Сподели

„Умната“ сграда „разбира“ средата, в която се намира, и се адаптира към нуждите на обитателите си

21 юли 2021 г.

 

Отново е време да надникнем във вълнуващия свят на архитектурата и строителството, за да разберем кои са най-новите тенденции в бранша от водещите експерти в страната. Днес имаме удоволствието да посрещнем на виртуалните страници на ДигиталнаИндустрия.bg арх. Саранди Сарандиев – основател на архитектурната фирма ABC Studio. Как „умните“ технологии повишават комфорта и енергийната ефективност на сградите, какъв е потенциалът на пасивните сгради у нас и кои интригуващи проекти от портфолиото на ABC Studio представи арх. Сарандиев? Вижте в следващите редове...

Здравейте, арх. Сарандиев! Живеем в ерата на Индустрия 4.0 и „умните“ технологии са навсякъде около нас. Как се отразява това на архитектурата? Какви са основните разлики между сградите днес и в миналото?

В забързаното ни ежедневие и огромния информационен поток, който циркулира около нас, всички иновации и нови тенденции се разпространяват много бързо по света и, разбира се, това оказва влияние и на съвременната архитектура. Новите технологии, автоматизацията на различните инсталации, иновациите в материалите правят новите сгради изключително комфортни, а също така и много лесни за поддръжка. Това е огромен плюс за обитателите им.

Какво за Вас е „умна“ сграда? Кои са технологиите, които я отличават по отношение на отоплението, вентилацията, осветлението, сградната автоматизация, конструкцията и т.нат.?

За мен „умната“ сграда трябва да създава чувство за комфорт и спокойствие на обитателите си, от една страна, а друга – да улеснява поддръжката на самата сграда. Също така едно от най големите предимства на „умните“ сгради е, че драстично се намаляват разходите въпреки пълноценното използване на дома или офиса. Интегрираните автоматизирани инсталации не само управляват отоплението, вентилацията, климатизацията и осветлението, но също така ограничават достъпа, предпазват от аварии и пожар и осигуряват безопасност на обитателите. В най-общи линии „умната“ сграда „разбира“ средата, в която се намира, и се адаптира към нуждите на обитателите си.

В контекста на разговора ни за новите технологии, доколко позната според Вас е концепцията за пасивните сгради и нейният потенциал на локално ниво у нас?

Пасивните и енергийно-ефективните сгради не са нещо изключително иновативно и ново. По мои наблюдения напоследък този тип сгради станаха „модерни“, а и доста достъпни за обикновения потребител. Забелязвам, че доста хора започнаха да се преместват от големите градове и да се установяват в малките населени места, по-близо до природата. В тези условия започнаха да се изграждат все повече пасивни и енергийно-ефективни къщи, което според мен в бъдеще няма да бъде мода, а по скоро ще се превърне в стандарт, особено в строителството на жилищни сгради.

Бихте ли представили себе си и компанията, в която работите.

От 2015 г. до 2019 г. работих като специалист по архитектура и строителство към администрацията на гр. Свиленград. През 2019 г. взех решение да направя следващата стъпка в кариерата си, основавайки архитектурната фирма ABC Studio. Занимаваме се с проектиране на всякакъв вид сгради и комплекси, интериорен дизайн и строителен надзор. Ние сме екип от организирани и отговорни хора. Работим с огромно внимание към клиентите си и се опитваме да улесним максимално и за двете страни процеса на проектиране. Стараем се да работим на най-високо ниво за пазара, в който се развиваме, да правим стойностни и висококачествени проекти.

Бихте ли посочили проектите, с които най-много се гордеете и защо?

От реализираните от нас проекти бих могъл да посоча бутиковия хотел „Сахара“ в гр. Свиленград. Този проект бе изключително предизвикателство за целия ни екип, но добрата работа между проектанти, инвеститори и строители даде страхотен резултат и реализирахме уникална за страната ни сграда.

Друг проект, на който бих искал да обърна внимание, е в процес на реализация. Това е винарната „Cactus Hill“, която също е разположена в района на Свиленград. Интересен факт, свързан с тази сграда е, че тя е изцяло под земята и има само една видима фасада, което според технолозите ще създаде уникална среда за винопроизводство.

Източник на снимковия материал: ABC Studioличен архив на арх. Саранди Сарандиев

Сподели

Още от Град на бъдещето