Сподели

Valkrea.House: Сътрудничеството ни с интериорни дизайнери е ключът към интелигентния модерен дом на бъдещето

14 октомври 2023 г.

 

 

„Интериорният дизайн има съществена роля в нашите проекти за умен дом. Причината за това е неразривната свързаност между двата аспекта, обуславящи домашния комфорт, а именно управлението и естетиката“, коментира пред ДигиталнаИндустрия.bg г-н Митко Цонев, управител на Валкреа.Хаус. „Въпреки фундаменталното значение на симбиозата между дизайн и функционалност, съществува въпрос, чието повдигане демонстрира както свързаността между двата аспекта, така и необходимостта от активна комуникация и колаборация между интегратори и дизайнери – избора на ключове, контакти, термостати, домофони и други дисплеи за стенен монтаж“, продължи той. В следващите редове специалистите от доказаното българско дружество в областта на сградната и домашната автоматизация коментират ролята на интериорните дизайнери и важността от съвместната им работа с техническите специалисти за постигане на комфортно и функционално обитаемо пространство, съобразено със спецификите и изискванията на клиента.

Обикновено дизайнерите пренебрегват спецификите на интелигентните системи и изискванията за техния монтаж, което само по себе си е разбираемо, тъй като, от една страна, те са част от електрическата инсталация, а от друга, клиентите често пъти избират отделна фирма за сградните инсталации. „В практиката ни сме попадали на множество подобни ситуации, в резултат на което по време на работа възникват редица въпроси, изискващи координация между дизайнера и нашите специалисти на терен“, поясни управителят на Валкреа.Хаус.

„Едно от основните предизвикателства, чието решение е основополагащо за реализацията на цялостния проект, оптимизиращ жилищното пространство и подобряващ цялостно стандарта на живот, се появява още със самата заявка за умен дом, която получаваме от клиента. Тя обикновено е съпроводена от план и списък с желани функции. Често те включват управление на ОВК и моторизирани щори или завеси. В проекта на дизайнерите обаче не са предвидени термостати, ключове/бутони за моторизираните щори или дори дисплеи за контрол на всички функции в помещението. И тук се появява първата необходимост от координация заради преразглеждането на предвидените ключове и смяната им с бутониери, както и добавяне на тактилни дисплеи и термостати“, поясниха интеграторите.

„Срещали сме случаи, когато ни питат защо са нужни тези промени и дали не може всичко да се управлява безжично или с дистанционно. Истината е, че една интегрирана система за умен дом дава възможност за контрол от всички възможни точки, които си пожелае клиентът – мобилно приложение, монтиран на стената ключ или дисплей, датчик и др. Ако са безжични обаче, не може да се гарантира качеството на връзката. Ако са с дистанционно от производителя, значи не са част от системата за умен дом“, продължиха от дружеството.

Управлението посредством ключове, термостати и дисплеи води до друг съществен въпрос, изискващ координация, а именно – изборът на подходящо решение, което осигурява желаната функционалност, като едновременно с това отговаря на стилистичните и монтажните изискванията.

„В професионалните системи за умен дом бутоните трябва да могат да се програмират, за да управляват димиране, пергола или сцена за гледане на домашно кино. Много често дизайнерите правят предварителна селекция на серията ключове, контакти и други ел. компоненти, която отговаря на естетичните изисквания към дизайна. В повечето случаи обаче тази селекция има съществени ограничения, защото е предвидена за конвенционална ел. инсталация с бутони, които щракат нагоре-надолу, а за интелигентните системи е необходима инсталация от ново поколение. При системите за умен дом бутоните трябва да са програмируеми – да правят разлика между еднократно и продължително натискане. Освен това един бутон следва да може да се натиска в две различни точки, за да регулира функции като включване/изключване, димиране, отваряне/затваряне и др.“, информира г-н Цонев.

На практика конвенционалните серии ключове не поддържат възможностите на интелигентните контролни компоненти. „По тази причина сериозните фирми, като ABB, Schneider Electric или Jung, които произвеждат системи за умен дом, допълват продуктовото си портфолио със серии за бутониери, термостати, контакти и т.н., приспособени за нуждите на интелигентните инсталации“, продължиха коментара си от Валкреа.Хаус. 

Бутиковите брандове, като Ekinex и Basalte, също предоставят уникални по вид, материал и усещане контролни устройства за стенен монтаж. Производството на ексклузивни устройства гарантира, че:

  • Всички ел. компоненти са в един и същ стил: ключове, контакти, термостати, дисплеи и др.;
  • Този стил наистина е уникален и функционален за съответния дом.

 

„Убедени сме, че именно взаимодействието ни с интериорните дизайнери по време на съвместната работа по общ обект е от ключово значение за успеха на всеки наш проект“, допълниха още от иновативната българска компания.

Повече информация за Валкреа.Хаус и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Валкреа.Хаус (Valkrea.House)

Сподели

Още от Град на бъдещето