Сподели

БГ Роботи: Проект с бъдеще – системата ALR-4000 с робот KR QUANTEC на KUKA се бори с опасните отпадъци

29 юни 2022 г.

 

 

Устойчивата кръгова икономика силно зависи от рециклирането на битовата електроника, но този процес понякога е опасен за работния персонал. Това превръща рециклиращата индустрия в отлично поле за автоматизация и внедряване на роботизирани решения. „Поради съдържанието на живак или на други вредни газове, както и наличието на части с остри ръбове, демонтирането на LCD екрани и монитори е възможно да бъде опасна операция, извършвана от хора. За да се справи с процеса и да елиминира опасностите, ирландската технологична компания Votechnik разработи автоматизирано приложение ALR-4000, което се базира на използването на индустриален робот KR QUANTEC на KUKA. В роботизираната клетка се извличат вредните газове и се премахват елементите с остри ръбове (като флуоресцентни тръби и екрани), което не само елиминира рисковете за хората, но и намалява нарастващото количество отпадъци от битова електроника“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната инженерингова и търговска компания БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

От проблема до решението: KR QUANTEC на KUKA рециклира LCD монитори

LCD телевизорите представляват огромно екологично предизвикателство. Годишно в световен мащаб се продават около 200 милиона LCD телевизора, които генерират отпадъци, изискващи последващо ефективно, рентабилно и безопасно утилизиране. Експерти смятат, че „скритият“ парников газ азотен трифлуорид , който се използва за изработването на телевизори с плосък екран, може да ускори глобалното затопляне повече от електроцентралите, работещи с въглища. Голямото потребителско търсене на тези LCD устройства означава, че все повече и повече от тях ще навлизат в потока от отпадъци. Лиса О'Донохю, основател и главен изпълнителен директор на Votechnik, обяснява: „Днес целият свят се стреми към кръгова икономика, а Европа е лидер в тази сфера с инициативи като Зелената сделка и Плана за действие за кръгова икономика. Такива инициативи са изключително необходими за кръговото използване на материалите, вложени във вече съществуващи продукти“.

В рециклиращата индустрия роботите намаляват опасностите за хората

Решението ALR-4000 на Votechnik автоматично обработва продукти от този тип битова електроника и безопасно ги утилизира. В миналото много от тях се озоваваха на сметищата, като използваният в конструкцията им живак замърсяваше почвата и водата. Ако живакът, съдържащ се в пълните с газ лампи на устройствата, навлезе в хранителната верига, това може да причини, наред с другите опасности, също и нервно-мускулни увреждания и когнитивни разстройства. Конвенционален 40-инчов телевизор съдържа почти 18.288 m тънки живачни лампи. „Рециклирането на такива отпадъци е много подходящ отрасъл за роботизиране. Химикалите не могат да навредят на машините, особено на роботите, които са подготвени за съответната работа тях“, подчертава Брайън Куни, управляващ директор на KUKA в Ирландия.

KR QUANTEC: сърцето на системата за рециклиране

Автоматизираният процес на рециклиране с роботи елиминира необходимостта от човешки контакт с вредни газове и течни кристали, като намалява и риска от нараняване, например от счупени стъкла, при извличане на флуоресцентни лампи и екрани от LCD устройствата. Системата ALR-4000 използва промишления робот KR QUANTEC на KUKA поради неговата голяма полезна товароносимост. „KR QUANTEC е нашият най-екологичен робот, който представлява идеалното решение за рециклиране на отпадъци“, заявява Брайън Куни.

KR QUANTEC предлага изключителна оперативна ефективност и рентабилно въвеждане в експлоатация и поддръжка. Модулният му дизайн значително намалява броя на компонентите, което от своя страна спомага за минимизиране на изискванията за техническо обслужване. Иновативните концепции за окабеляване и захранване също минимизират оперативните разходи. Самият робот е до 90% рециклируем .

Извличане на това, което е ценно и отстраняване на опасните продукти

Системата ALR-4000 повишава производителността, като чрез роботизирана автоматизация постига рециклиране на до 60 устройства на час срещу само пет устройства на час с ръчен процес.

„Освен че минимизира ръчния труд и риска, системата предлага и увеличение на производителността с 1200%, като при това работи денонощно“, поясниха от БГ Роботи. „Ние сме убедени, че технологии като нашата проправят пътя към високопроизводителна обработка, която извлича ценни материали от отпадъци, премахва замърсителите и улавя опасните вещества в този процес“, коментира Лиса О'Донохю. Тъй като процесът на рециклиране се извършва в затворената клетка на ALR 4000, вградената въглеродна филтърна система улавя вредните газове, като не им позволява да достигат до атмосферата.

Въглеродните блок филтри позволяват система от типа „plug-and-play“

Въглеродните филтри премахват замърсители, включително вредните газове, което прави ALR-4000 система от типа „Plug and Play”. Конфигурациите на LCD дисплеите могат да включват в себе си повече от 150 винта и различни крепежни съединения с помощта на лепила, залепващи ленти или кабелни връзки. Някои от тях имат високоговорители отгоре или отдолу, както и вграден DVD плейър отзад.

При утилизацията на LCD устройства, ALR-4000 е в състояние да обработва различни форми, размери, марки и модели устройства. За да създаде здрава, автоматизирана машина, която да може да се справи с широк спектър от версии на LCD устройствата, Votechnik успя за десет години да завърши четири етапа от разработката.

KR QUANTEC – здравият и надежден партньор

Роботът KR QUANTEC дава своя значителен принос за постиженията на Votechnik. Надеждният индустриален робот предлага висока степен на повторяемост на операциите. „В същото време той осигурява нужния капаците на полезна товароносимост за справяне с големи товари, включително и с тежките инструменти в ръката на робота. Неговата здравина го превръща в идеален партньор в среда за обработка на отпадъци, в която задачите изискват високо ниво на автоматизирана сръчност и също толкова голяма прецизност“, поясниха българските специалисти.

Глобално обслужване и поддръжка

Роботизираните клетки ALR-4000 са предназначени за рециклиране на отпадъци навсякъде по света. За целта Votechnik се нуждае от глобална поддръжка на робота. Присъствието на KUKA в световен мащаб и способността й да предоставя международна поддръжка за машините ALR-4000 силно натежават „везните“ в полза на KR QUANTEC. „След десет години на разработка, днес ALR-4000 предлага автоматизирано решение за рециклиране, което може да отговори на многото предизвикателства в индустрията за утилизиране на битова електроника”, допълниха още от БГ Роботи.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Склад на бъдещето