирано и може да работи в синхрон с другите. Контролът се осъществява чрез мобилно приложение, предварително зададени автоматизации както и ключове по стените, които са програмирани да изпълняват конкретни функции и да задействат любими сцени. Тези сцени са ключови за повишаването на комфорта на обитателите, защото група от устройства синхронизирано изпълняват желаното действие само с едно натискане”, поясни той.

„Възможността за едновременно използване на мобилно приложение и на стенни ключове или бутони осигурява по-естествено управление на умния дом. Това припокриване на начините на контрол позволява както на обитателите, така и на техните гости, да се насладят на удобствата на умния дом без да се лишават от простата на конвенционалната инсталация. Професионалните системи за умен дом позволяват именно това – пълна интеграция между устройствата, които искаме да контролираме, и начините, по които можем да ги контролираме. Една мобилна апликация трябва да предоставя цялостен контрол на дома, а не сегментирано за конкретен уред или инсталация. Важно е да се разбере, че има съществена разлика във функционалността на умната система, когато всичко е интегрирано локално и когато интеграцията минава през облака”, допълни управителят на компанията.

Контрол и управление на осветлението

Осветлението в апартамента може да бъде управлявано както индивидуално – всяко осветително тяло поотделно, така и групово. То представлява формиране на отделни групи от по няколко осветителни тела, което осигурява допълнително удобство за обитателите, като им дава възможността за едновременно управление и контрол на всяка група. Чрез професионалната апликация светлината може да се димира в зависимост от нуждите на обитателите за степента на осветеност в конкретната ситуация, да се избира вида на бялата светлина (топла или студена) или да се премине към настройка на цветната светлина – за да се създаде по-празнична обстановка. С цел програмирането на сцени се създават автоматични настройки, така че в резултат да се реализира желаното усещане и преживяване.

Контрол на достъпа

Той се осъществява посредством наличните видео звънец, умна ключалка, умен домофон и техните взаимосвързани възможности за автоматизации. Вратата е постоянно заключена, освен когато се отвори от вътрешната страна. След напускане на дома има времеви толеранс от 2 min преди включване на алармата. По този начин се осигурява „прозорец” за връщане на собствениците, ако са забравили нещо. „С включването на алармата инсталациите в дома Ви се изключват (осветление, музика, телевизия, ако са включени и т.н.). А докато отсъствате от него, отоплителните и климатичните системи преминават към еко режим, за да пестят енергия. При отваряне на външната входна врата, за да влезете в сградата, автоматично се включва осветлението и отоплението на апартамента, така че да прекрачите прага на дома си, посрещнати от уютна обстановка”, коментираха настройките за „контрол на достъпа” от Valkrea.House.

Управление на отоплителните инсталации

„За климата в дома се грижат обикновени радиатори с умни термоглави и климатик. Те са изцяло интегрирани към интелигентната система за управление и са допълнени от сензор на тавана, както и в термосензори в някои от ключовета по стените, които следят за поддържането на оптимална температура в помещенията. Всички тези елементи са напълно автоматизирани и осигуряват комфортна температура според сезона без да има нужда от ръчно включване/изключване или друга манипулация”, коментираха от дружеството.

Освен със сензор за температурата, системата разполага и с датчици за влажност, движение, осветеност и вибрации.

Засенчване – управление на завесите

То може да се осъществи както индивидуално (настройка за отваряне и затваряне с избор на процентно съотношение на зададения режим. Например завесите да се отворят на 40%), така и чрез сцени и графици. Апартаментът има зададена автоматична настройка за следобедните часове на деня – завесите да се пуснат автоматично. Когато в конкретния период сензорите не засекат проникване на ярка светлина, функцията не се изпълнява, тъй като в този случай от нея няма практическа полза. Управлението на завесите също участва в програмираните сцени „Кино” и „Събуждане”, което ще рече, че при избора и задаването на някоя от тях, завесите автоматично реагират спрямо функцията.

„Интелигентните системи за управление повишават стойността, комфорта и инвестиционния потенциал на Вашия дом”, категоричен е г-н Цонев.

Какви са разликите между локалните и интернет апликациите?

„Професионалните системи за умен дом разчитат на инсталации, в които комуникацията между устройствата е локална в самия обект. Има и друг вид системи, които свързват устройства на различни производители изцяло чрез интеграция в облака. Това води до непредсказуемо управление и ненадеждни резултати, защото цялата комуникация минава през сървъри извън обекта и зависи от качеството на интернет връзката, последния софтуерен ъпдейт или поддръжката на всеки един протокол поотделно”, обясниха интеграторите.

Компанията предлага и бутикови програмируеми ключове за интелигентно управление. Освен мониторинг и настройка на отделните инсталации, чрез тях могат и директно да се зададат конкретни сцени. Професионалните системи предоставят възможност за цялостна визуализация, което съществено ги отличава от обикновените приложения за контрол само на единичен елемент от дадена инсталация.

„Ключовете, които са поставени в демо апартамента, са на марка, която не е представена на българския пазар, и това е направено целенасочено. Идеята е да се представят функциите на умния дом без да се обременяват клиентите с конкретен бранд. Вместо това можем да обсъждаме функциите и дизайна на една умна система като два аспекта от едно и също решение”, поясниха от Валкреа.Хаус.

Екипът на компанията постоянно усъвършенства своите интеграторски умения и компетенции. Всъщност реализираният от тях демонстрационен апартамент служи не само да презентира възможностите за „умно” управление и автоматизация на дома, но и за изпитване на нова програмна логика и възможности за автоматизация, съответно тяхната оптимизация до постигане на желаните резултати.

Следете ДигиталнаИндустрия.bg, за да научите още  любопитна информация за продуктовия асортимент от устройства за умно управление, които Валкреа.Хаус предлага.

 

Повече информация за Валкреа.Хаус и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ДигиталнаИндустрия.bg

Сподели

Още от Град на бъдещето