Сподели

Как производствената автоматизация може да намали трудовите злополуки в условията на Industry 4.0

22 юли 2019 г.

In Macedonian  In Romanian

Сред основните предизвикателства, пред които са изправени производителите, са трудностите, които срещат, докато открият подходящите специалисти за своята дейност. Това се отразява цялостно върху продуктивността и растежа на компанията. Скорошни проучвания потвърждават, че намирането на квалифицирани кадри продължава да бъде проблем номер 1 за индустрията днес. Според едно от последните изследвания на пазара обаче няма изгледи ситуацията скоро да се подобри и се очаква повече от половината от 4.6 млн. нови производствени работни места, които се очаква да бъдат открити в света през следващото десетилетие, да останат незапълнени.

В допълнение към това, производствените компании генерират и огромни разходи, свързани със злополуките на работното място. Те причиняват големи преки и косвени разходи.

„Едно добре изпитано и ефективно средство за запълване на тази празнина в работната ръка в производството, както и непривлекателността на мръсните, опасни и еднообразни работни места е автоматизацията, включваща интеграция на роботи и коботи“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Солтех, водещ доставчик на комплексни индустриални решения за дигитализация и официален представител на датския производител на колаборативни роботи Universal Robots у нас.

Автоматизация – сигурното и безопасно решение

„Колаборативните роботи, или коботите, работят съвместно с хората, без каквито и да е рискове от наранявания. Коботите могат да оперират точно като обикновен служител в производството, с неговия темп и възможността му да повдига тежки товари, но без умора, прекъсване или забавяне“, разказаха от Солтех. „От друга страна, индустриалните роботи, които са по-тежки, по-големи и обикновено работят с много по-висока скорост, представляват значителна заплаха за незащитените работници, което пък изисква въвеждане на предпазни мерки за безопасност, например ограждения. Коботите предлагат начин на работа, предпазващ много повече служителите в производството, отколкото един традиционен робот или индустриална техника биха могли някога да осигурят“, допълниха те.

 

За разлика от индустриалните роботи, които обикновено изискват програмиране на по-високо ниво, например от квалифициран и опитен инженер, коботите са проектирани така, че програмирането да е лесно и просто, посредством интерфейс човек-машина (HMI), познат на всеки, който използва смартфон. „Елиминирайки необходимостта от специално образование, свързано с програмирането или роботиката, подобни интерфейси превръщат колаборативните роботи в много по-достъпни и предпочитани сред производителите. Наред с това, един и същи кобот би могъл да извършва разнородни дейности, което се отразява пряко на времето, усилията и разходите, водейки до бърза възвръщаемост на инвестицията“, посочиха още специалистите от Солтех.

За безопасността на служителите по света с коботите на Universal Robots

В тексаския ремонтен център за авиационна техника Aircraft Tooling моделът UR10 е поел операциите, свързани с полагането на метален прах и плазмен спрей – мръсни и потенциално опасни задачи за операторите. Специалистите от компанията с изненада откриват, че техният колаборативен робот без проблеми може да издържи на високите температури и суровите условия на работа.

Etalex, канадски производител на стелажни системи, няма място за безопасно ограждение пред пресовата си машина и се нуждае от гъвкав, лесен и удобен за управление робот, който безопасно може да се справи със задачите в силно натоварената зона. UR10 се изправя с лекота пред това предизвикателство. Операторът на машината от Etalex г-н Ричард Клайв подчертава, че коботът е направил работното място „100% безопасно“. „Преди това трябваше да поставяш ръце близо до пресата, което винаги пораждаше огромен риск от инцидент. С UR10 на Universal Robots обаче няма никакъв шанс някой да бъде наранен“, заяви служителят.

В тайванската леярна BTC Mold коботи на UR значително намаляват рисковете, създавайки по-приятелска и безопасна среда за хората. Преди появата на новите „служители“ се е налагало работниците да се навеждат многократно, полагайки ръчен труд, докато вече някои от многото трудоемки операции са поети от коботите.

„Бързата възвръщаемост на инвестициите се постига благодарение на това, че коботите освобождават голяма част от времето на работниците, позволявайки им да постигнат по-висока производителност и да придобият нови умения, характерни за модерната индустриална ера. Повишаването на продуктивността, както и надеждността на коботите показват, че тази нова автоматизирана технология може да редуцира до 72% от общите причини за злополуки на работното място“, подчертаха от Солтех.

„И още, коботите не се уморяват или разболяват. Те винаги правят това, което им е зададено, без да се оплакват, включително извършването на всякакви проверки за безопасност. Също така те не се повлияват от повторяемите, потенциално опасни операции, като например машинно обслужване, заваряване и сглобяване. Високата производителност и качество в комбинация с безопасната работна среда, произлизащи от коботите, доказват, че те ще бъдат важен елемент в запълването на празнината при работната ръка в производството днес и утре“, допълниха от компанията.

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.


Източник на снимковия материал: Солтех, Universal Robots

Сподели

Още от Индустрия 4.0