Сподели

Wilo за новия BIM портал: Бъдещето на строителния сектор е в създаването на цифрови триизмерни близнаци на сградите

10 юли 2020 г.

 

 

Дигиталната трансформация вече е част от ежедневието ни. Тя обхваща не само сферата на продуктите и услугите, а все повече навлиза и в строителството. Информационното моделиране на сгради (BIM) се налага като утвърден метод за проектиране и симулация на всички сградни инсталации и тяхното функциониране, като вече е изискуем при търговете за обществени поръчки в редица държави. Ето защо технологичният лидер в помпеното оборудване Wilo стартира нов портал за информационно моделиране на сгради (BIM), а повече за него пред ДигиталнаИндустрия.bg разказаха от дъщерното дружество на производителя у нас, Вило България.

Какво дава BIM на съвременното проектиране и строителство?

„Чрез създаването на т.нар. цифров триизмерен близнак, който отразява планираната сграда във всеки детайл, процесите на проектиране могат да бъдат оптимизирани и да се постигне по-рентабилно управление на проектите и реализацията им за по-кратко време“, коментираха от Вило България. Чрез BIM модела могат да се преодолеят някои от значимите трудности и предизвикателства при проектирането и строителството на сгради. 

Едно от основните предимства на дигиталното решение е, че грешките могат да бъдат избегнати още във фазата на идейния проект. В допълнение, всички заинтересовани страни по проекта имат достъп до текущия цифров близнак, така че работата да може да се извършва паралелно. Степента на грешки при по-нататъшната реализация на обекта също се свежда до минимум благодарение на значително намалените време и разходи за строителство.

„Целта на Wilo е да задава нови стандарти в строителните услуги и управлението на водите. А с новия BIM портал проектирането на инсталациите в сгради и съоръжения се превръща в детска игра. Към момента в него има 70 000 записа на данни, свързани с нашите помпени решения, които формират една първоначална основа, като през следващите месеци ще бъдат добавени допълнителни продуктови гами“, посочиха от българското дружество. По създаването и развитието на новата платформа Wilo работи съвместно със своя стратегически партньор Cadenas, а основният приоритет на двете компании е удобство и ефективност при използване. „В крайна сметка става въпрос за улесняване на ежедневните дейности за нашите клиенти и партньори“, коментираха от компанията. 

Новият BIM портал на Wilo – лесен и интуитивен за използване

Специалистите могат да изтеглят модела на съответната помпа директно от началната страница на портала. Ако те използват Autodesk Revit, имат възможност да изберат модела, без да се налага да напускат софтуера Revit, с помощта на плъгин, който може да бъде инсталиран директно в Revit. „Плъгинът за BIM е част от цялостната ни услуга, която подпомага по ефикасен и интуитивен начин инсталатори, консултанти, търговци на едро и партньори в ежедневните им дейности“, уточниха от Вило България.

BIM моделите на Wilo съдържат запис на метаданните за съответния клас помпа, според ETIM (EC), на езиците на всички държавичленки на ETIM (б.ред. Международен стандарт за класификация на технически продукти). „Голямото предимство е, че тази класификация прави техническите, геометричните и езиковите грешни интерпретации почти невъзможни. В допълнение е възможността за бързи и обективни сравнения между нашите продукти и тези на конкурентите ни“, поясниха от Вило България.

Влезте в новия BIM портал на Wilo, за да се убедите сами.

Повече информация за Вило България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материалВило България, Wilo

Сподели

Още от Град на бъдещето